Tulevaisuuden työelämämuutokset haastavat teologikoulutusta
Ennakointiselvityksen puitteissa toteutettiin kohdennettu työllistymiskysely vuosina 2010–2014 teologian maisterin tai tohtorin tutkinnon suorittaneille (n 527, vastausprosentti 45). Lisäksi tehtiin alumni- ja vaikuttajahaastatteluja sekä hyödynnettiin tutkimuksia työelämän muutoksista ja työllistymiskehityksestä sekä Aarresaari-verkoston aiemmin toteuttamia uraseurantakyselyitä.
Vuorovaikutus- ja kontekstinlukutaidot korostuvat työelämässä
− Tulevaisuudessa teologikoulutuksen tulisi kehittää nykyistä vahvemmin opiskelijoiden kykyä toimia monikulttuurisissa ympäristöissä sekä ymmärtämisen ja auttamisen taitoja, koulutustarveselvityksen laatineet yliopisto-opettaja Maria Buchert ja tutkija Juha Sainio toteavat.
Erityisen haasteen teologien työllistyvyydelle näyttäisi muodostavan tutkinnon heikko tunnettuus professioalojen ulkopuolella.
− Kouluttavien yksiköiden tulisi tukea opiskelijoita tunnistamaan ja markkinoimaan omaa osaamistaan sekä tehdä näkyvämmäksi alan sisältöjä ja yhteiskunnallista merkitystä, ennakoinnissa arvioidaan.
Tulevaisuuden teologi: uskonnon ja kulttuurien tulkki, kohtaamisen asiantuntija ja arvo-osaaja
Selvityksessä teologinen osaaminen tyypitellään kolmeen kategoriaan: uskonnon ja kulttuurien tulkki, kohtaamisen asiantuntija ja arvo-osaaja.
− Kyky tunnistaa uskonnollisen ajattelun ja traditioiden mekanismeja ja näiden vaikutuksia ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ovat monikulttuurisissa yhteiskunnissa yhä tärkeämpiä taitoja, joiden tarvetta nykyiset globaalit ilmiöt näyttävät vahvistavan, Buchert ja Sainio summaavat.
Kohtaamisen asiantuntijuutta teologit pystyvät puolestaan hyödyntämään hyvin moninaisissa tehtävissä, ja erityisesti tämän osaamisen uskotaan luovan teologeille myös uusia työtehtäviä perinteiseksi miellettyjen ammattien rinnalle.
− Lisäksi teologeilta odotetaan työelämässä arvo-osaamista. Tulevaisuudessa sen merkitys tulee todennäköisesti kasvamaan, mikä tulee huomioida koulutuksessa, Buchert ja Sainio arvioivat.
Teologikoulutukseen esitetään työelämätaitoja vahvistavia uudistuksia ja hillittyä vähentämistä
Ennakoinnin mukaan teologinkoulutuksessa on jatkossa pohdittava, miten opetussuunnitelmia ja tutkintorakenteita voidaan uudistaa työelämätaitoja vahvistavaan suuntaan ympäröivän yhteiskunnan muutoksista nousevien ammattitaitovaatimusten ja -odotusten mukaisesti.
Käytettävissä olevan tiedon perusteella on todennäköistä, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja koulut eivät jatkossa tule työllistämään teologeja siinä määrin kuin aiemmin on arvioitu. Lisäksi vähennykset järjestötehtävissä sekä kova kilpailu liike-elämän työpaikoista näkyvät työllisyyskyselyssä vastavalmistuneiden kohtaamana vaikeutena työllistyä ja koulutustasoa vastaavien työtehtävien löytämisessä.
Teologien työttömyys on viimeisen parin vuoden aikana lisääntynyt, mutta se on edelleen hieman vähäisempää kuin akateemisilla keskimäärin. Kyselyyn vastanneista seitsemällä prosentilla ei ollut työpaikkaa tai tietoa tulevasta työpaikasta.
− Teologiselle asiantuntemukselle on tarvetta tulevaisuudessa. Jo nyt teologeille on tarjolla monipuolisia työllistymismahdollisuuksia kolmannella sektorilla ja liike-elämässä, ennakoinnissa arvioidaan.
Selvityksen mukaan työpaikkojen vähentyminen ja teologien kohtaamat työllistymisen vaikeudet perustelevat koulutusmäärien hillittyä vähentämistä lähivuosien aikana − tulosten perusteella esitetään 10–15 % vähennystä koulutusmääriin toteutettavaksi vuoteen 2020 mennessä.
− Tämänhetkiseen työmarkkinatilanteeseen liittyy paljon epävarmuustekijöitä. Käytettävissä olevan aineiston perusteella on vaikea arvioida, onko teologien työmarkkinoilla käynnissä pysyvämpi muutos vai äkillinen reaktio talouden laskusuhdanteeseen ja siitä työmarkkinoilla vallitseva turbulenssi. Edellä mainitun vuoksi on perusteltua selvittää uudestaan jo 3–5 vuoden kuluttua teologien sijoittumista työelämään sekä tulevaisuuden koulutustarpeita, raportissa todetaan.
Teologien koulutustarve-ennakoinnin ovat laatineet yliopisto-opettaja, TT Maria Buchert Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta ja VTM Juha Sainio Turun yliopiston työelämäpalveluista. Selvityksen yhteyteen on liitetty TT Heikki Salomaan ja YTT Visa Tuomisen tapaustutkimusartikkeli kahden papin työuran alkuvaiheista.
Ennakointi on toteutettu yhteistyössä Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan, Itä-Suomen yliopiston teologian osaston ja Åbo Akademin humanististen tieteiden, psykologian ja teologian tiedekunnan kesken.
Tulevaisuuden teologi − teologisen alan koulutus- ja osaamistarpeen ennakointiraportti on luettavissa osoitteessa:
http://www.helsinki.fi/teol/tdk/tiedotteet/Tulevaisuuden teologi.pdf
Lisätietoja:
Maria Buchert, soveltavan opetuksen yliopisto-opettaja, Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, puh. 02941 23861, s-posti: maria.buchert@helsinki.fi
Juha Sainio, tutkija, Turun yliopiston työelämäpalvelut, puh. 02 333 5785, 040 749 0086, s-posti: juha.sainio@utu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka Rautio
tiedottaja, Public relations officer
Teologinen tiedekunta, Faculty of Theology
PL 4 (Vuorikatu 3)
00014 Helsingin yliopisto, University of Helsinki
Puh. / Tel. 02941 24050, 050 415 5531
sähköposti / e-mail: pekka.rautio@helsinki.fi
www.teologia.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme