Nu tjänar också unga personer in arbetspension -- Pensionsskyddet börjar tillväxa från 18 års ålder
Arbetspensionen kan liknas vid ett träd som man odlar under hela sin yrkesbana. En planta måste också rota sig för att kunna börja växa ordentligt. På motsvarande sätt grundar sig arbetspensionen på sommarjobb och på andra kortvariga jobb redan från 18 års ålder samt på pensionstillväxten för studier som leder till examen.
Regeln om pensionstillväxt från 18 års ålder trädde i kraft från 2005
Det är skäl att notera att förändringen i åldersgränsen och de övriga förmånerna trädde i kraft från och med början av 2005 och de påverkar tiden efter det. Före reformen började pensionen tillväxa från 23 års ålder, och således är det personer födda 1.1.1987 eller senare som fullt ut kan dra nytta av reformerna.
För försäkrat arbete i åldern 14-23 år betalades pensionsavgift före 2005, men dessa jobb påverkar inte arbetspensionen, med undantag av invalidpensionen.
Du kan kontrollera din arbetspension
För unga människor känns pensionen ännu avlägsen. En person som har fyllt 18 år borde ändå inte se pensionsavgiften som innehålls från lönen som en överlopps utgiftspost, utan det är ett tecken på att arbetspensionsförsäkringen har skötts ändamålsenligt.
Arbetspensionen är lagstadgad. Fastän arbetsgivaren försummar arbetspensionsförsäkringen, har arbetstagaren rätt till pensionsskydd. Du kan kontrollera dina anställningar på det årliga pensionsutdraget eller på webben på adressen www.arbetspension.fi . Där finns också anvisningar för hur du kan begära rättelse av eventuella brister.
Pension kan bli aktuellt redan före ålderdomen
Unga människor, men också alla andra, bör vara försiktiga fastän de skulle bli erbjudna högre lön utan skattekort. Oförsäkrat arbete ger nämligen inte rätt till arbetspension. En planta som inte sköts ordentligt växer kanske inte till ett sådant stort och fint träd som man kan behöva i framtiden. Arbetspension betalas när du blir gammal. Pensionen ger också en utkomst, om du blir arbetsoförmögen. Dessutom kan familjemedlemmarna få pension, om familjeförsörjaren avlider.
Sidoartikel
Nu 18 – tidigare 23
Den ursprungliga väntetiden i den allmänna arbetspensionslagen APL då lagen trädde i kraft 1.7.1962 var sex månader. Således beaktades anställningar som varade mindre än sex månader inte annars heller då man fastställde intjäningstiden för pensionen. Redan då, för snart 50 år sedan var korta anställningar vanligare bland unga personer, så de skulle inte annars heller ha beaktats i pensionsberäkningen. Väntetiden i APL förkortades stegvis. Ändå är det först sedan 1998 som allt förvärvsarbete omfattas av pensionstillväxten oberoende av hur länge arbetet fortgår, och förutsatt att arbetet i övrigt uppfyller villkoren för pensionsförsäkring.
Från och med 1993 har från alla löner innehållits en i proportion lika stor arbetstagares pensionsavgiftsandel, som i år uppgår till 4,1 procent för personer som är yngre än 53 år. Egentligen lade man först i det här skedet märke till det faktum att pensionstillväxten för unga personer börjar från 23 års ålder. I den unga sommarjobbarens lilla lön känns så klart 4,1 procent som en stor summa, om personen inte betalar skatt. Det är en klen tröst att arbete före 23 års ålder gav rätt till invalidpension, eftersom så unga personer sällan behöver invalidpension.
Åldersgränsen för pensionstillväxten och för försäkringen förenhetligades till 18 år från början av 2005. Förvärvsarbete som har utförts före det i en yngre ålder än 23 år påverkar inte arbetspensionsskyddet, fastän dessa inkomster anges på pensionsutdraget.
Närmare:
www.arbetspension.fi
> unga vuxna och
www.etk.fi
> försäkring
Om
Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.
Följ Eläketurvakeskus (ETK)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Eläketurvakeskus (ETK)
Mer än hälften av finländarna i arbetsför ålder sparar för pensionstiden – sparandet har ökat speciellt bland yngre28.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Privat sparande för pensionstiden har blivit klart vanligare under de senaste tio åren. Över hälften av 25–67-åringarna sparade eller hade sparat för pensionärstiden år 2024, framgår av Pensionsskyddscentralens (PSC) omfattande enkätundersökning.
Yli puolet työikäisistä säästää eläkeaikaa varten – etenkin nuorten säästäminen lisääntynyt28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yksityinen säästäminen eläkeaikaa varten on yleistynyt selvästi kymmenen viime vuoden aikana. Yli puolet 25–67-vuotiaista säästi tai oli säästänyt eläkeikää varten vuonna 2024, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) laajassa kyselytutkimuksessa.
Internationell jämförelse av pensionsfondernas avkastning: Finländarna i spetsen23.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 var överraskande bra för pensionsfondernas placeringar på olika håll i världen. I en internationell avkastningsjämförelse gjord av Pensionsskyddscentralen (PSC) översteg den genomsnittliga realavkastningen långtidssiffrorna. De finländska pensionsfonderna placerade sig bland de bästa i sin serie.
Eläkerahastojen kansainvälinen tuottovertailu: Suomalaiset kipusivat kärkipaikoille23.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Eläkerahastojen sijoitusvuosi 2024 oli yllättävän hyvä eri puolilla maailmaa. Eläketurvakeskuksen (ETK) tekemässä kansainvälisessä tuottovertailussa keskimääräinen reaalituotto nousi yli pitkän aikavälin lukemien. Suomalaiset eläkerahastot sijoittuivat omassa sarjassaan parhaimpien joukkoon.
Upp till 40 procent av årskullen tar ut partiell ålderspension före pensionsåldern3.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Partiell förtida ålderspension har ökat avsevärt i popularitet de senaste åren. Cirka 20 procent av dem som är födda 1956 tog ut pension före pensionsåldern, medan motsvarande andel av dem som är födda 1959 redan var 40 procent, visar Pensionsskyddscentralens nya undersökning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum