Kroonisen kivun hoidossa on tärkeää arvioida myös psyykkiset liitännäisoireet
Krooninen kipu on yleisimpiä syitä hakeutua lääkäriin, ja sillä on vahva yhteys alentuneeseen työ- ja toimintakykyyn. Suurella osalla potilaista krooniseen kipuun liittyy myös psyykkisiä liitännäisoireita, jotka voivat vaikeuttaa kivun hoitoa. Masentuneet ja ahdistuneet potilaat kokevat kivun muita voimakkaampana, ja masentuneilla kipupotilailla myös hoitovaste on heikompi. Kipuun liittyy usein myös suuttumuksen ja aggression tunteita, jotka osaltaan voivat vaikeuttaa hoitosuhdetta.
Kivun, ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden säätelymekanismeissa on yhteneväisyyksiä, jotka voivat selittää niiden liittymistä toisiinsa: näitä yhteneväisyyksiä ovat muun muassa yhteiset aivojen hermoverkostot sekä väittäjäaineet. Myös itse kipuun liittyvissä oireissa sekä psyykkisissä oireissa on päällekkäisyyttä, mikä osaltaan monimutkaistaa niiden arviointia.
Psykiatrian erikoislääkäri Peter Knaster kartoitti väitöstutkimuksessaan krooniseen kipuun liittyviä psyykkisiä oireita ja niiden suhdetta koettuun kipuun. Tutkimukseen osallistui 100 kroonista kipupotilasta Helsingin yliopistollisen sairaalan kipuklinikalta.
Kipupotilailla esiintyi runsaasti psykiatrisia oireistoja; eniten esiintyi vakavaa masennusta sekä ahdistuneisuushäiriöitä. Ahdistuneisuushäiriöt olivat alkaneet useimmiten jo ennen kipuoiretta, kun taas masennusoireistoista suurin osa oli kehittynyt kivun jälkeen. Potilaat, joilla oli psyykkisiä liitännäisoireita, kokivat kivun voimakkaampana kuin ne, joilla ei näitä liitännäisoireita esiintynyt.
Cloningerin psykobiologiseen malliin liittyvä Harm Avoidance (HA, vaikeuksien välttäminen) -temperamenttipiirre korreloi positiivisesti kipuun liittyvän ahdistuneisuuden kanssa. Yhteys oli vahvempi niillä potilailla, jotka kokivat kivun voimakkaampana.
Myös henkilön tapa käsitellä suuttumuksen tunnetta oli yhteydessä masentuneisuuteen. Taipumus tukahduttaa suuttumus yhdistyi voimakkaampaan masentuneisuuteen. Tämäkin yhteys korostui niillä, jotka kokivat kivun intensiivisempänä.
Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että kipupotilailla, joilla oli diagnosoitu vakava masennus, esiintyi runsaasti sekä kognitiivis-emotionaalisia että somaattisia oireita; somaattiset oireet yhdistyivät masennusdiagnoosiin kuitenkin voimakkaammin.
– Krooniseen kipuun liittyy laaja-alaista psyykkistä oheissairastavuutta, jonka arvioiminen on tärkeää hoidon suunnittelun ja tuloksellisuuden kannalta. Mekanismit, jotka yhdistävät kivun psyykkisiin oireisiin, ovat monimutkaisia eikä selkeää syy- ja seuraussuhdetta esiinny. Oireistoissa on myös päällekkäisyyttä, mikä voi liittyä osaltaan yhteisiin taustamekanismeihin, väittelijä toteaa.
Psykiatrian erikoislääkäri, LL Peter Knaster väittelee 11.9.2015 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Anxiety, depression, and anger in the borderland of chronic pain". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Haartman-instituutti, Luentosali 1, Haartmaninkatu 3. Vastaväittäjänä on professori Jyrki Korkeila, Turun yliopisto, ja kustoksena on professori Eija Kalso.
Väittelijän yhteystiedot:
peter.knaster@dr.com
*************************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto / Academic Medical Center Helsinki (AMCH)
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi 050 406 2043
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Keski-ikäisenä laihduttavalle pidempi ja terveempi elämä27.5.2025 18:05:24 EEST | Tiedote
Elintapojen muutoksilla saavutetulla painonpudotuksella voidaan saada merkittäviä terveyshyötyjä vuosikausiksi, eikä siihen tarvita kirurgiaa tai lihavuuslääkkeitä. Diabeteksen välttämisen ohella voidaan estää myös muita kroonisia sairauksia, kuten valtimotauteja, keuhkosairauksia ja syöpiä.
Kutsu medialle: Eläinsuojeluvalvontaa ja eläinsuojelurikoksia koskevan raportin julkistamistilaisuus eduskunnassa 3.6. klo 9–1027.5.2025 11:13:45 EEST | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan eläinten kaltoinkohtelun ja siihen puuttumisen tilasta ja kehittämistarpeista. Asianmukainen puuttuminen edellyttää ymmärrystä eläinten kaltoinkohtelun ja eläinrikosten erityispiirteistä.
Väitös: Palestiina osoittaa, että globaali teknologiatalous on yhteydessä kolonialismiin27.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Startup-yrittäjyyden, uuden teknologian ja riskipääoman poliittisia vaikutuksia ei voida ymmärtää ilman asiayhteyttä asuttajakolonialismiin, paljastaa Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.
Tunnetut riskitekijät eivät yksin riitä selittämään sairauksien kertymistä26.5.2025 10:14:01 EEST | Tiedote
Elämänkaaren aikaiset mitatut ja piilevät riskitekijät selittävät jopa kolme neljäsosaa monisairastavuuden kehittymisestä keski-iästä vanhuuteen. Tunnetut riskitekijät, kuten ylipaino, korkea verensokeri ja kohonnut verenpaine, selittävät merkittävän osan sairauksien kertymisestä. Silti yli puolta sairauksien kertymisestä ei pystytä selittämään tunnettujen riskitekijöiden avulla.
Unella ja kehon lämmöllä voi olla yllättävä vaikutus masennuslääkkeiden tehoon23.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset haastavat nykykäsityksen masennuslääkkeiden vaikutusmekanismeista ja avaavat oven uudenlaisiin hoitotapoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme