Kumpula-kollokvio alkaa ensimmäisenä aiheenaan kemia lääketieteellisessä PET-kuvantamisessa

Jaa
Kumpulan tiedekampuksella alkaa syyslukukauden kestävä ajankohtaisia luonnontieteellisiä kysymyksiä käsittelevä kaikille avoin luentosarja. Kumpula-kollokvion aloittaa tiistaina 7.10. kello 16.15 FT Anu Airaksinen Helsingin yliopiston kemian laitokselta. Hänen otsikkonsa on Kemia lääketieteellisessä PET-kuvantamisessa. Sarja jatkuu marraskuussa.

Positroniemissio tomografia (PET) on molekyylikuvantamismenetelmä, jonka avulla voidaan määrittää eri kudosten paikallisia reseptoritiheyksiä, verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa kehon ulkopuolelta rekisteröiden. Menetelmässä hyödynnetään kohteeseensa selektiivisesti sitoutuvia lyhytikäisillä radionuklideilla leimattuja yhdisteitä eli radiolääkeaineita. Yleisimmät PET:ssa radioleimana käytettävät radionuklidit ovat hiilen ja fluorin radioaktiiviset isotoopit C-11 ja F-18.

PET-kuvantamisesta on kehittynyt tärkeä menetelmä syöpäsairauksien ja keskushermostoperäisten sairauksien diagnostiikassa. Viimeisen vuosikymmenen aikana tekniikka on yleistynyt, joten menetelmää käytetään myös lääkekehityksessä ja biolääketieteellisessä perustutkimuksessa. Uusien radiolääkeaineiden kysyntä on siten kasvanut voimakkaasti, ja alan tutkimuksen painopiste on siirtynyt kliiniseen käyttöön tarkoitettujen merkkiaineiden tuotantomenetelmäkehityksestä uusien, usein tutkimusprojektikohtaisten radiolääkeaineiden kehitystyöhön. Tämä edellyttää monipuolisempaa radiosynteesimenetelmien soveltamista nopeassa aikataulussa ja jatkuvaa radiosyntetiikan kehitystyötä, jossa apuna toimivat orgaanisen synteesikemian uusimmat innovaatiot. Oman haastavuutensa tutkimukseen tuovat käytettävien radionuklidien lyhyet puoliintumisajat sekä käsiteltävät suuret radioaktiivisuudet. Automaatiotekniikka liittyykin olennaiselta osaltaan alan tutkimustyöhön. Uuden radiolääkeaineen kehitysprosessi on aina monitieteellinen projekti, jossa onnistumisen edellytys on tiivis yhteistyö useiden eri erityisalojen osaajien kesken.

Kollokvioesitelmässään Anu Airaksinen luo katsauksen PET-kuvantamisen uusiin käyttökohteisiin ja erityisesti näiden tuomiin haasteisiin PET-radiolääkeaineiden ja radiosynteesimenetelmien kehitystyön kannalta.

Lisätietoja antaa FT Anu Airaksinen, puhelin 191 50133.

Syksyn kollokvioiden puheenjohtajana toimii polymeerikemian professori Sirkka Liisa Maunu, ja esitelmät pidetään Physicumin auditoriossa D101, Gustaf Hällströmin katu 2. Seuraavat puhujat ovat 4.11. professori Petri Pellikka otsikolla Maankäytön muutoksia Afrikassa, paikallisesta kontinentaaliseen ja 2.12. professori Jorma Tuominiemi aiheella Higgsin hiukkasen metsästys.

Tervetuloa!

Ystävällisin terveisin

Minna Meriläinen, tiedottaja, 191 51042

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye