Kutsu: Arkkipiispa Simojoen (1908–1999) elämä tutkimuksen valossa 17.9.
Arkkipiispa Martti Simojoen syntymästä tulee syyskuussa 2008 kuluneeksi sata vuotta. Yhtä 1900-luvun Suomen merkittävimmistä kirkollisista vaikuttajista muistellaan Suomen kirkkohistoriallisen seuran (SKHS), kirkkohallituksen ja Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kirkkohistorian laitoksen järjestämässä tieteellisessä seminaarissa keskiviikkona 17.9.2008 klo 9-16 Helsingin yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33, 4. krs). Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan seminaaria.
Seminaarissa käsitellään laajasti Simojoen elämää, toimintaa ja vaikutusta. Arkkipiispa (emeritus) John Vikström pohtii puheenvuorossaan sitä, millainen etäisenäkin pidetty kirkonmies oli johtajana. Professori (emeritus) Juha Seppo valottaa Simojoen persoonaa hänen päiväkirjojensa valossa. Seminaarin paneelissa Juha Seppo, piispa Voitto Huotari , piispa Eero Huovinen ja arkkipiispa Jukka Paarma arvioivat Simojoen merkitystä nykyaikana.
Martti Simojoki johti hiippakuntaa lähes 30 vuotta. Hän oli omaksunut luterilaisen, sosiaalisesti sävyttyneen kansankirkollisen toimintalinjan. Toisaalta hän oli ennen kaikkea maltillinen uudistaja, joka ei lähtenyt mukaan kirkollisen keskustelun äärilaidoille. Radikalismin vuosina 1960-luvulla Simojoki joutui äärilinjojen kritiikin kohteeksi erityisesti niin kutsutun Salama-sodan yhteydessä.
Seminaari liittyy professori (emer.) Juha Sepon valmisteilla olevaan Martti Simojoen elämäkertatutkimukseen.
Seminaarin ohjelma on kokonaisuudessaan osoitteessa http://www.skhs.fi/ajank.htm . Seminaaria voi seurata suorana lähetyksenä ja myöhemmin tallenteena yliopiston verkkopalvelussa http://video.helsinki.fi .
Lisätietoja seminaarista ja toimittajailmoittautumiset: Jaakko Olavi Antila (Suomen kirkkohistoriallisen seuran sihteeri), jaakko.antila@helsinki.fi, puh. (09) 191 22626 tai 040 825 8213
Lisätietoja Martti Simojoesta: Ville Jalovaara (Simojoen elämäkertaprojektin tutkimusassistentti), ville.jalovaara@helsinki.fi, puh. (09) 191 23044 tai 044 011 4800
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Synnyttäjät kokevat hyvinvointimittarit tärkeinä mutta riittämättöminä13.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Henkisen jaksamisen kartoittamisen pitäisi synnyttäjien mielestä olla kattavampaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme