Suomeen on saatava itsemurhien ehkäisyohjelma
Keskimäärin 17 ihmistä kuolee Suomessa viikoittain oman käden kautta. Jokainen näistä kuolemista on liikaa. Vuonna 2013 itsemurhan teki 887 henkilöä, 14 enemmän kuin edellisenä vuonna. Itsemurhayrityksiä on arviolta 10–20-kertainen määrä itsemurhiin nähden. Eniten itsemurhia tehtiin vuonna 1990, 1 512, jonka jälkeen määrä on ollut pääosin laskusuunnassa.
Suomen itsemurhakuolleisuus on edelleen Pohjoismaiden korkein, ja huomattavasti korkeampi kuin länsimaissa keskimäärin. Päinvastoin kuin muissa Pohjoismaissa, itsemurhien ehkäisy ei ole meillä kansanterveystavoite, ja kansallinen itsemurhien ehkäisyohjelma puuttuu.
Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa jäsenmailleen kansallista itsemurhaohjelmaa. WHO:n viime marraskuussa julkistaman, ja Mielenterveysseuran suomeksi kääntämän raportin mukaan kansallisten ohjelmien avulla on voitu selkeästi ehkäistä itsemurhia. Keinoja ovat muun muassa itsemurhaa yrittäneiden tukeminen ja auttaminen, masennuksen sekä alkoholiongelmien hyvä hoito, tuki ja apu fyysisissä sairauksissa ja elämän kriiseissä, sekä nuorten miesten syrjäytymisriskien huomiointi. Hyviä keinoja itsemurhien vähentämiseen on siis olemassa. Uuden ohjelman käynnistämiseksi Suomessa tarvitaan poliittista tahtoa, ja itsemurhien ehkäisytyö osaksi hallitusohjelmaan kirjattua psyykkisen hyvinvoinnin ohjelmaa.
Kansainvälisenä itsemurhien ehkäisypäivänä 10.9. jo yli 200 ihmistä on ilmoittautunut pyöräilytapahtumiin itsemurhia vastaan Oulussa, Rovaniemellä, Savonlinnassa, Tampereella ja Helsingissä. Lisäksi Helsingissä keskustellaan seminaarissa itsemurhien ehkäisemisestä työpaikoilla. Järjestäjät; Suomen Mielenterveysseura, kriisikeskusverkosto, mielenterveysjärjestöt sekä itsemurhan tehneiden läheisten järjestö Surunauha ry haluavat muistuttaa, että itsemurhien ehkäiseminen on mahdollista, sekä lieventää itsemurhiin liittyvää häpeäleimaa avoimella keskustelulla. Päivää on vietetty vuodesta 2003.
Itsemurhien ehkäisypäivän tapahtumat ja linkki ilmoittautumiseen
WHO:n raportti Mielenterveysseuran sivuilla
Tervetuloa osallistumaan! Ehkäistään yhdessä itsemurha!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa:
Outi Ruishalme, SOS-kriisikeskus, 040 542 6164, outi.ruishalme@mielenterveysseura.fi
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Keskusteluapua saatavilla koko kesän18.6.2025 09:26:47 EEST | Tiedote
MIELI Kriisipuhelin, Kriisichat, Tukisuhde, Sekasin-chat sekä kriisikeskukset ympäri Suomen tarjoavat keskusteluapua läpi kesän.
Kriisikeskusbarometri: Taloushuolet kuormittavat mielenterveyttä aiempaa useammin16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Taloushuolet ovat lisänneet MIELI ry:n kriisikeskusverkoston asiakkaiden psyykkistä kuormitusta, huolta, stressiä ja ahdistusta.
MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi28.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme