MOOC- eli avoin online-opetus kasvattaa suosiotaan myös Helsingin yliopistossa
Parhaimmillaan online- eli MOOC-opetus on opiskelua kansainvälisessä seurassa, jossa opettajat ovat tähtiä, joilla on massoittain kuulijoita samalla kun opiskelijat saavat henkilökohtaisen ohjauksen.
- Kun yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston avoin verkkokurssi tekoälystä syksyllä 2011 sai yli 160 000 osallistujaa kaikkialta maailmasta, MOOCeista tuli hetkessä yliopisto-opetuksen kuuma puheenaihe, kertoo tietojenkäsittelytieteen laitoksen opintoesimies Jaakko Kurhila.
- Pian tämän jälkeen Stanford ja MIT lähtivät liikkeelle järjestämällä useita MOOC-kursseja. Ja nyt maailmalla puhutaan jo miljoonista kuulijoista.
Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen huiman suosion saaneiden MOOC-kurssien syntyhistoria poikkeaa edellisistä. Kurssit ovat nyt käynnissä, ja esimerkiksi koululaisille lähtö on lentävä: MOOC-kurssin kautta opiskelija voi saada opintopaikan laitokselta ja hoitaa osan alkupään opinnoista yliopistossa ennen opiskelun alkamista.
Alun perin laitoksen ei itse asiassa ollut tarkoitus kehittää verkkokursseja lainkaan.
- Odotimme ensimmäiselle ohjelmoinnin MOOC-kurssillemme viime vuonna noin 30 osallistujaa. Aloittajia olikin 417, mikä oli aikamoinen yllätys. Heistä noin 50 haki opiskelupaikkaa MOOCin kautta, eli he hakivat sekä laitokselle opiskelemaan että suorittivat 12 viikkoa kestäneen kurssin, sanoo Kurhila.
Innostuksen rohkaisemana kurssitarjontaa on lisätty. Tammikuussa 2013 aukeni peliohjelmoinnin MOOC-kurssi ja englanninkielinen Programming MOOC alkaa maaliskuussa.
Kisällioppiminen yhdistettynä testaamiseen nosti opintomenestystä
MOOCit saivat Helsingin yliopistossa alkunsa, kun laitos keväällä 2010 toteutti opetuskokeilun, jossa alkupään ohjelmointikursseja muutettiin. Luentokurssin sijaan opiskelijat pantiin koneen ääreen hommiin, ja samalla heille tarjottiin riittävästi ohjausta. Omaan oivallukseen perustuvaa opetusmenetelmää ruvettiin kutsumaan tehostetuksi kisällioppimiseksi (engl. Extreme Apprenticeship method).
Työtavassa opiskelijat tekevät itsenäisesti ja ohjatusti paljon erilaisia tehtäviä.
- Aluksi näiden tehtävien tarkistaminen tehtiin manuaalisesti, eli ohjaaja tarkasti opiskelijan näyttöruudulta, toimiko opiskelijan ohjelma oikein, kertoo Kurhila.
- Koska ohjelmakoodia pystyy testaamaan automaattisesti, syksyllä 2011 rakennettiin tehtävien automaattinen testausjärjestelmä, TestMyCode (TMC).
Tehostettu kisällioppiminen yhdistettynä TMC:hen nosti ohjelmointikurssien opintomenestystä reippaasti. Tehtävien automaattinen tarkistaminen mahdollisti myös sen, että muutkin kuin Helsingin yliopiston opiskelijat saattoivat osallistua kursseille.
Kun Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiöltä vielä saatiin tukea, ohjelmointikurssi pystyttiin tarjoamaan ensimmäistä kertaa avoimena kaikille halukkaille.
Opiskelupaikkaa toivovat haastatellaan kurssin päätteeksi
Opinto-oikeudesta sovittiin matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kanssa, ja ensimmäinen ohjelmoinnin MOOC alkoi tammikuussa 2012. Toinen on nyt alkamassa.
- Jos opiskelija osoittaa ohjelmoinnin MOOC-kurssillamme, että hänellä on kykyä ja halua opiskella alaa, on luontevaa että haluamme hänet laitoksellemme opiskelijaksi. Haastattelemme kurssin päätyttyä kaikki potentiaaliset hakijat, jotta varmistumme osaamisesta, sanoo Kurhila.
Keväällä 2013 ohjelmoinnin MOOC-kurssin kautta voi taas hakea laitokselle opiskelijaksi. Tällä hetkellä kurssin on aloittanut 550 osallistujaa. Mukaan ehtii vielä, sillä opiskelupaikkaankin johtavan kurssin ensimmäisen tehtäväjoukon takaraja on 24.2.2013.
- Meillä on jatkossakin kaikille avoimia ja maksuttomia kursseja, joissa oppiminen perustuu opiskelijoiden aktiiviseen tekemiseen ja ohjelmointi tapahtuu ammattimaisessa ohjelmointiympäristössä.
Lisätiedot: http://mooc.fi/
Lisätietoja myös: Jaakko Kurhila, Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos, puhelin 050 415 1703
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin (09) 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme