Nanokuituinen selluloosa takaa tasaisen lääkeannostelun
Selluloosa on useimpien kasvisolujen seinistä löytyvä rakenneaine. Nanokuituista selluloosaa saadaan, kun tavallisia selluloosakuituja pilkotaan pienempiin osiin. Jos tavallista selluloosakuitua kuviteltaisiin taulutussin paksuiseksi, nanoselluloosakuitu olisi siihen verrattuna hieman hiusta ohuempi.
Nanoselluloosakuiduista voidaan muokata esimerkiksi hyvin huokoista ja kestävää kalvoa, joka muistuttaa ulkonäöltään paperia.
Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa on löydetty nanokuituiselle kalvolle uusi käyttötarkoitus. Siihen pystytään valmistuksen yhteydessä sitomaan lääkeaineita, jotka sitten liukenevat nanoselluloosarakenteesta hyvin hitaasti ja tasaisesti.
– Lääkeaineen vapautuminen nanokuituisesta kalvosta voi kestää jopa kolme kuukautta, sanoo Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa väittelevä Ružica Kolaković.
Nanokuituisen selluloosan ja lääkeaineen yhdistelmää voidaankin tulevaisuudessa käyttää tarkoituksiin, joissa lääkkeen hallittu vapautuminen on tärkeää. Sopivia käyttökohteita ovat esimerkiksi erilaiset kehoon sijoitettavat istutteet tai pitkäkestoiset ehkäisyvalmisteet.
Nanokuituinen selluloosa on monipuolinen ja kiinnostava materiaali. Siitä on helppo tehdä steriilejä valmisteita lääketeollisuuden tarpeisiin. Se on lisäksi edullista, uusiutuvaa ja biohajoavaa. Nanokuituista selluloosaa voidaan eristää suurina määrinä kasviaineksesta. Lähtöaineena voi olla esimerkiksi paperiteollisuuden puumassa tai muu kasvimateriaali.
Nanokuituista selluloosaa tuotetaan nykyisin kaupallisesti useissa yrityksissä niin Suomessa, Saksassa, Ruotsissa kuin Japanissakin. Raaka-aineesta ja käsittelyistä riippuen nanokuituisen selluloosan ominaisuudet vaihtelevat.
__________________________
M.Sc. (Pharmacy) Ružica Kolaković väittelee 22.2.2013 kello 12 Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa aiheesta "Nanofibrillar cellulose in drug delivery". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Biokeskus 2, Auditorio 1041, Viikinkaari 5.
Väitöskirja julkaistaan sarjassa Dissertationes Biocentri Viikki Universitatis Helsingiensis.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis-palvelussa.
Viikin kampuksen väitöstilaisuudet
Tutkimustietokanta TUHAT
Lisätiedot:
Ružica Kolaković, ruzica.kolakovic@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme