Yrityksen kotivaltion määrittely verotuksessa on kirjavaa
Missä valtiossa ja millä perusteella yritys maksaa tuloveroa toimiessaan useassa valtiossa? OTK, VT Marianne Malmgrén selvittää
väitöskirjassaan "Oikeushenkilön asuinvaltio verotuksessa ja yrityksen kansainvälistyminen”ulkomaille toimintaansa laajentavan yhteisön tuloverotusta. Elinkeinotulon verovelvollisuus voi perustua yhteisön verotukselliseen kotipaikkaan, kiinteään toimipaikkaan tai väliyhteisötulon verotukseen. Yhteisö on yleisesti verovelvollinen verotuksellisessa kotipaikassaan eli asuinvaltiossaan ja maksaa siellä veroa kaikista tuloistaan riippumatta siitä, mistä valtiosta tulot saadaan.
Kiinteän toimipaikan yhteisö on sijaintivaltiossaan verovelvollinen toimipaikasta saadusta elinkeinotulosta. Kiinteä toimipaikka merkitsee rajoitettua verovelvollisuutta. Väliyhteisöverotuksessa ulkomaisen niin sanotun matalan verotuksen valtiossa asuvan yhteisön tulo voidaan tiettyjen edellytysten täyttyessä verottaa yhteisön osakkaiden asuinvaltiossa heidän tulonaan. Osakkaat voivat olla joko luonnollisia henkilöitä tai oikeushenkilöitä.
Malmgrénin tutkimuksessa selvitetään EY:n perustamissopimuksen määräysten vaikutusta yhteisöjen oikeuteen sijoittua toiseen jäsenvaltioon, valita toimintamuoto ja vedota sopimuksen perusvapauksiin. Tutkimuksessa tarkastellaan eurooppaoikeuden ja verosopimusten suhdetta kansalliseen lainsäädäntöön. Verosopimusten tarkoituksena on poistaa saman tulon verottaminen kahdessa valtiossa saman verovelvollisen tulona. Suomen lisäksi tutkimuksessa käsitellään Ruotsin, Ison-Britannian, Saksan, Alankomaiden ja Yhdysvaltojen säännöksiä.
Lisäksi selvitetään EY:n perustamissopimuksen sijoittautumisvapauden vaikutusta poismuuttoveroihin, joita saatetaan periä, kun yhteisön verotuksellinen asuinvaltio muuttuu tai toisessa valtiossa oleva kiinteä toimipaikka lopettaa toimintansa. Myös yritysjärjestelyjen, kuten sulautumisen, liiketoimintasiirron ja osakevaihdon verovapausedellytyksiä käsitellään ja tarkastellaan eurooppayhtiön kotipaikan siirron sekä eri ETA-valtioissa olevien yhtiöiden sulautumisten tuloveroseuraamuksia.
Tutkimustulokset
Malmgrénin mukaan verotus on yksi tekijä valittaessa yrityksen toimintavaltiota, mutta ei ratkaisevin.
Asuinvaltion määrittämisperusteet voidaan ryhmitellä kansallisissa säännöksissä muodollisiin perusteisiin, tosiasialliseen toimintaan, yhdistelmämalliin ja omistajien tai hallituksen kotivaltioon. Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat kuuluvat muodollisen perusteen valtioihin eli verotuksellinen asuinvaltio määritetään yhteisön yhtiöoikeudellisen perustamispaikan tai rekisteröintipaikan perusteella. Saksassa, Alankomaissa ja Isossa-Britanniassa asuinvaltio määritetään tosiasiallisen toiminnan tai rekisteröintipaikan perusteella.
Suomen lainsäädännössä ei ole määritelty yleisesti verovelvollista kotimaista ja rajoitetusti verovelvollista ulkomaista yhteisöä. Verotus perustuu vakiintuneeseen käytäntöön. Lainmuutos, jossa kotimainen ja ulkomainen yhteisö määriteltäisiin, parantaisi verojärjestelmän oikeusvarmuutta ja ennustettavuutta. Myös Suomen lainsäädännön kiinteän toimipaikan käsite ja se, edellyttääkö ulkomaisen yhteisön liiketulon verotus Suomessa olevaa kiinteää toimipaikkaa, vaatisi Suomen lainsäädännön täsmentämistä.
EY:n perustamissopimuksen perusvapauksia voidaan soveltaa yhteisöön, jonka yhtiöoikeudellinen kotipaikka on yhteisön alueella. Sopimuksen oikeuksia ei ole sidottu verotukselliseen asuinvaltioon. ETA-sopimus laajentaa perusvapauksien soveltamisen EU:hun kuulumattomiin ETA-valtioihin, joita ovat Norja, Islanti ja Liechtenstein. Pääoman vapaan liikkuvuuden säännöksiä voidaan kuitenkin soveltaa myös yhteisöihin, joiden kotipaikka on EU:n tai ETA:n ulkopuolella.
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme