Helsingin yliopisto

Sosiaalisessa mediassa vietetty aika voi olla hyödyksi luonnonsuojelulle

Jaa
Luonnonsuojelun suunnittelun pitäisi pohjautua luotettavaan tietoon, jotta tehdyt toimet olisivat tehokkaita. Ammattilaisten aika ei kuitenkaan tahdo riittää tarvittavien tietojen tuottamiseen. Voisiko sosiaalisen median kerryttämistä sisällöistä olla avuksi tietopulaan? – Miksipä ei, sanovat tutkijat Helsingin yliopistosta.

Luonnon monimuotoisuus vähenee hälyttävää vauhtia. Tarvitaan nopeita päätöksiä siitä, millaisia suojelutoimenpiteitä pitäisi kohdistaa ja minne.

– Viisaat suojelupäätökset edellyttävät ajantasaista ja monipuolista tietoa lajeista, elinympäristöistä ja niihin vaikuttavista ihmisistä, sanoo Enrico Di Minin, suojelubiologi Helsingin yliopiston biotieteiden laitokselta.

Luontoharrastajien keräämää tietoa on jo pitkään hyödynnetty tutkimuksessa ja päätöksenteon tukena. Tiedonkeruukampanjoitten toteutus on kuitenkin vaativaa ja edellyttää systemaattista järjestäytymistä ja hyvää tiedonkeruujärjestelmää. Organisoituihin kampanjoihin pohjautuva tiedonkeruu toimiikin lähinnä kehittyneissä länsimaissa ja koskee useimmiten lajeja tai elinympäristöjä.

Tutkijat Helsingin yliopistosta esittävät, että avoimesti saatavilla olevat sosiaalisen median sisällöt saattaisivat tuoda hyödyllistä täydennystä yleisesti käytettyihin tietovarantoihin luonnonsuojelutoimien suunnittelussa. Sosiaalisen median alustoja käytetään ahkerasti myös luontokokemusten jakamiseen. Niissä julkaistuja päivityksiä taitavasti louhimalla voitaisiin tuottaa hyödyllistä lisätietoa suojelutoimien suunnittelun avuksi.

Sosiaalisen median sisällöt saattavat paljastaa uusia asioita esimerkiksi lajien esiintymisestä. Sekin, mitä päätetään jakaa muille sosiaalisessa mediassa, on kiinnostavaa. Tieto esimerkiksi turistien arvostamista lajeista tai paikoista on tärkeää silloin, kun suojelu nojaa turismin tuomiin rahavirtoihin. Sosiaalisen median profiilit saattavat myös kertoa ihmisten taustoista, kuten iästä, sukupuolesta tai kotipaikasta.

Tiedonlouhinta ei vaadi erityisiä työkaluja.

– Sosiaalisen median julkisiin päivityksiin pääsee käsiksi valmiiden ohjelmointirajapintojen kautta. Kuva- ja tekstipäivitysten lisäksi mukana kulkee tieto ajankohdasta ja usein myös paikasta. Näitä tietoja voidaan hyödyntää monenlaisissa analyyseissä, sanoo Henrikki Tenkanen, tohtorikoulutettava geotieteiden ja maantieteen laitoksella Helsingin yliopistossa.

Sosiaalisen median data voitaisiin hyödyntää esimerkiksi kansallispuistojen kävijätietojen keruussa.

– Rajatulta alueelta tulevat päivitykset on helppo suodattaa. Niistä voidaan tunnistaa esimerkiksi kävijöiden mielipaikkoja puiston sisällä, ja sitä, kuinka ne muuttuvat. Lisäksi päivityksistä löytyy tietoa aktiviteeteista puiston sisällä, sanoo geoinformatiikan apulaisprofessori Tuuli Toivonen.

– Joissakin tapauksissa sosiaalisesta mediasta louhittu tieto voi antaa tietoa, jonka ajallinen ja alueellinen tarkkuus on aivan uudenlaista. Esimerkiksi kansallispuistot voisivat edesauttaa tiedon kertymistä myös pyytämällä vierailijoita lähettämään kokemuksiaan sosiaaliseen mediaan, vaikkapa tietyllä hashtagillä.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että vaikka sosiaalisen median datan käyttö alkaa olla teknisesti helppoa, siihen liittyy ratkaisemattomia kysymyksiä. Sosiaalisen median aineistojen osalta aineiston edustavuutta on vaikeaa arvioida. Lisäksi tarkka tiedon louhinta ja yhdistäminen muihin tietolähteisiin edellyttää eettistä harkintaa.

___________

Lisää tietoa artikkelista: "Prospects and challenges for social media data in conservation science" Frontiers in Environmental Sciences 3:63. doi: 10.3389/fenvs.2015.00063.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

apulaisprofessori Tuuli Toivonen
tuuli.toivonen@helsinki.fi
puh. 02941 40206


tiedottaja Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa tutkitaan ja opiskellaan akvaattisia tieteitä, biokemiaa, biotekniikkaa, ekologiaa, evoluutiobiologiaa, fysiologiaa, kasvibiologiaa, neurotiedettä, perinnöllisyystiedettä, yleistä mikrobiologiaa, ympäristöekologiaa, ympäristömuutosta ja ympäristöpolitiikkaa. Näitä voidaan hyödyntää niin terveydenhuollossa, lääketieteessä kuin luonnonvarojen kestävässä käytössä sekä ympäristöongelmien ratkomisessakin. Kumpulan kampuksella toimivan geotieteiden ja maantieteen laitoksen työkenttänä on koko maapallo aina Antarktiksen jäätiköistä suurkaupunkien vilinään. Laitos aloitti toimintansa vuoden 2010 vuoden alussa. Siihen kuuluvat geologian osasto, maantieteen osasto ja seismologian instituutti. Löydät meidät Kumpulan yliopistokampukselta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye