Sosiaalisessa mediassa vietetty aika voi olla hyödyksi luonnonsuojelulle
Luonnon monimuotoisuus vähenee hälyttävää vauhtia. Tarvitaan nopeita päätöksiä siitä, millaisia suojelutoimenpiteitä pitäisi kohdistaa ja minne.
– Viisaat suojelupäätökset edellyttävät ajantasaista ja monipuolista tietoa lajeista, elinympäristöistä ja niihin vaikuttavista ihmisistä, sanoo Enrico Di Minin, suojelubiologi Helsingin yliopiston biotieteiden laitokselta.
Luontoharrastajien keräämää tietoa on jo pitkään hyödynnetty tutkimuksessa ja päätöksenteon tukena. Tiedonkeruukampanjoitten toteutus on kuitenkin vaativaa ja edellyttää systemaattista järjestäytymistä ja hyvää tiedonkeruujärjestelmää. Organisoituihin kampanjoihin pohjautuva tiedonkeruu toimiikin lähinnä kehittyneissä länsimaissa ja koskee useimmiten lajeja tai elinympäristöjä.
Tutkijat Helsingin yliopistosta esittävät, että avoimesti saatavilla olevat sosiaalisen median sisällöt saattaisivat tuoda hyödyllistä täydennystä yleisesti käytettyihin tietovarantoihin luonnonsuojelutoimien suunnittelussa. Sosiaalisen median alustoja käytetään ahkerasti myös luontokokemusten jakamiseen. Niissä julkaistuja päivityksiä taitavasti louhimalla voitaisiin tuottaa hyödyllistä lisätietoa suojelutoimien suunnittelun avuksi.
Sosiaalisen median sisällöt saattavat paljastaa uusia asioita esimerkiksi lajien esiintymisestä. Sekin, mitä päätetään jakaa muille sosiaalisessa mediassa, on kiinnostavaa. Tieto esimerkiksi turistien arvostamista lajeista tai paikoista on tärkeää silloin, kun suojelu nojaa turismin tuomiin rahavirtoihin. Sosiaalisen median profiilit saattavat myös kertoa ihmisten taustoista, kuten iästä, sukupuolesta tai kotipaikasta.
Tiedonlouhinta ei vaadi erityisiä työkaluja.
– Sosiaalisen median julkisiin päivityksiin pääsee käsiksi valmiiden ohjelmointirajapintojen kautta. Kuva- ja tekstipäivitysten lisäksi mukana kulkee tieto ajankohdasta ja usein myös paikasta. Näitä tietoja voidaan hyödyntää monenlaisissa analyyseissä, sanoo Henrikki Tenkanen, tohtorikoulutettava geotieteiden ja maantieteen laitoksella Helsingin yliopistossa.
Sosiaalisen median data voitaisiin hyödyntää esimerkiksi kansallispuistojen kävijätietojen keruussa.
– Rajatulta alueelta tulevat päivitykset on helppo suodattaa. Niistä voidaan tunnistaa esimerkiksi kävijöiden mielipaikkoja puiston sisällä, ja sitä, kuinka ne muuttuvat. Lisäksi päivityksistä löytyy tietoa aktiviteeteista puiston sisällä, sanoo geoinformatiikan apulaisprofessori Tuuli Toivonen.
– Joissakin tapauksissa sosiaalisesta mediasta louhittu tieto voi antaa tietoa, jonka ajallinen ja alueellinen tarkkuus on aivan uudenlaista. Esimerkiksi kansallispuistot voisivat edesauttaa tiedon kertymistä myös pyytämällä vierailijoita lähettämään kokemuksiaan sosiaaliseen mediaan, vaikkapa tietyllä hashtagillä.
Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että vaikka sosiaalisen median datan käyttö alkaa olla teknisesti helppoa, siihen liittyy ratkaisemattomia kysymyksiä. Sosiaalisen median aineistojen osalta aineiston edustavuutta on vaikeaa arvioida. Lisäksi tarkka tiedon louhinta ja yhdistäminen muihin tietolähteisiin edellyttää eettistä harkintaa.
___________
Lisää tietoa artikkelista: "Prospects and challenges for social media data in conservation science" Frontiers in Environmental Sciences 3:63. doi: 10.3389/fenvs.2015.00063.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
apulaisprofessori Tuuli Toivonen
tuuli.toivonen@helsinki.fi
puh. 02941 40206
tiedottaja Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme