Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ryMaa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Vuoden vihanneksen sipulin sadonkorjuu meneillään

Jaa
Kotimaisen keltasipulin satoa korjataan parhaillaan eri puolilla maata niin, että nyt aletaan olla työn puolivälissä. Sipulit valmistuivat tänä vuonna muiden avomaan kasvisten tavoin kaksi, jopa useampiakin viikkoja myöhässä. Viljelijät toivovat nyt aurinkoisia säitä, jotta sipulit saadaan varastoihin mahdollisimman kuivina.

Tällä hetkellä kotimaista keltasipulia myydään jo kuivattuna. Tuoreet sipuliniput väistyvät vähin erin. Sipulien annetaan kuivahtaa sään salliessa pelloilla, mutta pääosin kuivaus tapahtuu varastoissa puhaltimien avulla. Sipulit kuivuvat ihanteellisissa varasto-olosuhteissa noin 25 asteen lämmössä. Kuivuminen vie parista viikosta kuukauteen.

Kasvukauden säitä voi yleisesti ottaen pitää sipulin viljelyn kannalta hyvinä. Sipulit eivät joutuneet kärsimään kuivuudesta, jolle ne ovat erityisen arkoja. Määrällisesti ja laadullisesti viljelijät arvioivat saatavan hyvän sadon.

Syyskauden ruokiin kuuluu sipuli

Syksy tuo ruokapöytiin keitot, padat ja uuniruoat, joihin kaikkiin sipuli erottamattomasti kuuluu. Syksyn sipulit maistuvat meheviltä eikä maussa havaitse kitkeryyttä. Haudutettaessa ja miedolla lämmöllä kuullotettaessa sipuli saa pehmeän rakenteen ja maun. Juureskeittoihin, kaalipatoihin ja perunaruokiin sipulit luovuttavat sointuvia aromeja.

Sienet ja sipulit liittoutuvat takuuvarmasti. Sienisalaattia ei voi kuvitella ilman sipulia. Sienikeitto ja sienikastike vaativat sipulia. Sipuli-suppilovahveromuhennos, sipulin kanssa paistetut tatit ja mustatorvisieni-sipulikeitto ovat syysruokien aatelia. Vahvat liharuoat ja riista, myös syksyn kalat tarvitsevat tuekseen sipulia.

Sipulin alkuperä kiinnostaa

Suomalaisten lempisipuli on keltasipuli. Sitä pystytään tuottamaan kysyntää vastaava määrä kotimaisena. Kuluttaja poimii kaupan valikoimista yhä useammin keltasipulin rinnalle myös punasipulia, purjoa ja esimerkiksi kevätsipulia. Sipulin alkuperä kiinnostaa kuluttajaa. Kotimainen valkosipuli on alkanut saada jalansijaa.

Suomi tuottaa sipulia 25 miljoonaa kiloa vuosittain. Viljelyala on pysynyt viime vuodet suunnilleen ennallaan. Eniten sipulia kasvatetaan Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Savossa. Kulutuslukujen valossa sipuli on Suomessa eniten käytettyjen kasvisten joukossa sijalla neljä.

Sipulin valtit

Sipulin suosio jatkaa kasvamistaan. Syitä on monia. Käytön monipuolisuudelle on vaikea vetää vertoja. Sipulista syntyy ekologista ruokaa. Hinnaltaan edullisena sipuli sopii jokaisen kukkarolle. Sipuli on funktionaalinen elintarvike, koska tutkimusten mukaan säännöllinen sipulin syönti vaikuttaa terveyttä edistävästi.

Sipuli on Vuoden Vihannes 2015. Valinnan tekevät vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry. Tavoitteena on lisätä kasvisten, tällä kertaa sipulin monipuolista käyttöä ja lisätä tietoutta sipulista.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Mika Virtanen, MTK ry, 0400 544 728

Kokeillut ruokaohjeet:

Merimiespihvi

5 keltasipulia
1 – 2 rkl rypsiöljyä + 1 rkl voita
½ kg naudan (kulma- tai sisä)paistia
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
8 isoa perunaa
2 dl lihalientä
2 – 3 dl olutta
2 laakerinlehteä
5 kokonaista maustepippuria
tuoreita timjaminoksia

Kuori sipulit ja leikkaa renkaiksi. Leikkaa paisti poikkisyin viipaleiksi. Kuori perunat ja siirrä vesikulhoon.

Kuumenna öljy ja voi pannussa ja kuullota sipulirenkaat raukeiksi ruskistamatta niitä. Siirrä sipulirenkaat pois pannusta.

Lisää pannuun öljyä ja ruskista lihaviipaleet kahdessa tai kolmessa erässä molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä sivuun.

Kaada pannuun lihalientä. Sekoita ja kiehauta. Viipaloi perunat.

Lado peruna- ja lihaviipaleet sekä sipulirenkaat uunivuokaan tai pataan kerroksittain. Jätä päällimmäiseksi perunaa. Lisää laakerinlehdet, maustepippurit lihaliemi ja olut.

Kypsennä ruokaa 175-asteisessa uunissa liki 2 tuntia. Tarjoa lisäksi etikkapunajuuria ja -kurkkuja.

Ohje: Pirjo Toikkanen

Suupalat punasipulista

5 pientä punasipulia
1 ½ dl punaviinietikkaa
1 ½ dl vettä
1 ½ rkl sokeria
Täyte
200 g jauhelihaa
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl chili con carne -mausteseosta
Lisäksi
ranskankermaa
nachoja
tuoretta korianteria

Kuori ja halkaise sipulit. Mittaa kattilaan viinietikka, vesi ja sokeri. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää sipulinpuolikkaat. Keitä noin viisi minuuttia. Nosta sipulit reikäkauhalla liemestä ja anna jäähtyä.

Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja paista jauheliha kypsäksi. Mausta chili con carne -seoksella.

Irrottele sipulinpuolikkaista kerrokset toisistaan niin, että saat kuppeja. Sipuleiden sisimmät osat voit säästää lisättäväksi myöhemmin vaikkapa salaattiin. Asettele kupposet tarjoilualustalle.

Täytä sipulikupit maustetulla jauhelihalla. Lisää päälle nokareet ranskankermaa, samoin paloiteltuja nachoja sekä korianterinlehtiä.

Tarjoa sormin syötävänä pikkuruokana.

Ohje: Pirjo Toikkanen

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote

Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.

METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.

Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote

Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye