Kun villieläin ylittää ihmisen asettamat rajat
Johanssonin tutkimushypoteesina on olettamus siitä, että ihmisten ja villieläinten väliset ristiriidat saavat alkunsa, kun villieläin ylittää ihmisten mieltämän rajalinjan luonnon ja kulttuurin välillä ja siirtyy ihmisen kontrolloimalle alueelle. Ihmisten määrittämä luonnon ja kulttuurin välinen rajalinja jakaa kahden erilliseksi koetun tilan väliset spatiaaliset sisällöt ja niihin liitetyt merkitykset. Ihmiset kokevat villieläimen siirtyvän pois luonnollisesta ympäristöstään, kun se ylittää tämän rajalinjan. Villieläimen läsnäolo ihmisten hallitsemassa ja kontrolloimassa tilassa rikkoo siellä vallinneen perinteisiin, sääntöihin, lakiin, julkiseen mielipiteeseen, vallitsevaan diskurssiin tai muihin ihmisten määrittämiin kriteereihin perustuvan järjestyksen. Villieläin edustaa subjektia, johon ihmisellä ei ole täydellistä kontrollia. Ilmaantuessaan ihmisten muokkaamaan kulttuuriympäristöön, jossa pyrkimyksenä on hallita kaikkia luonnon elementtejä, villieläin voi aiheuttaa läsnäolollaan myös bioturvallisuusriskin.
Väittelijä teki tapaustutkimuksen Liwalen piirikunnassa kaakkois-Tansaniassa. Siellä kyläyhteisöt ovat pitkään asuneet rinnan villieläimien kanssa, minkä vuoksi asukkailla on runsaasti perinnetietoa villieläinhallinnasta ja metsästyksestä. Kolonialismin aikana käynnistyneet villieläinten suojeluhankkeet ja perustetut riistansuojelualueet vaikuttavat vielä nykyisinkin ihmisten ja villieläinten välisten ristiriitojen taustalla. Tutkimus osoittaa, että kyläläiset mieltävät joidenkin villieläinten läsnäolon osana afrikkalaisen maaseudun mielikuvaansa eri tavalla kuin piirikunta-ja aluetason virkamiehet. Pienviljelijöiden näkökulmasta villieläimet ylittävät alituisesti villin (metsät) ja kesytetyn (viljellyt pellot) tilan välisen rajan etsiessään ruokaa ja suojaa maatilojen alueelta, jolloin ihmiset menettävät osan sadostaan ja kotieläimistään villieläimille. Ihmisten ja villieläinten välisissä kohtaamisissa kuolee toisinaan myös ihmisiä.
Ihmisten ja villieläinten väliset ristiriidat Liwalen piirikunnassa ovat varsin moniulotteisia eikä niitä voi selittää ainoastaan asenteiden tai maisemiin liittyvien mielikuvien pohjalta. Spatiaalinen näkökulma lisää kuitenkin ymmärrystämme ihmisten ja villieläinten välisten ristiriitojen syistä Tansaniassa ja muualla maailmassa.
Väittelijä toteutti tapaustutkimuksensa Liwalen piirikunnassa kesä-heinäkuussa 2002. Tämän lisäksi hän keräsi lähteitä ja teki haastatteluja Dar es Salaamissa vuonna 2003. Hän tutki ihmisten ja villieläimien välisiä ristiriitoja kuudessa maaseutukylässä, joissa tutkimukseen osallistui yhteensä 183 henkilöä. Käytetyt tutkimusmetodit olivat puolistrukturoidut haastattelut, osallistava kartoitus, lomakekysely ja Q-metodi.
FM Tino Johansson väittelee 28.11.2008 kello 12 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta Beasts on Fields. Human-Wildlife Conflicts in Nature-Culture Borderlands. Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Physicum, sali E204, Gustaf Hällströmin katu 2. Vastaväittäjänä on professori Yrjö Haila, Tampereen yliopisto, ja kustoksena on professori John Westerholm.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis-palvelussa http://ethesis.helsinki.fi/ .
Valokuva väittelijästä on noudettavissa osoitteesta http://kuvatus.helsinki.fi , käyttäjätunnus: väitöskuvat , salasana jätetään tyhjäksi.
Lisätiedot: Tino Johansson, puhelin (09) 191 51045, tino.johansson@helsinki.fi
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen, tiedottaja, 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme