Intrum Oy

Kuluttajat maksavat ajoissa, yritykset viivyttelevät

Jaa
Suomalaiset hoitavat maksuasiansa tunnollisesti muuhun Eurooppaan verrattuna. Maksuajat ovat pisimmät yritysten välisessä kaupassa – pisimpään saatavia joudutaan odottelemaan teollisuuden alalla.

Kuluttajakaupassa keskimääräinen maksuaika on Suomessa 15 päivää ja yritysten välisessä kaupassa 23 päivää. Teollisuusyritykset joutuvat odottamaan saataviaan yritysasiakkailta keskimäärin jopa 32 päivää.

- Maksuaikojen venyminen on laaja yhteiskunnallinen ongelma, sillä ne aiheuttavat noidankehän.Kun asiakkaat eivät maksa ajallaan, myös omat laskut on maksettava myöhässä. Pitkät maksuajat aiheuttavat ongelmia etenkin nyt, kun rahoituksen saaminenkin on yrityksille hankalampaa, sanoo johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.

 

TOIMIALA

Keskimääräinen maksuaika (päivää)

                KULUTTAJAT                                                   YRITYKSET

 

SUOMI

EUROOPPA SUOMI EUROOPPA

Teollisuus

14

24

32

45

Tukku- ja vähittäiskauppa

13

24

26

43

Asiantuntija- ja yrityspalvelut

15

27

23

34

Rakentaminen

15

21

21

38

Julkinen sektori, koulutus ja terveydenhuolto

16

20

18

25

Media ja IT

15

21

21

33

Kuljetus ja varastointi

19

27

22

33

EPR 2015 toimialaraportti. Kysymys 2: Missä ajassa asiakkaanne todellisuudessa maksavat?

Yritysten taloutta rasittaa myös hidastelu, joka ei kuitenkaan vielä näy keskimääräisten maksuaikojen tilastossa. Suomaisia yrityksiä nimittäin painostetaan pidempiin maksuehtoihin, ja sitä tapahtuu jopa selvästi muuta Eurooppaa useammin. Suomessa painostusta on kokenut kaksi kolmesta yrityksestä (62 prosenttia), kun koko Euroopan yrityksistä painostusta on kokenut puolet. Etelä-Euroopan maissa lukema kipuaa 74 prosenttiin.

Painostus on selvästi yleisintä teollisuuden alan yrityksissä, joista jopa 81 prosenttia on kohdannut painostusta. Ilmiö on kuitenkin valitettavan yleinen kaikilla toimialoilla.

 

TOIMIALA

Painostettu pidempiin maksuaikoihin

 

                   SUOMI                                        EUROOPPA

Teollisuus

81 %

59 %

Kuljetus ja varastointi

68 %

48 %

Rakentaminen

67 %

55 %

Asiantuntija- ja yrityspalvelut

65 %

50 %

Tukku- ja vähittäiskauppa

59 %

56 %

Media ja IT

59 %

48 %

Julkinen sektori, koulutus ja terveydenhuolto

43 %

30 %

EPR 2015 toimialaraportti. Kysymys 16: Onko teiltä pyydetty pidempiä maksuaikoja kuin mitä olisitte valmiita antamaan?

 

Maksuviiveet aiheuttavat yrityksille monenlaisia vaikeuksia. 41 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaispäättäjistä kertoo, että pitkät maksuajat aiheuttavat likviditeettiongelmia. 34 prosenttia mainitsee seuraukseksi tulonmenetykset ja 28 prosenttia kertoo yrityksen kasvun estyvän.

Pitkittyvien maksuaikojen aiheuttamiin vakaviin ongelmiin on Suomessakin herätty kuluneen vuoden aikana, ja toukokuussa maksuehtolakia muutettiin. Maksuaika elinkeinonharjoittajien välisissä saatavissa saa nyt ylittää 30 päivää vain, jos siitä on nimenomaisesti sovittu. Aiemmin vastaava aikaraja oli 60 päivää.

- Lakiuudistus on hyvä merkki siitä, että asiaa pidetään tärkeänä. Vaikutukset saattavat kuitenkin jäädä vähäisiksi, sillä edelleen maksuajoista voidaan lainkin mukaan sopia osapuolten kesken. Sopimusvapaus tarkoittaa valitettavan usein sitä, että yrityksiä painostetaan edelleen maksuehdon pidentämiseen, Iskala huomauttaa.

Katso muut päätulokset ja lataa raportti: www.intrum.fi/maksutapatutkimus

Intrum Justitian maksutaparaportti – Toimialakatsaus
Tiedot perustuvat Intrum Justitian maksutaparaporttiin. Raportti perustuu 29 Euroopan maassa helmi-maaliskuussa 2015 toteutettuun kyselytutkimukseen. Raportissa vertaillaan maakohtaisia ja kansainvälisiä trendejä maksukäyttäytymisessä ja maksutavoissa.

 

Lisätietoja:

Juha Iskala, johtaja, Intrum Justitia Oy, juha.iskala@intrum.com, puhelin 050 370 6333

Katja Luotola, viestintäpäällikkö, Intrum Justitia Oy, katja.luotola@intrum.com, puhelin 050 302 5639

 

 

Intrum Justitia -konserni on Euroopan johtava luotonhallintapalveluiden asiantuntija, joka parantaa palveluillaan toimeksiantajiensa rahankiertoa ja pitkän aikavälin kannattavuutta. Sen palveluksessa on 3 800 henkilöä 20 maassa, ja sen liikevaihto on 530 miljoonaa euroa. Intrum Justitia on listattu Nasdaq OMX Tukholmassa vuodesta 2002. www.intrum.com www.intrum.fi

Avainsanat

Kuvat

Johtaja Juha Iskala, Intrum Justitia Oy
Johtaja Juha Iskala, Intrum Justitia Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Intrum Oy
Intrum Oy
Hitsaajankatu 20
00811 Helsinki

09 229 111http://www.intrum.fi

Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 9 500 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 70 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2024 liikevaihto oli 18 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy

Yhä useampi velkaantuu asumismaksujen vuoksi ja saa häätöhaasteen27.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote

Yhä useampi asumismaksujen viivästymisten vuoksi perintään joutunut saa häätöhaasteen, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin tuore katsaus asumisen maksuvaikeuksista johtuvasta kuluttajien velkaantumisesta. Erityisesti nuorten aikuisten velkaantuminen asumismaksujen vuoksi on moninkertaistunut vuoden 2021 jälkeen. Asumismaksuista myös muistutetaan aiempaa enemmän, mikä voi puolestaan ennaltaehkäistä velkaongelmien syvenemistä ja häätöjen määriä. Asumiseen liittyvien velkaongelmien kasvu näkyy Takuusäätiön velkaneuvonnassa.

Tutkimus: Yritykset suhtautuvat aiempaa tiukemmin myöhässä maksamiseen13.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote

Yritykset kiristävät maksuehtojaan eivätkä ole halukkaita neuvottelemaan pidemmistä maksuajoista, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti. Maksuviiveet ovat pidentyneet hieman sekä kuluttajakaupassa että yritysten välisessä kaupassa. Hyvä uutinen on, että yrityksillä vaikuttaa olevan aiempaa vähemmän maksuvaikeuksia ja myöhästyneiden maksujen selvittelyyn käytetty aika on vähentynyt hieman vuoteen 2024 verrattuna.

Tutkimus: Yritykset hyödyntävät aiempaa enemmän luottotietopalveluja24.4.2025 08:05:00 EEST | Tiedote

Viime vuoteen verrattuna moni yritys onnistui saavuttamaan tavoitteensa usealla mittarilla ja tavoittelee sinnikkäästi kasvua epävarmuudesta huolimatta. Kauppasota voi kuitenkin kampittaa yritysten kasvuhaaveet ja haalistaa aiemmat onnistumiset kaukaiseksi muistoksi. Yrityksissä varaudutaankin nyt talouden häiriöihin kustannussäästöillä, myynnin vahvistamisella ja saatavien nopealla kotiuttamisella. Osana varautumista maksuviiveitä torjutaan aiempaa tarmokkaammin erityisesti annakkomaksujen ja luottotietopalvelujen avulla, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti.

Perintään siirtyy aiempaa suurempia summia15.4.2025 07:55:00 EEST | Tiedote

Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän katsaus kertoo, että yhä useampi muistutuslasku jää maksamatta ja siirtyy perintään. Perintään siirtyvien maksujen määrät ja summat kasvoivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sekä yritys- että kuluttajaperinnässä. Vuoden 2024 lopulla maksukyvyssä nähtiin lievää parannusta, mutta perintätapausten määrien ja pääomien kasvu voi ennakoida maksukyvyn heikentymistä kevään ja kesän aikana.

Maksuviiveellisiä yrityksiä aiempaa vähemmän – suurin parannus majoitus- ja ravitsemistoimialalla14.4.2025 07:50:00 EEST | Tiedote

Luotonhallintayhtiö Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus on laskenut 3,84 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Positiivisen alkuvuoden ilo voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla maksuviiveellisten yritysten osuus on laskenut viime vuoteen verrattuna eniten. Suhteellisesti eniten nousua maksuviiveellisten yritysten määrässä oli julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialalla. Alueellisesti maksuviiveellisten yritysten määrä nousi Kainuussa ja Pohjois-Savossa. Eniten maksuviiveellisiä yrityksiä on edelleen Satakunnassa, mutta määrä on laskenut. Yhdysvaltain asettamat tullit ja poliittinen epävarmuus voivat romuttaa alkuvuoden positiivisen kehityksen ja yritysten kasvuhaaveet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye