Helsingin yliopisto

Miksi toiset uskovat paranormaaleihin ilmiöihin ja toiset eivät?

Jaa
Psykologian maisteri Annika Svedholm tutkii 1.3. Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan ihmisen ajattelua ja eroja, miksi jotkut uskovat paranormaaleihin, taikauskoisiin, maagisiin ja yliluonnollisiin ilmiöihin kuten aaveisiin, telepatiaan ja ennusmerkkeihin ja miksi toiset taas eivät.

Tutkimusmenetelminään Svedholm käyttää laajoja kyselyaineistoja, kokeellisia tehtäviä sekä aivokuvantamista.

-Käsitteet paranormaali, taikauskoinen, maaginen ja yliluonnollinen uskomus on määritelty alan tutkimuksissa vaihtelevasti ja näitä termejä on käytetty epäjohdonmukaisella tavalla, mikä on vaikeuttanut ja hidastanut tutkimuksen edistymistä, Svedholm toteaa. - Esimerkiksi uskoa noitiin on tutkittu jokaisen eri otsikon alla, toisaalta saman otsikon alle on saatettu niputtaa niinkin erilaisia uskomuksia kuin usko ajatusten lukemiseen sekä usko ufoihin, eikä ole ollut selvää, kertovatko eri tutkimusten tulokset samasta psykologisesta ilmiöstä vaiko useammasta eri ilmiöstä.

Svedholmin tutkimustulokset tukevat määritelmää, jonka mukaan niin paranormaaleiksi, taikauskoisiksi, maagisiksi kuin yliluonnollisiksikin kutsutuissa uskomuksissa on psykologisesti kyse samasta asiasta. Tämän käsityksen mukaan näissä uskomuksissa mielensisäisten ajatusten, aineellisten kappaleiden, elollisten olentojen ja ajattelevien olentojen väliset rajat hämärtyvät.

Aiempi tutkimus on osoittanut, että näitä niin sanottuja ydintiedon sekaannuksia voidaan arvioida kyselylomakkeilla. Svedholmin tutkimuksissa niitä arvioitiin sekä kyselylomakkeilla että nopeutetussa tilanteessa, jolloin intuitiivinen ajattelu aktivoituu. Lisäksi Svedholm arvioi koehenkilöiden intuitiivista ja analyyttistä ajattelutyyliä, suoriutumista testissä, joka mittaa kykyä keskittyä tehtävään häiritsevistä ärsykkeistä huolimatta, sekä koehenkilöiden aivojen aktiivisuuden muutoksia heidän katsellessaan tarinoita ja kuvia, joilla pyrittiin houkuttelemaan esille paranormaaleja uskomuksia.

Svedholmin mukaan paranormaaleihin ilmiöihin uskominen on yhteydessä maailman hahmottamiseen tavalla, jossa mielensisäiset ajatukset, aineelliset kappaleet, elolliset olennot ja ajattelevat olennot sulautuvat toisiinsa.

 - Esimerkiksi telekinesiaan uskovan ihmisen mielestä pelkät ajatukset voivat liikuttaa esineitä elollisten olentojen lailla, Svedholm sanoo.

Svedholm  osoitti myös, että henkilöt, jotka mielellään luottavat intuitioonsa, uskovat  vähemmän intuitiivisesti ajattelevia enemmän paranormaalehin ilmiöihin.

Annika Svedholm väittelee 1.3. klo 12 käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa psykologian alaan kuuluvasta aiheesta “The cognitive basis of paranormal, superstitious, magical, and supernatural beliefs: The roles of core knowledge, intuitive and reflective thinking, and cognitive inhibition”. Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Siltavuorenpenger 3 A,  sali 302. 

Väitöskirja on luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-8645-8

Väittelijän yhteystiedot:

Annika Svedholm, puh. (09) 191 29405, s-posti annika.svedholm@helsinki.fi

Ystävällisin terveisin

Anna Maria Peltonen

Tiedottaja

Viestintä ja yhteiskuntasuhteet

Helsingin yliopisto

GSM 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye