Samanaikainen alkoholiriippuvuus ja vakava masennus ovat yleinen ja vaikeasti hoidettava oireyhtymä
Alkoholiriippuvuuden ja vakavan masennuksen samanaikainen esiintyminen on yksi yleisimmistä psykiatrisista häiriöistä niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin, ja tämän oireyhtymän tutkiminen ja hoitaminen on hyvin haasteellista. Potilaiden ja heidän omaistensa inhimillisen kärsimyksen lisäksi oireyhtymän hoitokustannukset ovat suuret: niiden arvioidaan olevan yli 40 prosenttia korkeammat kuin pelkän depression hoidossa.
LL Leea Muhonen etsi väitöstyössään uusia hoitovaihtoehtoja potilaille, jotka kärsivät samanaikaisesta alkoholiriippuvuudesta ja vakavasta masennuksesta. Tutkimukseen osallistui 80 potilasta Helsingin kaupungin kolmelta A-klinikalta. Tutkimuksessa vertailtiin kahden eri tavalla vaikuttavan lääkkeen essitalopraamin (selektiivinen serotoniinin takaisinoton estäjä) ja memantiinin (glutamaatin NMDA reseptorin ei-kilpaileva estäjä) vaikutusta ja tehoa oireyhtymän hoidossa.
Potilaiden oireiden kulkua seurattiin 26 viikkoa depressioon, ahdistuneisuuteen, kognitioihin, elämänlaatuun ja alkoholin käyttöön liittyvillä mittareilla. Tämän jälkeen tarkasteltiin hoitovastetta alkutilanne- ja taustamuuttujien valossa. Pyrkimyksenä oli löytää ennustekijöitä, joista olisi hyötyä hoitovalintoja tehtäessä.
Molemmat tutkitut lääkkeet vähensivät merkittävästi sekä masennusta että ahdistuneisuutta, eikä lääkkeiden välillä ollut tässä tilastollisesti merkitsevää eroa. Myös elämänlaatu parani molemmissa hoitoryhmissä. Alkoholihäiriöiden tunnistusmittarilla (AUDIT) ja pakkomielteisen ja pakkotoimintoisen alkoholinkäytön mittarilla (OCDS) arvioituna tulokset paranivat molemmissa hoitoryhmissä.
Erojakin lääkkeiden välillä kuitenkin löytyi: varhainen ensimmäisen vakavan masennuksen jakson alkamisikä näytti ennakoivan huonoa vastetta essitalopraamille, mutta ei memantiinille. Myöhäinen ensimmäisen masennuksen episodi puolestaan ennakoi hyvää hoitovastetta essitalopraamille.
"Ensimmäisen masennuksen alkamisikä saattaisi olla käyttökelpoinen ennustekijä, kun tehdään valintaa näiden lääkkeiden välillä", Muhonen arvioi.
AUDIT-mittarilla mitattuna huonoa hoitovastetta essitalopraamille ennusti varhaisen ensimmäisen masennusjakson alkamisiän ohella myös varhainen humalahakuisen juomisen alkamisikä.
Tutkimuksessa havaittiin myös, että HTTLPR-geenin L-alleeli näytti ennustavan parempaa hoitovastetta essitalopraamille kuin S-alleeli.
LL Leea Muhosen väitöskirja ”Treatment of patients comorbid with alcohol dependence and major depressive disorder with memantine and escitalopram - outcome and predictors” (Samanaikaisen alkoholiriippuvuuden ja vakavan masennuksen hoito memantiinilla ja essitalopraamilla – tulos ja ennustetekijät) tarkastetaan perjantaina 19.12.2008 klo 12 HYKS:n Psykiatriakeskuksen Christian Sibelius -auditoriossa, Välskärinkatu 12. Väitöskirja julkaistaan Kansanterveyslaitoksen julkaisusarjassa A 29/2008.
Muhonen toimii tutkijana Kansanterveyslaitoksen mielenterveyden ja alkoholitutkimuksen osastolla riippuvuushäiriöiden ehkäisyn ja hoidon yksikössä.
Väittelijän yhteystiedot:
Puh. 045 6325 306
Sähköposti: leea.muhonen@hel.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme