Ruusukaali kauden kasvis
Kaunis ulkonäkö, herkullinen maku ja hyvä ravintoarvo ovat ruusukaalin valtit. Nykyiset ruusukaalit eivät maistu kitkeriltä kuten vanhat lajikkeet. Ruusukaalista syödään pienet kaalinkerät, jotka ovat kasvin hankasilmuja. Ne kiinnittyvät pitkään varteen ja ovat halkaisijaltaan 2–4 cm.
Riistaruokien, lampaan ja paistien lisäke
Ruusukaalia kutsutaan myös Brysselin kaaliksi, koska sen alkukotina pidetään Belgiaa. Suomessa kulutus on vielä melko vähäistä verrattuna moniin muihin maihin, kuten Hollantiin, Englantiin ja Italiaan. Viljelyala on Suomessa viime vuosina pysytellyt 25 hehtaarissa.
Koska ruusukaalin paras sesonki ajoittuu riistakauteen, ruusukaalia on totuttu käyttämään hirvi-, peura-, sorsa- ja poroaterioilla. Myös kokonaisille paisteille ja syyskauden lammasruokien lisäkkeeksi ruusukaali sopii loistavasti. Ruusukaali kannattaa muistaa myös joulukauden herkkuna.
Poista ruusukaaleista tarvittaessa uloimmat, mahdolliset vioittuneet lehdet ja kantaosa. Isoimmat voit halkaista tai tehdä kantaan ristiviillon, mikä nopeuttaa kypsymistä. Höyrykypsennyksessä ruusukaalit säilyttävät hyvin makunsa ja ravintoarvonsa. Kun lisäät nämä osaksi salaattia, irrottele samalla pikkulehtiä ja pyöräytä hyvässä viinietikka-öljykastikkeessa.
Uuniin, vokkiin tai kasvisruoaksi
Valmista ruusukaalit vaihteeksi uunissa. Pirskota kaaleille uunivuokaan rypsiöljyä. Puserra mausteeksi appelsiini- tai sitruunamehua, lisää suolaa ja pippuria sekä halkaistuja manteleita tai pähkinöitä. Anna kypsyä 200 asteessa 20 minuuttia.
Vokkiruokiin ruusukaalit kannattaa puolittaa. Paista pannussa ensin broilerisuikaleet, siirrä sivuun ja mausta soijakastikkeella. Lisää pannuun tilkka öljyä, chiliä ja inkivääriä sekä hienonnettua sipulia ja valkosipulia. Kuumenna joukkoon ruusukaalit, paprikaa ja lehtikaalisuikaleita. Mausta soijakastikkeella ja hunajalla. Lisää tilkka kasvislientä tai kookosmaitoa sekä paistetut broilerisuikaleet. Tarjoa ohra-riisiseoksen kanssa.
Kasvisruokailussa ruusukaaliin kannattaa yhdistää pähkinöitä, manteleita tai siemeniä sekä kuivattuja karpaloita. Chili ja inkivääri, appelsiini ja sitruuna sekä kookosmaito sopivat ruusukaalin makupareiksi.
Hyvä ravintoarvo
Ruusukaalit ovat kevyttä, energiapitoisuudeltaan kukkakaalin veroista syötävää. Ruusukaali sisältää monipuolisesti vitamiineja, kuten C-, K- ja A-vitamiinia sekä folaattia. Ruusukaali on vähähiilihydraattista ruokaa, ja se sisältää muiden kaalien tavoin elimistöä suojaavia ja terveyttä ylläpitäviä flavonoideja.
Ruusukaaliviikkoa vietetään viikolla 41 (5.–11.10.2015).
Lisätietoja:
Mika Virtanen, MTK ry, 0400 544 728
Kokeiltuja ruokaohjeita:
Ruusukaalia ja sitruunakastike
Ruusukaali-pekoniherkku
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme