Luonnonvarakeskus

Antalet laxyngel ökade fortsättningsvis i Torne älv

Dela
Naturresursinstitutet (Luke) upptäckte vid provfisket i Torne älv hösten 2015 ett exceptionellt stort antal en sommar gamla laxyngel. Även ett stort antal vandringsyngel observerades. I Simo älv minskade antalet laxyngel jämfört med det föregåendet året. Antalet sommargamla laxyngel förväntades vara rekordhögt i bägge älvar tack vare den rikliga lekvandringen år 2014.

I provfiskeområdena i Torne älv på den finska sidan uppgick antalet sommargamla yngel till närapå 40 per ar. Antalet yngel ökade med en tredjedel jämfört med 2014 och var över dubbelt så högt som medelantalet under 2000-talet. Dessutom observerades en sommar gamla laxyngel i sådana övre lopp och sidoströmmar där de inte tidigare observerats. Dessa yngel föddes av laxar som lekt i älven år 2014. Antalet vandrande laxar i Torne älv uppgick år 2014 till över hundratusen laxar, vilket var det högsta antalet under hela uppföljningen.

I Simo älv uppgick antalet sommargamla yngel till 21 yngel per ar. Antalet halverades jämfört med 2014 och låg på medelnivån för 2000-talet. Jämfört med tidigare år har det ungefär en tredjedel större antalet lekande laxar alltså inte lett till ökad yngelproduktionen i Simo älv. Det har förekommit betydande årlig variation i antalet yngel i Simo älv utan tydlig orsak. Man har bedömt att en del av rommen och de färska ynglen under vissa år kan torka eller frysa exempelvis på grund av de starka växlingarna i strömningen i älven.

Närapå två miljoner laxyngel vandrade från Torne älv till havet

Utgående från provfiske av vandringsyngel gav sig våren 2015 uppskattningsvis närapå två miljoner vandringsyngel på vandring från Torne älv till havet. Vandringen var en av de största sedan uppföljningen inleddes på 1980-talet.

Från Simo älv till havet gav sig uppskattningsvis cirka 20 000 vandringsyngel våren 2015. Den kraftiga våröversvämningen försvårade det inledande skedet av provfisket, vilket innebär att det egentliga antalet torde vara större. I Simo älv har man följt upp antalet vandringsyngel sedan 1977 och som mest har man uppskattat antalet till cirka 60 000 vandringsyngel.

Luke följer årligen upp laxbestånden i Torne älv och Simo älv. Antalet yngel i älvarna bedöms med elfiske och antalet vandringsyngel med fiske med ryssja i forskningssyfte.

Kontakter

Forskare Atso Romakkaniemi, fornamn.efternamn@luke.fi, tfn 029 532 7416
Planerare Ville Vähä, fornamn.efternamn@luke.fi, tfn 029 532 7878
Forskare Erkki Jokikokko, fornamn.efternamn@luke.fi, tfn 029 532 7811

Länkar

Om

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi
Naturresursinstitutet (Luke) har 1.1.2015 inlett sin verksamhet som en forsknings- och expertorganisation, som arbetar för att främja en hållbar användning av naturresurser och bioekonomi. Luke har bildats genom en sammanslagning av tre statliga forskningsinstitut (MTT, Metla och VFFI) och Tikes statistik. www.luke.fi

Följ Luonnonvarakeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye