Psykoottiset häiriöt luultua yleisempiä – esiintyvyydessä alueellisia eroja
LL Jonna Perälä selvitti väitöstyössään psykoottisten häiriöiden yleisyyttä suomalaisessa aikuisväestössä. Tutkimus perustui Terveys 2000 -väestötutkimuksen aineistoon. Tutkimusaineistossa oli mukana 8 028 suomalaista, ja heistä 746 seulottiin jatkotutkimukseen käyttäen tutkimusta varten kehitetyllä psykoosimittarilla. Jatkotutkimukseen osallistuneille tehtiin mielenterveyshaastattelu.
”Skitsofrenia ja muut psykoottiset häiriöt kuuluvat vaikeimpiin ihmiskuntaa kohtaavista sairauksista – niihin liittyy usein elinikäinen toimintakyvyn heikkeneminen, suuri fyysinen sairastavuus ja lyhentynyt elinikä. Kuitenkin psykoottisten häiriöiden esiintyvyydestä on tehty vain vähän väestötutkimuksia”, Perälä sanoo.
”Useimmat tehdyistä epidemiologisista tutkimuksista ovat lisäksi keskittyneet skitsofrenian ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, joten muista psykoottisista häiriöistä on vain vähän väestötason tietoa.”
Perälän tutkimus osoitti, että suomalaisilla esiintyy psykoottisia häiriöitä enemmän kuin on oletettu: kaikkien psykoottisten häiriöiden elämänaikainen esiintyvyys Suomessa on 3,5 prosenttia.
”Psykoottisten häiriöiden korkea esiintyvyys haastaa vanhan tulkinnan maailmanlaajuisesti tasaisesti jakautuneesta psykoottisten häiriöiden esiintyvyydestä”, Perälä sanoo.
Tutkimuksen mukaan yleisin psykoosi oli skitsofrenia, ja ei-mielialaoireiset psykoosit olivat yleisempiä kuin mielialaoireiset psykoosit. Päihdepsykoosit olivat yleisiä työikäisillä miehillä ja yleissairauteen liittyvät psykoosit yli 65-vuotiailla naisilla.
Esiintyvyydessä alueellisia ja sosioekonomisia eroja
Psykoottiset häiriöt olivat yhteydessä matalaan sosioekonomiseen asemaan. Erityisesti ei-mielialaoireiseen psykoosiin sairastuneet olivat useammin naimattomia, työttömiä ja eläkeläisiä tai alhaisten peruskoulutuksen ja tulotason omaavia kuin yleisväestö.
Psykoottisten häiriöiden alueellisia eroja tarkasteltiin viiden yliopistosairaala-alueen sekä kaupunki- että maaseutuympäristön välillä. ”Eniten psykoottisia häiriöitä esiintyi Pohjois- ja Itä-Suomessa ja vähiten Lounais-Suomessa. Syntymäpaikka oli asuinpaikkaa tai kaupunki- tai maaseutuympäristöä tärkeämpi psykoottisen häiriön ja erityisesti skitsofrenian riskiin vaikuttava tekijä”, Perälä kertoo.
Perälän mukaan tulokset psykoottisten häiriöiden esiintyvyyden alueellisesta vaihtelusta voidaan hyödyntää terveydenhuollon järjestelmiä kehitettäessä. ”Psykoottisiin häiriöihin liittyvät haitat tulisi minimoida tarjoamalla parasta mahdollista yksilöllistä hoitoa ja kuntoutusta”, hän toteaa.
LL Jonna Perälä väittelee 1.3.2013 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Epidemiology of Psychotic Disorders" (Psykoottisten häiriöiden epidemiologia). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa HYKS Psykiatriakeskus, Christian Sibelius sali, Välskärinkatu 12. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa Helsingin yliopiston ethesis -palvelussa http://www.julkari.fi/handle/10024/104356 (Väitöskirja julkaistaan sarjassa THL Research ja sitä myy THL bookshop http://www.kauppakv.fi/sis/THL.)
Väittelijän yhteystiedot:
Puh. 029 524 8104
Sähköposti: jonna.perala@thl.fi
****************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen
Tiedottaja, Helsingin yliopisto
050 406 2043
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme