Kansanedustaja Annika Saarikko vetämään Mielenterveyspoliittista neuvottelukuntaa

Jo lähes puolet (47 %) työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveysperusteisia. Uusimman tutkimustiedon valossa tiedetään, että suurin osa mielenterveysongelmista on ehkäistävissä. Esimerkiksi masennustiloista noin puolet on ehkäistävissä.
Kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.) aloitti keskiviikkona 7.10. eduskunnan Mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan puheenjohtajana. Neuvottelukunta on eduskuntapuolueiden ja valtakunnallisten mielenterveysjärjestöjen yhteistyöelin.
Kuluvalla eduskuntakaudella käsitellään merkittäviä asioita, joilla vaikutetaan suomalaisten mielenterveyteen ja jaksamiseen. Eduskunnassa käsitellään muun muassa mielenterveyden edistämisen ohjelmaa, itsemurhien ehkäisyohjelmaa sekä mielenterveyslain uudistusta.
Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta
Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta on valtakunnallisten mielenterveysjärjestöjen kokoama kaikkien eduskuntapuolueiden yhteinen mielenterveyspoliittinen yhteistyöelin.
- Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta on aloittanut toimintansa Suomen Mielenterveysseuran aloitteesta. Mukana ovat myös muut valtakunnalliset mielenterveysjärjestöt: Mielenterveyden keskusliitto, Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami ja Psykosociala förbundet.
- Kausi 2015–2019 on neuvottelukunnan 4. toimintakausi.
- Neuvottelukunnan puheenjohtajina ovat toimineet ennen Annika Saarikkoa kansanedustajat Claes Andersson, Risto Autio ja Kari Tolvanen.
- Neuvottelukunta käsittelee ajankohtaisia sosiaali- ja terveydenhuollon lainvalmisteluasioita.
- Tavoitteena on nostaa mielenterveyden edistäminen hallintokuntia läpäiseväksi asiaksi.
- Neuvottelukunta vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun nostamalla esiin mielenterveyden edistämisen näkökulmia ja pyrkii vähentämään mielenterveyteen liittyvää leimautumista lisäämällä tietoa.
- Neuvottelukunta herättää keskustelua ja nostaa julkisuuteen asioita, jotka parantavat kansalaisten mielenterveyttä, mielenterveyden valmiuksia ja hyvinvointia.
Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta 2015–2019
- Annika Saarikko, pj. (kesk.)
- Aila Paloniemi (kesk.)
- Juho Eerola (ps.)
- Maria Tolppanen (ps.)
- Sari Sarkomaa (kok.)
- Saara-Sofia Sirén (kok.)
- Anneli Kiljunen (sd.)
- Kristiina Salonen (sd.)
- Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.)
- Jyrki Kasvi (vihr.)
- Li Andersson (vas.)
- Aino-Kaisa Pekonen (vas.)
- Mikaela Nylander (r.)
- Anna-Maja Henriksson (r.)
- Päivi Räsänen (kd.)
- Sari Tanus (kd.)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annika Saarikko, kansanedustaja, Eduskunnan Mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, (09) 432 3151, annika.saarikko@eduskunta.fi
Marita Ruohonen, toiminnanjohtaja, Suomen Mielenterveysseura, +358 50 567 7526, marita.ruohonen@mielenterveysseura.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Keskusteluapua saatavilla koko kesän18.6.2025 09:26:47 EEST | Tiedote
MIELI Kriisipuhelin, Kriisichat, Tukisuhde, Sekasin-chat sekä kriisikeskukset ympäri Suomen tarjoavat keskusteluapua läpi kesän.
Kriisikeskusbarometri: Taloushuolet kuormittavat mielenterveyttä aiempaa useammin16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Taloushuolet ovat lisänneet MIELI ry:n kriisikeskusverkoston asiakkaiden psyykkistä kuormitusta, huolta, stressiä ja ahdistusta.
MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi28.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme