Väitös: Koiran idiopaattinen keuhkofibroosi muistuttaa taudinkuvaltaan ihmisen sairautta, mutta kudostasolla erojakin löytyy

Laurilan tutkimuksessa sairastuneita valkoisialänsiylämaanterrierejä verrattiin terveisiin, samanrotuisiin koiriin. IPF-koirat kärsivät yskästä, heikentyneestä rasituksensietokyvystä ja hapenpuutteesta.Koiria tutkittiin laboratorio-, röntgen- ja ohutleiketietokonetomografiatutkimuksissa ja niille tehtiin keuhkoputkien tähystys.Keuhkoauskultaatiossa kuului tarranauhamaista ratinaa sisäänhengityksessä. Tarranauharatina on tyypillinen löydös myös ihmisen IPF:ssä. Vaikka tutkimuksissa todetut muutokset olivat pääosin samankaltaisia koirilla kuin ihmisilläkin, erityisesti keuhkojen ohutleiketietokonetomografiassa ja keuhkoputkien tähystyksessä koiran löydökset erosivat ihmisen IPF:ään liittyvistä löydöksistä.
Koiran IPF:n toteaminen on eläinlääkärille haaste ja vaatii kattavia ja kalliita tutkimuksia. Siksi keuhkojen sidekudostumisesta kertova biologinen merkkiaine, biomarkkeri, olisi tärkeä lisätyökalu diagnostiikkaan. Laurila selvitti kahden mahdollisen fibroosibiomarkkerin käytettävyyttä koiran IPF:n diagnostiikassa. IPF-koirien biomarkkeripitoisuuksia verrattiin terveiden koirien ja kahta muuta samankaltaisia oireita aiheuttavaa keuhkotautia sairastavien koirien pitoisuuksiin. Laurilan tutkimuksen tulokset olivat lupaavia: kumpikin tutkittu biomarkkeri, sekä seerumin ET-1-pitoisuus että keuhkohuuhtelunesteen PIIINP-pitoisuus, auttoivat erottamaan IPF-koirat muista ryhmistä.
Ihmisen ja koiran idiopaattinen keuhkofibroosi ovat monelta osin samankaltaisia
Taudinkuvaltaan koiran ja ihmisen IPF muistuttavat toisiaan. Laurilan tutkimuksessa tarkastelua suoritettiin myös kudostasolla selvittämällä sairauden histopatologiset löydökset. Löydöksiä verrattiin ihmisen IPF:ään ja sen erotusdiagnostiikassa huomioitavaan epäspesifiin interstitiaalipneumoniaan (NSIP). Yllättäen IPF-koirilla ei esiintynyt pelkästään ihmisen IPF:ssä kuvattuja muutoksia, vaan myös NSIP:n kaltaisia löydöksiä.
Laurilan väitöstutkimus lisää ymmärrystä koiran IPF:n taudinkuvasta. Keuhkofibroosin toteaminen on helpompaa koiralla, sillä sairauden aiheuttamat muutokset diagnostisiin tutkimuksiin tunnetaan. Väitöstyössä tutkitut biomarkkerit ET-1 ja PIIINP voivat toimia lisäapuna ja edelleen helpottaa taudin diagnostiikkaa jatkossa. Histopatologinen kuvaus ja vertailu tuo pitkään puuttunutta tietoa ihmisen ja koiran sairauden vastaavuudesta kudostasolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna Laurila, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, puh. 040 5396255, henna.laurila@helsinki.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme