Ilmastonmuutos tekee kahvista luksustuotteen
Suomalaisten suosikkijuomaa ei voi enää kauan pitää itsestäänselvyytenä. Paitsi että kahvinviljely on raskasta työtä, josta saa niin huonon korvauksen, etteivät kahvinviljelijöiden lapset halua jatkaa vanhempiensa ammatissa, ilmastonmuutos vaikeuttaa työtä entisestään. Lämpenevä ilma tuntuu kahvisatojen määrissä ja laadussa jo nyt, mutta ennusteet seuraaville vuosikymmenille povaavat kahvinviljelijöille entistä karumpia aikoja – ja kuluttajille entistä korkeampia hintoja.
75 % maailman kahvista on arabica-pavuista valmistettua. Arabica-kahvipensaat ovat erityisen herkkiä lämpötilanvaihtelulle. Esimerkiksi Itä-Afrikassa arabican viljely on jo nyt vähentynyt merkittävästi.
- Myös Latinalaisessa Amerikassa monet kahvinviljelijät ovat jo siirtyneet muiden kasvien viljelemiseen, koska kahvinviljely ei ole heille enää kannattavaa, kertoo Xiomara J. Paredes, joka työskentelee Latinalaisen Amerikan Reilun kaupan tuottajien verkoston toiminnanjohtajana.
Monissa Latinalaisen Amerikan maissa kahviviljelmiä on siirretty ylemmäs vuorenrinteille, sillä alhaalla on liian lämmintä. Ilmastonmuutoksen takia joissakin maissa kahvinviljely tulee vähenemään jopa neljänneksellä vuoteen 2015 mennessä. Tiedot käyvät ilmi tänä vuonna julkaistusta maailmanlaajuisesta maataloustutkimuksesta.*
Ilmastonmuutoksesta kärsivät kahvin laatu ja määrä – ja viljelijät
Ilmaston lämpeneminen vaikeuttaa kahvinviljelyä lukuisin tavoin. Lämpimämpi ilma saa kahvimarjat kypsymään entistä nopeammin, joten kahvin laatu kärsii. Sato voi jäädä vähäiseksi, jos ilma on lämmin ja sademäärä vähäinen juuri kahvipensaiden kukinta-aikaan tai marjojen kypsymisaikaan. Entistä lämpimämpi ilmasto edistää kasveja tuhoavien hyönteisten lisääntymistä ja kasvitautien leviämistä. Kahvipensaita tuhoava sienitauti kahviruoste leviää erityisesti ilmankosteuden lisääntyessä. Kahviruoste tuhoaa kahvipensaiden lehtiä.
Suurin osa kahvipensaista selviää tällä hetkellä pelkällä sadevedellä, mutta mitä lämpimämmäksi ilmasto muuttuu, sitä enemmän pensaat vaativat myös ylimääräistä kastelua. Suurin osa maailman kahvista tulee vuoristoisilta alueilta pienviljelijöiden tiloilta eikä pienviljelijöillä ole taloudellisia resursseja kastelujärjestelmien rakentamiseen.
Koulutusta ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ja siihen sopeutumisesta
- Varsinkin Keski-Amerikassa Reilun kaupan kahviosuuskunnissa tehdään jo aktiivisesti työtä sen eteen, ettei ilmastonmuutos veisi viljelijöiltä elinkeinoa. Vanhoja kahvipensaita on korvattu uusilla ja lajikkeissa on siirrytty vastustuskykyisempiin. Lisäksi viljelijöille on järjestetty koulutusta mm. luomutuotannossa sallittujen kasvinsuojeluaineiden käytöstä ja maaperän oikeanlaisesta ravitsemisesta, jotta kahvipensaiden vastustus- ja elpymiskyky kasvaisivat, kertoo Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen.
Maailman 25 miljoonasta kahvin pienviljelijästä 730 000 on mukana Reilussa kaupassa. He saavat myymästään kahvista vähintään Reilun kaupan takuuhintaa, mutta jos kahvin maailmanmarkkinahinta on korkeampi, heille maksetaan sitä. Takuuhinta on minimihinta. Sen lisäksi viljelijäyhteisöille maksetaan Reilun kaupan lisää, jonka käytöstä he päättävät itse. Lisäksi Reilun kaupan viljelijöille järjestetään koulutusta, josta on heille hyötyä sekä kaupankäynnissä että viljelyssä ja he sitoutuvat noudattamaan Reilun kaupan sääntöjä, joihin kuuluu mm. tiukat ympäristökriteerit ja lapsityövoiman hyväksikäytön kielto.
- Meillä Latinalaisessa Amerikassa Reilun kaupan kahvinviljelijöitä varten on palkattu omia maatalousneuvonantajia, jotka auttavat ja kouluttavat viljelijöitä mm. lannoitteiden käytössä ja kahviruosteen välttämisessä, Paredes kertoo.
Reiluja kahvitaukoja järjestetään taas joka puolella Suomea
19.-25. lokakuuta vietettävällä Reilun kaupan viikolla juodaan tänäkin vuonna satoja tuhansia kupillisia Reilun kaupan kahvia. Lukuisat työpaikat, kahvilat, ravintolat, hotellit, seurakunnat, harrastusryhmät ja kaveriporukat järjestävät Reiluja kahvitaukoja ja osallistuvat samalla Reilu kauppa ry:n kahvitaukokilpailuun.
Reilu kahvitauko tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että joku kahvitteluporukka juo Reilun kaupan kahvia, ilmoittaa juomiensa kupillisten määrän Reilun kaupan kahvikuppilaskuriin (reilukahvitauko.fi) ja Reilu kauppa ry laskee, kuinka monta kahvin pienviljelijää suomalaiset työllistävät juomillaan kupillisilla. Viime vuonna Reiluilla kahvitauoilla juotiin yhteensä 215 812 kupillista Reilun kaupan kahvia ja työllistettiin 150 kahvinviljelijäperhettä viikoksi.
Latinalaisen Amerikan Reilun kaupan tuottajien verkoston toiminnanjohtajana Xiomara J. Paredes vierailee Suomessa Reilun kaupan viikon vieraana 19.-23. lokakuuta. Paredes on puhujavieraana mm. FIBSin järjestämässä ”17 näkökulmaa parempaan liiketoimintaan” -aamiaisseminaarissa 21. lokakuuta.
* International Center for Tropical Agriculture: Projected Shifts in Coffea arabica Suitability among Major Global Producing Regions Due to Climate Change
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne Sivonentoiminnanjohtaja
Puh:044 3569369janne.sivonen@reilukauppa.fiSanna Räsänentiedottaja
Puh:050 5220205sanna.rasanen@reilukauppa.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Reilu kauppa ry edistää Reilua kauppaa Suomessa ja Baltian maissa, lisensoi Reilun kaupan merkkiä, osallistuu yritysvastuuta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toteuttaa Reilun kaupan viljelijöitä ja työntekijöitä tukevia hankkeita Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.
Reilu kauppa ry on osa kansainvälistä verkostoa, johon kuuluu Aasian, Afrikan sekä Latinalaisen Amerikan tuottajaverkostot, ympäri maailman toimivia Reilun kaupan järjestöjä ja kattojärjestö Fairtrade International Saksassa. Reilun kaupan tuotteita viljellään 75 maassa ja myydään yli 140 maassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Reilu kauppa ry
Yritysvastuudirektiivin heikentäminen uhkaa miljoonien pienviljelijöiden toimeentuloa26.2.2025 17:50:54 EET | Tiedote
Komission esitys vesittäisi yritysvastuudirektiivin. Ilman toimitusketjun kattavaa huolellisuusvelvoitetta laki jäisi tehottomaksi eikä hyödyttäisi ihmisiä tuotantoketjujen alkupäässä. Reilu kauppa kehottaa EU:ta säilyttämään alkuperäisen direktiivin.
Kunnat eivät saa säästää ympäristön ja ihmisoikeuksien kustannuksella, sanoo suurin osa suomalaisista19.2.2025 07:46:28 EET | Tiedote
Suomalaiset odottavat kuntien huolehtivan hankintojen vastuullisuudesta, vaikka säästöpaineet kunnissa ovat kasvaneet.
Kestävän liiketoiminnan konkari Maria Sangder Reilu kauppa ry:n puheenjohtajaksi23.1.2025 07:30:00 EET | Tiedote
”Yrityksillä on tahtoa kestävään toimintaan – ja Reilulla kaupalla on erinomaiset ratkaisut muutoksen toteuttamiseen”, sanoo järjestön puheenjohtajana aloittanut Maria Sangder.
Kahvin todellinen hinta: Uusi raportti kahvinjuonnin vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön26.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Kahvi on kallistunut kahden viime vuoden aikana. Kalliimpi hinta ei sinänsä ole huono asia, jos kahvipaketti pitää sisällään vastuullisesti tuotettua kahvia. Näin ei kuitenkaan aina ole, kertoo Reilun kaupan raportti Suomalaisen kahvinjuonnin vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön.
Reilu kauppa julkaisi uudet sertifiointikriteerit ratkaisuksi marjanpoiminnan ongelmiin5.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Reilu kauppa julkaisi uudet sertifiointikriteerit luonnonmarjanpoimintaan ihmisoikeusongelmien ratkaisemiseksi. Uudet kriteerit vähentävät poimijoiden taloudellisia riskejä, lisäävät marjayritysten vastuuta ja vaativat muun muassa työsuhteisuutta. Kriteerit edellyttävät läpinäkyvyyttä ja reiluutta koko toimitusketjulta, mikä lisää alan vastuullisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme