Lapsille tehdään kita- ja nielurisaleikkauksia kaksi kertaa enemmän Länsi- kuin Itä-Suomessa
Lasten ylähengitystiekirurgia – kita-nielurisojen poisto ja tärykalvon putkitus – on erittäin yleistä länsimaissa. Leikkausten lukumäärissä on kuitenkin suurta vaihtelua niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Selvää syytä eroille ei ole löydetty, ja onkin epäilty, että näiden leikkausten suhteen ei noudateta hoitosuosituksia.
”Leikkaus voi aiheuttaa lapsipotilaalle psykologisen vamman, ja lisäksi näissä leikkauksissa on komplikaatioiden ja jopa kuoleman vaara. Siksi on tärkeää tunnistaa ne lapset, jotka hyötyvät leikkauksesta. Ongelma on paitsi lääketieteellinen myös taloudellinen, sillä ylähengitystiekirurgiasta aiheutuu merkittäviä kuluja”, sanoo aiheesta väitöstutkimuksen tehnyt LL Johanna Haapkylä.
Haapkylä selvitti tutkimuksessaan ylähengitystieleikkausten määriä Suomessa ja Norjassa. Aiempaa tutkimusta aiheesta ei kummassakaan maassa ole tehty. Kitarisanpoiston, välikorvan putkituksen, tärykalvopiston, nielurisanpoiston ja kita- ja nielurisanpoiston leikkausmäärät saatiin kansallisista tietokannoista. Lukuja verrattiin kyseisen maan lasten lukumäärään, maantieteelliseen sijoittumiseen sekä lasten ikään ja sukupuoleen. Lisäksi leikkausmääriä arvioitiin suhteessa korva-, nenä- ja kurkkulääkäreiden sekä yleislääkäreiden määrään, maantieteelliseen sijoittumiseen ja lääkäreiden ikään ja sukupuoleen.
Leikkausten määrissä havaittiin suurta vaihtelua niin Suomessa kuin Norjassa. Suomessa suurimmat erot leikkausmäärissä olivat läntisen ja itäisen miljoonapiirin välillä: läntisessä piirissä tehtiin lähes kaksinkertainen määrä leikkauksia itäiseen piiriin verrattuna. Norjassa suurimmat erot olivat pohjoisen ja itäisen piirin välillä: pohjoisessa piirissä tehtiin kaksinkertainen määrä leikkauksia itäiseen piiriin verrattuna.
Suomessa tehtiin tutkimuksen koko aikavälillä enemmän kitarisanpoistoja kuin Norjassa, mutta näiden leikkausten määrä oli Suomessa selvästi laskussa. Kita-nielurisanpoistoja tehtiin Suomessa vähemmän kuin Norjassa, ja näiden leikkausten määrä pysyi tutkimuksen aikavälillä Suomessa entisellä tasolla, kun taas Norjassa leikkaukset jonkin verran lisääntyivät. Suomessa lapset leikattiin keskimäärin paljon nuorempina kuin Norjassa.
”Tutkimuksessa ei löydetty selitystä ylähengitystieleikkausten määrän alueelliselle vaihtelulle, mutta suuret erot leikkausmäärissä viittaavat siihen, että sekä Suomessa että Norjassa osaa lapsista ylihoidetaan ja osaa alihoidetaan”, väittelijä toteaa.
LL Johanna Haapkylän väitöskirja "Variations in paediatric upper respiratory surgery rates within and between two Nordic countries" (Lasten ylähengitystieinfektioiden kirurginen hoito Suomessa ja Norjassa) tarkastetaan 30.1.2009 kello 12 Helsingin yliopiston Haartman- instituutissa, luentosali 2, Haartmaninkatu 3.
Väittelijän yhteystiedot:
Puh. 050 587 8555
Sähköposti: johanna.haapkyla@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme