
Järjestöt: Suomen kehityspolitiikasta on tullut arvaamatonta
Suomen kehityspolitiikka on muuttunut merkittävästi viimeisen kahden vuoden aikana. Suunnanmuutos on tapahtunut ilman avointa keskustelua kehitysmaiden ja suomalaisten sidosryhmien kanssa.
”Nyt olisi keskusteltava avoimesti kehityspolitiikan painopisteistä ja tuloksellisuudesta, koska globaali taantuma ja ruokariisi tekevät tuhoisinta jälkeä nimenomaan kehitysmaissa”, toteaa kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepasta.
Suomi on muun muassa vähentänyt toimintaansa perinteisillä yhteistyösektoreillaan kuten koulutuksessa ja terveydenhuollossa ja aiemmat suunnitelmat nostaa budjettitukea Mosambikille ja Sambialle on peruttu.
”Nopeat ja laajat muutokset ovat lähtöisin enemmän Suomen kuin kehitysmaiden omien painopisteiden vaihtumisesta. Suomesta on tullut kehitysmaiden näkökulmasta arvaamaton toimija, eikä se voi olla hyväksi työn tuloksellisuudelle”, Railo sanoo.
Sanavaltaa köyhille maille itselleen
Tiedonsaanti Suomen kehityspolitiikasta on ollut vajavaista. Esimerkiksi suunnitelmia kehitysyhteistyön suuntaamisesta Suomen kahdeksassa pääyhteistyömaassa ei ole julkistettu. Edes avun vastaanottajamaita ei kuultu, kun Suomen uudet sektorivalinnat tehtiin.
”Apu on tehokkainta silloin, kun se lähtee aidosti vastaanottajamaiden omista tarpeista ja heitä kuunnellen. Tämä pyrkimys ei enää tunnu ohjaavan Suomen kehityspolitiikkaa”, Mika Railo harmittelee.
Kehitysyhteistyön toteutuksessa on korostunut suomalaisen osaamisen ja teknologian käyttäminen. Järjestöjen mielestä suomalaisen osaamisen vieminen kehitysmaihin voi kuitenkin olla yhteistyössä vain toissijainen tavoite.
”Yritystoiminta ja työllisyys ovat kehityksen edellytyksiä. Paikallista talouskehitystä tuetaan kuitenkin parhaiten tekemällä rakenteellisia uudistuksia ja tukemalla esimerkiksi eniten työllistäviä aloja kuten paikallisia pk-yrityksiä ja pienviljelyä”, Railo painottaa.
Talouskriisin tuotava tarkistuksia
Globaalit kriisit iskevät kipeimmin heikoimmassa asemassa oleviin ryhmiin kuten naisiin, lapsiin, vammaisiin ja vähemmistöihin. Ulkoministeriön ja Valtiontalouden tarkastusviraston tuoreet selvitykset kuitenkin toteavat, että nämä ryhmät ovat jääneet unohduksiin hallituksen omien kehityspoliittisten linjausten vastaisesti.
”Jos suuntaus jatkuu, esimerkiksi yleinen toteamus siitä, että tyttöjen kouluttaminen on parasta apua, ei kohta vastaa enää millään tavalla Suomen harjoittamaan yhteistyötä”, Railo toteaa.
Kansalaisjärjestöt muistuttavat myös, että kehitysapua voimakkaammin köyhien maiden asemaan vaikutetaan muilla keinoilla.
”Paraskaan apu ei yksin riitä, tarvitaan myös muita poliittisia toimia. Täysivaltaisena kansainvälisen yhteisön jäsenenä Suomi voi edistää esimerkiksi kehitysmaista lähtevään pääomapakoon puuttumista ja maatalouskaupan oikeudenmukaisuutta. Tämä olisi parasta Suomi-brändin kirkastamista”, Railo toteaa.
Toimituksille tiedoksi:
Noin parikymmenen järjestön kokoama puoliväliarvio Suomen kehityspolitiikasta on ladattavissa Kepan verkkosivuilla osoitteessa:
http://www.kepa.fi/toimittajille/pdf/kehityspolitiikan_puolivaliarvio/
Arvion laatimiseen ovat osallistuneet muun muassa Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Väestöliitto ja Plan Suomi Säätiö.
Tiistaina 17.3. kello 16–18 Valkoisessa salissa Helsingissä järjestetään hallituspuolueiden edustajien paneelikeskustelu kehityspolitiikasta otsikolla ”Toivoa maailman kriiseihin”. Lisätietoja tilaisuudesta Kepan verkkosivuilta:
http://www.kepa.fi/kampanjat/paattajille/toivoa_maailman_kriiseihin/keskustelutilaisuus
Lisätietoja:
Kehityspoliittiset sihteerit Matti Ylönen, 040 723 1118 ja Tytti Nahi, 040 772 4247 sekä kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo, 040 590 3446.
Tietoja julkaisijasta
Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalien kehityskysymysten asiantuntijajärjestö. Kepa innostaa suomalaisia toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kepa ry
Tiedote: Kehys ja Kepa yhdistyvät Fingoksi21.11.2018 07:48:27 EET | Tiedote
Suomeen syntyy ensi viikon alussa uusi kansalaisjärjestöjen suurjärjestö, kun kaksi tuttua kehitysjärjestöä, Kepa ja Kehys, yhdistää voimansa ja lanseeraa yhteisen organisaation nimeltä Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry. Puheenjohtaja Ann Selin näkee Fingon merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana, jonka tavoitteena on reilumpi ja kestävämpi maailma.
Lehdistökutsu: #NytOnPakko toimia – järjestöjen viesti Puolan ilmastokokouksen alla20.11.2018 13:02:52 EET | Tiedote
Suomalaiset ympäristö- ja kehitysjärjestöt kertovat odotuksensa Katowicen ilmastokokoukselle ja kansainväliselle ilmastopolitiikalle toimittaja-aamukahveilla Ravintola Lasipalatsin kabinetissa tiistaina 27.11. klo 9.00.
EMBARGO 1.11. klo 9.00. Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista, erityiskiitosta saa työ hauraissa maissa1.11.2018 09:00:00 EET | Tiedote
Tänään julkaistu Kehityspolitiikan tulosraportti osoittaa, kuinka Suomen kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan tuloksia köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Yhä useampi kehittyvissä maissa asuva saa puhdasta vettä, yhä useampi nainen saa mahdollisuuden ehkäisyyn ja yhä useampi lapsi pääsee yläkouluun. Järjestöjen työ tavoittaa erityisesti vaikeimmissa olosuhteissa eläviä ihmisiä.
Kehitysyhteistyön vähentyessä Eurooppa kääntää katseensa muuttoliikkeen hallintaan17.10.2018 11:21:29 EEST | Tiedote
EU:n kehitysyhteistyömäärärahat vähenivät vuonna 2017 ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Nykyisellä tahdilla EU saavuttaisi 0,7 kehitysyhteistyötavoitteensa vasta 40 vuoden kuluttua, paljastaa tänään julkaistu AidWatch 2018 -raportti.
Kepa: Ilmaston lämpeneminen on rajoitettava 1,5 asteeseen – Suomen tuettava köyhien maiden ilmastotoimia8.10.2018 08:59:09 EEST | Tiedote
Lämpötilannousun rajoittaminen 1,5 asteeseen on välttämätöntä erityisesti maailman köyhimpien näkökulmasta. Suomen tulee nostaa kehittyvien maiden ilmastorahoitus riittävälle tasolle.