Tradenomit

Tradenomiopiskelijat: Työharjoittelun laadusta ei saa tinkiä

Jaa
Tradenomiopintoihin sisältyvä pakollinen työharjoittelujakso on opiskelijalle mainio tilaisuus näyttää oma osaamisensa työelämässä. Samalla voi parantaa omia työllisyysmahdollisuuksiaan valmistumisen jälkeen. Tradenomiopiskelijaliitto TROL on huolissaan harjoittelujaksojen tavoitteiden toteutumisesta, sillä yli 40 prosenttia opiskelijoista kokee, etteivät he pysty soveltamaan koulutuksessa saamaansa osaamista harjoittelujaksolla ollenkaan.

- Pitkään jatkunut heikko taloustilanne heijastuu vääjäämättä myös työharjoittelujaksoihin, kun resursseja on leikattu niin ammattikorkeakouluista kuin työpaikoiltakin, sanoo toiminnanjohtaja Veli-Matti Peltola. – Useilla työpaikoilla ohjaus on riittämätöntä, jos sitä pystytään nykytilassa järjestämään ollenkaan, Peltola huomauttaa.

Opiskelijan pitäisi laatia harjoittelujaksolle suunnitelma yhteistyössä työnantajan kanssa, josta käy ilmi osaamistavoitteet sekä itse työtehtävät. Ammattikorkeakoulun puolestaan on huolehdittava, että harjoittelupaikka ja –tehtävät itsessään ovat sellaisia, että ne edistävät opiskelijan osaamista sekä polkua kohti valmistumisen jälkeistä työllistymistä.

- Jäseniltämme saadun palautteen perusteella on nähtävissä, että joissain tapauksissa harjoittelun laadusta tingitään, jotta opinnot etenisivät nopeasti, Peltola kertoo. – Tällöin vaarannetaan myös opiskelijan tulevan työuran ensiaskelia, jos työharjoittelun korkeista kriteereistä ei pidetä kiinni, muistuttaa Peltola.

Pitkään on keskusteltu myös työharjoittelujaksojen palkallisuudesta, mikä vaihtelee merkittävästi eri toimialojen ja yritysten kesken. Viidesosa tradenomiopiskelijoista suorittaa opintoihinsa kuuluvan pakollisen 30 opintopisteen harjoittelujakson palkatta. Tradenomiopiskelijat tekevät työharjoittelussaan usein tuottavaa työtä, jolloin palkallisuudelle on olemassa selkeät perusteet.

- Työharjoitteluja tehdään usein myös kesäaikaan, jolloin opiskelijan pitäisi säästää tulevaa lukukautta varten, mutta palkaton harjoittelujakso ei anna siihen mahdollisuutta, puheenjohtaja Jaakko Hyvönen huomauttaa. – Silloin tällöin tulee vastaan myös tapauksia, joissa yritys ketjuttaa palkattomia harjoitteluja ja siten yrittää paikata ilmaiseksi resurssipulaa, toteaa Hyvönen.

Harvat ammattikorkeakoulut ovat linjanneet työharjoitteluiden palkallisuudesta kun taas suurin osa yliopistoista on näin tehnyt. TROL peräänkuuluttaakin ammattikorkeakouluilta yhtenäisiä käytäntöjä työharjoitteluun liittyen.

- Onnistunut ja laadukas työharjoittelu on opiskelijan, yrityksen ja ammattikorkeakoulun yhteispeli, joka tavoitteet täyttäessään tuottaa lisää osaamista niin yritykselle kuin opiskelijalle itselleen, Hyvönen sanoo. – Hyvien kokemusten pohjalta myös ammattikorkeakoulujen työelämäyhteydet tiivistyvät alueen yrityksiin, summaa Hyvönen.

Lisätiedot:

Tradenomiopiskelijaliitto TROL

Jaakko Hyvönen, puheenjohtaja
p. 040 5158591

Veli-Matti Peltola, toiminnanjohtaja
p. 040 842 5358

Tradenomiopiskelijaliitto TROL on valtakunnallinen tradenomiopiskelijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseneksi voi liittyä kaikki tradenomi- ja BBA- opiskelijat. TROL on Tradenomiliitto TRAL:n itsenäinen jäsenliitto. TROL on perustettu vuonna 2002 ja jäseniä liitossamme on yli 13 000. www.trol.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tradenomit
Tradenomit
Ratavartijankatu 2 (A-porras, 6.krs)
00520 HELSINKI

020 155 8800 (vaihde)http://www.tradenomi.fi
Tradenomiliitto TRAL ry on akavalainen tradenomi- ja tradenomi (ylempi AMK) -tutkinnon suorittaneiden ammattijärjestö. TRAL edustaa ja palvelee jäseniään työelämään ja työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä. TRAL toimii tradenomikoulutuksen ja tradenomien urakehityksen edistäjänä. TRAL on perustettu vuonna 1996 ja on noin 30 000 jäsenellään Akavan viidenneksi suurin liitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tradenomit

Kunnat eivät kehity ilman osaavaa henkilöstöä18.2.2025 13:36:53 EET | Tiedote

Kunnat ja hyvinvointialueet tarvitsevat osaavaa henkilöstöä tuottaakseen laadukkaita palveluja kuntalaisille. Ne ovat myös kasvavia tradenomien ja muiden amk-tutkinnon suorittaneiden työllistäjiä. Valitettavan usein rekrytointitilanteissa vanhentuneet kelpoisuusvaatimukset rajoittavat osaavan väen hakeutumista avoinna oleviin tehtäviin. Kunnat ja hyvinvointialueet voivat varsin itsenäisesti päättää virkojen ja työsuhteiden kelpoisuusehdoista, poislukien lailla säädettävät tehtävät, kuten lääkärit ja opettajat.

YAMK-tutkinto koetaan laadukkaaksi, mutta tunnettuus vaatii yhä työtä8.11.2024 09:01:48 EET | Tiedote

Suurin osa Tradenomi YAMK-tutkinnon suorittaneista tai sitä opiskelevista uskoo tutkinnon edistävän oman osaamisen lisäksi myös työuralla etenemistä. Tutkinnon laatu koetaan hyväksi, mutta sen tunnettuus kaipaa edelleen parantamista. Tutkintonimikkeen vaihtamiseen muotoon Maisteri (AMK) suhtautuu myönteisesti valtaosa Tradenomien jäsenistöstä ja ennemmistö muusta väestöstä. Tiedot selviävät Tradenomien teettämästä kyselystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye