Helsingin yliopisto

Aivosairaudet-tilaisuus ideoi miten 800 miljardin euron taakka käännetään mahdollisuudeksi

Jaa
Aivosairauksien, kuten aivohalvauksen ja Alzheimerin taudin, vuosittainen kustannustaakka Euroopalle on 800 miljardia euroa. Helsingin yliopistossa järjestetty Aivosairaudet-tilaisuus ideoi miten tämä taakka käännetään mahdollisuudeksi.
Aivosairaudet lisääntyvät väestön ikääntyessä. Uusia hoitoja ja lääkkeitä tarvitaan kipeästi. (Kuva: 123rf)
Aivosairaudet lisääntyvät väestön ikääntyessä. Uusia hoitoja ja lääkkeitä tarvitaan kipeästi. (Kuva: 123rf)

Helsingin yliopisto järjesti 12.11.2015 yhdessä Biogenin, Herantis Pharman ja Lääketeollisuus ry:n kanssa tilaisuuden, johon kutsuttiin asiantuntijoita ja päättäjiä ideoimaan konkreettisia keinoja muuttaa tämä valtava taakka mahdollisuudeksi: miten suomalaisen lääketieteen huippututkimuksen avulla voitaisiin sekä tukea kansantaloutta että auttaa potilaita?

Puhujina tilaisuudessa oli mm. elinkeinoministeri Olli Rehn, EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sekä Biogenin Euroopan ja Kanadan lääketieteellinen johtaja Maha Radhakrishnan.

Tilaisuudessa tunnistettiin useita keskeisiä keinoja, joiden avulla voitaisiin lisätä lääketieteelliseen tutkimukseen liittyviä investointeja ja yritteliäisyyttä:

  • Suomen tehokkaampi markkinointi poikkeuksellisen hyvänä maana tehdä useisiin aivosairauksiin liittyviä kliinisiä tutkimuksia
  • Aivosairauksien yleisen tunnettuuden lisääminen ja ilmapiirin muuttaminen suopeammaksi aivosairauksien kliinisille tutkimuksille, joita ilman meillä ei olisi nykyisiäkään hoitoja
  • Byrokratian helpottaminen, ”yhden luukun käytäntö” kliinisten tutkimuksien lupaprosessiin
  • Rahoituksen jatkuvuuden varmistaminen ydinalueilla

Tilaisuuden aikana ministeri Rehn myös totesi Suomen edistyksellisten biopankkien voivan toimia ”kliinisiä tutkimuksia tukevana kultakaivoksena Suomessa.”

EU-komissaari Katainen kannusti osallistujia hyödyntämään aktiivisesti uusia EU:n tarjoamia rahoitusmahdollisuuksia. Katainen lisäsi, että hänen henkilökohtainen tavoitteensa on maksimoida tutkimustyöhön kohdistuvan rahoituksen määrä.

– Iloitsin erityisesti positiivisesta ilmapiiristä yleisössä sekä halukkuudesta ja valmiudesta yliopistoiden ja teollisuuden yhteistyöhön myös alueellisten rajojen yli, toteaa Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani, professori Risto Renkonen.

– Tämä on valtava mahdollisuus Suomelle. Ja kuten kokenut ääni yleisön joukosta totesi: nyt on aika toimia.

Lisätietoja:

Dekaani, professori Risto Renkonen, Helsingin yliopisto, puh. 02941 25111
Marco Hautalahti, Biogenin Suomen maajohtaja, puhelin 0400 493613
Pekka Simula, toimitusjohtaja, Herantis Pharma Oyj, puhelin 040 7300 445

*************

Helsingin yliopisto
Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja yhdeksällä muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Helsingin yliopisto on Euroopan tutkimusyliopistojen liiton LERU:n jäsen.

Lääketeollisuus ry
Lääketeollisuus ry on Suomessa toimivan innovatiivisen lääketeollisuuden etujärjestö. Yhdistyksen jäsenyritykset koostuvat sekä pienistä että suurista kansainvälisestä nk. Big Pharma yrityksistä. Yhdistyksen jäsenyritysten tavoitteena on lisätä entisestään investointejaan suomalaiseen Life Science tutkimukseen, joka tuottaa sekä hyvinvointia että parantaa työllisyyttä ja talouskasvua. Yhdistys toimii sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisessä aktiivisena kumppanina ja näkee suomalaisen tutkimusympäristön jatkuvan kehittämisen ensiarvoisen tärkeänä. Yhdistys painottaa, että tutkimusedellytysten parantamisen lisäksi tuotteiden nopea ja yhdenvertainen saatavuus on keskeinen tekijä kansainvälisten investointien houkuttelemiseksi.

Biogen
Vuonna 1978 perustettu Biogen on yksi mailman vanhimmista riippumattomista biotekniikkayhtiöistä. Yhtiö laajenee nopeasti ja työllistää noin 8000 ihmistä ympäri maailmaa. Biogenin kehitystyö pohjautuu alan huippututkimukseen, ja yhtiö kehittää ja tuo markkinoille innovatiivisia uusia hoitoja vakaviin keskushermostosairauksiin, verisairauksiin ja autoimmuunisairauksiin. Biogenilla on kliinisissä tutkimuksissa lukuisia vahvoja lääkeaihioita ja yhtiön myynti ylitti 9,7 miljardia dollaria vuonna 2014. Biogen on tuonut markkinoille neljä uutta tuotetta kahden viime vuoden aikana.

Herantis Pharma Oyj
Herantis Pharma Oyj on lääkekehitysyhtiö, joka on erikoistunut tuomaan varhaisen kehitysvaiheen tutkimustuloksia kliinisiin lääketutkimuksiin pyrkien kehittämään niistä uusia lääkkeitä. Yhtiö keskittyy erityisesti sairauksiin, joihin ei tunneta hoitoja tai tunnetut hoidot eivät ole riittävän hyviä. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi Parkinsonin tauti sekä sekundäärinen lymfaturvotus. Herantiksen osakkeet ovat listattuna NASDAQ Helsinki Oy:n First North -listalla.

***********************************
Tiedotteen välitti:

Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto / Academic Medical Center Helsinki (AMCH)
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi, 050 406 2043

Kuvat

Aivosairaudet lisääntyvät väestön ikääntyessä. Uusia hoitoja ja lääkkeitä tarvitaan kipeästi. (Kuva: 123rf)
Aivosairaudet lisääntyvät väestön ikääntyessä. Uusia hoitoja ja lääkkeitä tarvitaan kipeästi. (Kuva: 123rf)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye