Joka toiselta puuttuu säästöt yllättävien menojen varalta
Kun kodinkone hajoaa tai arki ei suju suunnitellusti, suomalaiset ovat pulassa.Yli puolella suomalaisista ei joko ole rahaa säästössä yllättävien menojen varalta (44 prosenttia) tai he eivät tiedä olisiko sitä (10 prosenttia). Vain alle puolen suomalaisista (45 prosenttia) ei tarvitsisi yllättävän menon sattuessa lainata sitä varten rahaa.
- Suunnitelmallinen säästäminen on erittäin tärkeä taloudenhallintakeino, mutta hyvin usein taloudellinen liikkumavara on jäänyt liian pieneksi. Vaikka rahaa ei olisi paljon, pienenkin summan säästäminen kuukausittain on merkittävää henkilökohtaisen talouden kannalta, toteaa johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.
Suomalaiset säästävät nihkeästi jopa eurooppalaisessa mittakaavassa. Alle puolet (43 prosenttia) suomalaisista laittaa kuukausittain rahaa säästöön, kun Euroopan keskiarvo on 51 prosenttia. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa lukema on yli 60 prosenttia.
Yllättävien menojen lisäksi suomalaiset säästävät etupäässä lomamatkaa ja kuluttamista varten. Alle 35-vuotiaille on tyypillistä säästää myös asuntoa varten. Eläkepäiviä varten säästää kolmannes yli 35-vuotiaista.
Lainaa laskujen maksuun
Vaikka puolelta suomalaisista puuttuvatkin säästöt, velaksi elämiseen suhtaudutaan kriittisesti. Vai joka viides on sitä mieltä, että kulutustavaroiden kuten television tai tietokoneen hankkimiseen on sopivaa ottaa lainaa. Lainalla matkusteluun suhtaudutaan vieläkin kriittisemmin: vain 10 prosenttia pitää sitä sopivana.
Kriittisestä suhtautumisesta huolimatta yksi kuudesta suomalaisesta on kuitenkin joutunut lainaamaan rahaa maksaakseen laskujaan kuluneen puolen vuoden aikana. Yleisimmin rahaa lainataan perheeltä (56 prosenttia) ja ystäviltä (30 prosenttia). Myös pikaluottojen käyttö on yleistä (27 prosenttia).
- Tulokset osoittavat, että merkittävä osa kotitalouksista on joutunut lainaaman rahaa jopa tuikitavallisten laskujen maksuun. Tietokantamme perusteella voimme myös todeta, että mikäli velanmaksun kanssa on ongelmia nyt, niitä on mitä todennäköisimmin myös tulevaisuudessa. Meidän tehtävämme on tarjota kullekin asiakkaalle parasta ratkaisua juuri heidän maksuongelmien selvittämiseksi ja kierteen katkaisemiseksi, Iskala korostaa.
Viisi vinkkiä parempaan taloudenhallintaan
1. Harkitse tarkkaan, ennen kuin ostat uutta. Tarvitsetko sitä todella? Harkitse tarkkaan luoton ottamista.
2. Säästä. Siten et joudu pulaan, kun isommat maksut erääntyvät (esim. auton vakuutusmaksu) tai tulee yllättäviä menoja (esim. pesukone hajoaa).
3. Maksa laskusi eräpäivään mennessä. Vältyt ylimääräisilta kuluilta.
4. Pidä kirjaa tuloistasi ja menoistasi. Vältyt kuluttamasta varoja, joita sinulla ei ole.
5. Jos et pysty maksamaan laskujasi, ota heti yhteys velkojaasi. Maksusuunnitelman sopiminen on sekä myyjän että ostajan etu. Myös perintään siirretyistä maksuista voi sopia perintäyhtiön kanssa.
Kuluttajien maksutaparaportti
Intrum Justitia on kerännyt tutkimusaineistoa 22 000 kuluttajalta 21 Euroopan maassa muodostaakseen kuvan Euroopan kuluttajien jokapäiväisestä elämästä; heidän kulutuskäyttäytymisestään ja kyvystään hoitaa henkilökohtaista talouttaan.
Lisätietoja:
Juha Iskala, johtaja, Intrum Justitia Oy, juha.iskala@intrum.com, puhelin 050 370 6333
Katja Luotola, viestintäpäällikkö, Intrum Justitia Oy, katja.luotola@intrum.com, puhelin 050 302 5639
Intrum Justitia -konserni on Euroopan johtava luotonhallintapalveluiden asiantuntija, joka parantaa palveluillaan toimeksiantajiensa rahankiertoa ja pitkän aikavälin kannattavuutta. Sen palveluksessa on 3 800 henkilöä 20 maassa, ja sen liikevaihto on 530 miljoonaa euroa. Intrum Justitia on listattu Nasdaq OMX Tukholmassa vuodesta 2002. www.intrum.com www.intrum.fi
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 9 500 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 70 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2024 liikevaihto oli 18 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Tutkimus: Yritykset suhtautuvat aiempaa tiukemmin myöhässä maksamiseen13.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Yritykset kiristävät maksuehtojaan eivätkä ole halukkaita neuvottelemaan pidemmistä maksuajoista, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti. Maksuviiveet ovat pidentyneet hieman sekä kuluttajakaupassa että yritysten välisessä kaupassa. Hyvä uutinen on, että yrityksillä vaikuttaa olevan aiempaa vähemmän maksuvaikeuksia ja myöhästyneiden maksujen selvittelyyn käytetty aika on vähentynyt hieman vuoteen 2024 verrattuna.
Tutkimus: Yritykset hyödyntävät aiempaa enemmän luottotietopalveluja24.4.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Viime vuoteen verrattuna moni yritys onnistui saavuttamaan tavoitteensa usealla mittarilla ja tavoittelee sinnikkäästi kasvua epävarmuudesta huolimatta. Kauppasota voi kuitenkin kampittaa yritysten kasvuhaaveet ja haalistaa aiemmat onnistumiset kaukaiseksi muistoksi. Yrityksissä varaudutaankin nyt talouden häiriöihin kustannussäästöillä, myynnin vahvistamisella ja saatavien nopealla kotiuttamisella. Osana varautumista maksuviiveitä torjutaan aiempaa tarmokkaammin erityisesti annakkomaksujen ja luottotietopalvelujen avulla, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti.
Perintään siirtyy aiempaa suurempia summia15.4.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän katsaus kertoo, että yhä useampi muistutuslasku jää maksamatta ja siirtyy perintään. Perintään siirtyvien maksujen määrät ja summat kasvoivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sekä yritys- että kuluttajaperinnässä. Vuoden 2024 lopulla maksukyvyssä nähtiin lievää parannusta, mutta perintätapausten määrien ja pääomien kasvu voi ennakoida maksukyvyn heikentymistä kevään ja kesän aikana.
Maksuviiveellisiä yrityksiä aiempaa vähemmän – suurin parannus majoitus- ja ravitsemistoimialalla14.4.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus on laskenut 3,84 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Positiivisen alkuvuoden ilo voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla maksuviiveellisten yritysten osuus on laskenut viime vuoteen verrattuna eniten. Suhteellisesti eniten nousua maksuviiveellisten yritysten määrässä oli julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialalla. Alueellisesti maksuviiveellisten yritysten määrä nousi Kainuussa ja Pohjois-Savossa. Eniten maksuviiveellisiä yrityksiä on edelleen Satakunnassa, mutta määrä on laskenut. Yhdysvaltain asettamat tullit ja poliittinen epävarmuus voivat romuttaa alkuvuoden positiivisen kehityksen ja yritysten kasvuhaaveet.
Tutkimus: Huoli taloudesta ja työstä varjostaa suomalaisnaisten uskoa tulevaisuuteen7.3.2025 08:09:16 EET | Tiedote
Naiset suhtautuvat talouden ja työllisyyden tulevaisuuden näkymiin miehiä pessimistisemmin, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti. Tutkimuksessa ilmenee selkeitä eroja naisten ja miesten tulevaisuuden näkymissä työllistymisen ja taloudellisen hyvinvoinnin osalta. Velkaongelmat ja niiden taustalle olevat syyt voivat selittää naisten huolia tulevaisuudesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme