
Työsuojelurahasto 30 vuotta - Työelämän tutkimus monitieteellistä
Stenvall pitää tärkeänä, että työelämän tutkijoita löytyy laajalla rintamalla työtieteestä organisaatiojohtamiseen ja työterveydestä lääketieteeseen.
– Tarvitsemme monitieteellistä työelämän tutkimusta, jotta kytköksistä syntyisi uutta tietoa.
Stenvallin mukaan tutkimuksen haaste on, ymmärretäänkö kiihkeästi muuttuvassa työelämässä muutoksen ydin ja osataanko tehdä tutkimusta, joka näkee kehityksen.
Tiedontulvassa työelämän tutkimuslöydösten täytyy erottautua ja päättäjien osattava haistaa suunnat, minne työelämä on menossa.
– Aikaviivettä käytännön työelämän ja tutkimusten tulosten välillä pitää kutistaa, Stenvall sanoi ja viittasi tutkimustulosten viiveestä suhteessa nopeasti kehittyvään työelämään.
Suomessa kuunnellaan Stenvallin mukaan tutkijoita herkemmällä korvalla kuin kansainvälisissä vertailuissa.
– Työelämän kehitys on Suomessa pitkälti tutkimukseen tukeutuvaa.
Ajan hermolla
Työsuojelurahaston merkitys korostuu entisestään nykyisessä taloudellisessa taantumassa, painotti juhlivan rahaston hallituksen puheenjohtaja, SAK:n työympäristöasiantuntija Raili Perimäki
.
– Työsuojelurahasto on 30 vuoden aikana nostanut esiin pätevää, laaja-alaista tutkimusta, joka vastaa työelämän muutoshaasteisiin. Tutkimuksen täytyy olla kiinni ajan hermossa ja askeleen edellä ennakoimassa muutostrendejä, Perimäki sanoi.
Hän pitää haasteena, miten tutkimustieto saadaan viedyksi työpaikoille.
Työsuojelurahaston merkitystä ja vaikuttavuutta korostaa Perimäen mielestä TSR:n taustavoimat eli työmarkkinoiden keskusjärjestöt.
Työsuojelusta hyvinvointiin
TSR:n tukema työelämän tutkimus on laajentunut rahaston 30-vuotisen historian aikana, kuvaili dosentti Eino Ketola
juhlaseminaarissa.
– Alkuunsa tutkimuksen rahoituksen painopiste oli vankasti työturvallisuudessa ja perinteisessä työsuojelussa. 1980-luvulla havaittiin tuotantoteknologioiden kehittymisen myötä, että työn organisointi, työpaikkojen ilmapiiri, työntekijöiden sosiaalipsykologinen asema sekä työelämän suhteet vaativat tutkimusta, Ketola valotti TSR:n rahoittaman tutkimuksen historiaa.
1990-luvun lama toi rahaston tukeman tutkimuksen piiriin tuottavuuden ja työturvallisuuden kytkennät, mikä on tänä päivänäkin tutkijoiden luupin alla. 2000-luvulla työhyvinvointi on noussut tutkimuksen mielenkiinnon kohteeksi.
– Työsuojelurahasto on vakiinnuttanut asemansa asiantuntijuuteen ja tieteelliseen toimintaan perustuvan tutkimuksen rahoittajana. TSR saa riittävän paljon ja riittävän hyviä hakemuksia, jotta se voi turvata tutkimuksen laadun, Ketola totesi.
Tulevaisuus avaa myös mahdollisuuksia
Työelämätutkijat uskovat vahvasti, että vaativiinkin haasteisiin löytyy vastauksia. Työsuojelurahasto palkitsi 30-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tunnustusstipendillä kuusi työelämätutkimuksen vaikuttajaa. Palkitut ovat teknologiajohtaja Tuomo Alasoini
, erikoistutkija Anu Järvensivu
, dosentti Pasi Pyöriä
, dosentti Sirpa Syvänen
, professori Sinikka Vanhala
ja professori Matti Vartiainen
. Stipendin suuruus on 6000 euroa.
Palkitut uskovat, että työelämässä muutos on väistämätön, mutta siitä selvitään. Vaikka joskus jopa ylivoimaisilta tuntuvia haasteita aivan varmasti riittää, niihin vastausten hakeminen avaa samalla myös uusia mahdollisuuksia.
Lisätietoja:
- Työsuojelurahaston hallituksen puheenjohtaja Raili Perimäki, SAK,
raili.perimaki@sak.fi
, 020 774 0178, 040 522 6285
- Työsuojelurahaston tieteellisen asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Jari Stenvall,
jari.stenvall@uta.fi
, 040 828 4350
-
dosentti Eino Ketola,
eino.ketola@gmail.com
, 050 550 2808
- Työsuojelurahaston toimitusjohtaja Kenneth Johansson,
kenneth.johansson@tsr.fi
, (09) 6803 3310, 043 824 1431
_ Työsuojelurahaston viestintäpäällikkö Marja-Leena Jylhä,
marja-leena.jylha@tsr.fi
, (09) 6803 3314, 040 548 8852.
Tiedote 12.5.2009 tunnustusstipendiaateista:
www.tsr.fi
> Uutistori > Työsuojelurahasto palkitsi ansioituneita tutkijoia
http://www.tsr.fi/uutistori/tiedotteet/tsr30stipendit.html
Eino Ketolan juhlaesitelmä 12.5.2009:
http://www.tsr.fi/files/Uutistori/2009/EinoKetola12052009TSR30.pdf
Multimedia- ja radio-ohjelmat:
TSR-kanavalla
www.tsr.fi/TSR-kanava
HORISONTTI Teema ja kuusi muunnelmaa –multimediaesitys kertoo sanallisia impressioita, kiteytettyjä vaikutelmia ja työelämän menneestä ja tulevasta. Multimediaesityksen kesto on 10 minuuttia www.tsr.fi/TSR-kanava . Multimediaohjelmaa syventää radio-ohjelma Katso ja näe - kuuntele ja kuule . Molemmissa ohjelmissa teemaan johdattelee Työsuojelurahaston toimitusjohtaja Kenneth Johansson. Ohjelmien toimittajat ovat Kari ja Pirkko Peippo.
Työelämän tutkimuksen täsmärahoittaja
Työsuojelurahasto on työmarkkinajärjestöjen hallinnoima organisaatio, joka saa varansa työnantajien maksamasta lakisääteisestä tapaturmavakuutusmaksusta. Työsuojelurahasto on rahoittanut työelämän tutkimusta vuodesta 1979 alkaen. Rahaston toimintaa valvoo sosiaali- ja terveysministeriö. Työsuojelurahasto ja Työturvallisuuskeskus julkaisevat yhdessä Telma – työelämän kehittämisen erikoislehteä.
Tietoja julkaisijasta

Pohjoisesplanadi 21A
00100 Helsinki
+358(0)9 6803 3311,info@tsr.fihttp://www.tsr.fi, http://www.tiedonsilta.fi
Työsuojelurahasto rahoittaa tutkimus- ja kehitystoimintaa, joka parantaa työoloja sekä työyhteisöjen toiminnan turvallisuutta ja tuottavuutta. Rahastoa hallinnoivat työmarkkinakeskusjärjestöt ja se saa varansa lakisääteisen tapaturmavakuutuksen maksutulosta. Rahaston toimintaa valvoo sosiaali- ja terveysministeriö. Rahasto rahoittaa Työturvallisuuskeskuksen toimintaa. Työsuojelurahasto ja Työturvallisuuskeskus julkaisevat ja kustantavat yhdessä Telma - työelämän kehittämisen erikoislehteä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työsuojelurahasto
Tunteiden johtaminen työpaikalla on järkevää28.11.2019 07:45:00 EET | Tiedote
Tunteita, tunnetaitoja ja tunteiden johtamista työelämässä ei voida enää sivuuttaa. Työpaikoilla on järjetöntä jättää huomiotta sitä suurta kehittämispotentiaalia, joka avautuu tunteiden tunnistamisesta ja hyvästä tunneilmastosta. Työsuojelurahasto on rahoittanut tunnehankkeita, joita esitellään Tutkimus tutuksi -tapaamisessa 28. marraskuuta 2019.
Tunteet ja tunnetaidot työpaikalla – kutsu Tutkimus tutuksi -tapaamiseen 28.11.20195.11.2019 07:25:00 EET | Kutsu
Tervetuloa Työsuojelurahaston 28.11. järjestämään Tutkimus tutuksi –tapaamiseen, jonka aiheena on tunteet ja tunnetaidot työpaikalla. Tilaisuudessa esillä olevissa hankkeissa tutkitaan ja kehitetään esimerkiksi tunnetoimijuutta, tunnetiloja ja tunneilmastoa työpaikalla. Tule kuulemaan ja keskustelemaan työelämän tunnetaidoista Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi -tapaamiseen torstaina 28.11.2019 klo 9-10.30 Musiikkitalon ravintolaan.
Työsuojelurahasto työelämän tutkimuksen ja kehittämisen rahoittaja jo 40 vuotta10.10.2019 13:00:00 EEST | Tiedote
Työsuojelurahasto viettää 40-vuotisjuhlavuottaan 2019. Juhlavuoden kunniaksi Työsuojelurahasto järjestää Helsingissä 10.10.2019 juhlaseminaarin, jossa tutkijat ja asiantuntijat kertoivat työelämän kehityssuunnista, Työsuojelurahaston rahoittamien hankkeiden vaikuttavuudesta ja tulevaisuuden työelämästä.
Luonnosta hyvinvointia työhön – myös virtuaaliluonto elvyttää5.9.2019 09:00:00 EEST | Tiedote
Luonnossa voi elpyä työstä ja saada uutta virtaa. Työsuojelurahasto on rahoittanut kahta tutkimusta, joista toisessa on saatu lupaavia tuloksia virtuaaliluonnon ja toisessa luonnossa ulkoilemisen vaikutuksista työhyvinvointiin. Hankkeita esitellään rahaston Tutkimus tutuksi -tapaamisessa 5. syyskuuta 2019.
Työsuojelurahasto palkitsee ajankohtaisia hankkeita – Pidempiä työuria, aivoergonomiaa ja yhteistä vuorovaikutusosaamista9.5.2019 09:00:00 EEST | Tiedote
Työsuojelurahasto palkitsee 40-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tunnustusstipendillä kolme ajankohtaista hanketta. Palkitut hankkeet ovat kehittäneet suomalaista työelämää tuottamalla uutta ja merkittävää tietoa sekä hyviä käytäntöjä. Kannustaako eläkeuudistus pidempiin työuriin? Miten hoitotyön aivokuorma saadaan kuriin? Onko tiimin vuorovaikutuksen aina oltava rationaalista? Tunnustusstipendit jaetaan ja hankkeet esitellään Tutkimus tutuksi -juhlatapaamisessa 9. toukokuuta 2019.