Helsingin yliopiston tutkijaryhmä laatii Euroopan ensimmäisestä lääketieteen oppikirjasta modernin edition
HELSINGIN YLIOPISTO
Viestintäosasto
26.5.2009
Tiedote, julkisuuteen 26.5. kello 11.
Tutkimushanke valmistaa 1100-luvun kirja-aarteen kaikkien kiinnostuneiden käyttöön
EUROOPAN ENSIMMÄISESTÄ LÄÄKETIETEEN OPPIKIRJASTA MODERNI EDITIO
Suomen Kansalliskirjaston vanhin sidottu käsikirjoitus on peräisin 1100-luvulta. Kyseessä on yksi kirjaston helmistä, keskiaikainen latinankielinen lääketieteen oppi- ja käsikirja Theorica Pantegni. Kirja tuli Helsingin yliopiston kirjastoon 1830-luvulla keisari Nikolai I:n kirjalahjoituksen mukana. Helsingin yliopiston tutkimusryhmä laatii nyt käsikirjoituksen pohjalta teoksen ensimmäisen modernin edition ja käännöksen.
Theorica Pantegni on osa munkki Constantinus Africanuksen (k. ennen 1098/9) Liber Pantegni -teosta, joka on ensimmäinen latinan kielellä kirjoitettu kattava lääketieteen yleisesitys. Pohjois-Afrikasta kotoisin olleen ja Italiassa Monte Cassinon luostarissa eläneen Constantinuksen teos on mukailtu käännös arabiankielisestä alkuteoksesta, persialaisen lääkärin Haly Abbasin (n. 930–994) al-Malakîsta. Siitä oli muodostunut aikansa johtava lääketieteen oppi- ja käsikirja islamilaisessa maailmassa. Constantinuksen käännös sai vastaavan aseman Euroopan ensimmäisissä lääketieteellisissä kouluissa ja yliopistoissa. Teos vaikutti ilmestyksen lailla keskiajan Euroopassa ja nosti länsimaisen lääketieteen uudelle tasolle.
Kansalliskirjaston 420-sivuinen käsikirjoitusaarre on osittain palimpsesti eli uudelleen kirjoitettu käsikirjoitus (codex rescriptus). Joillakin lehdillä näkyy katkelmia 1100-luvun alussa kirjoitetusta tekstistä, roomalaisen runoilijan Ovidiuksen teoksesta Metamorfooseja. Tämä teksti on poistettu ja sen päälle on 1100-luvun jälkipuoliskolla kirjoitettu Theorica Pantegnin tekstiä varhaisgoottilaisella kirjoituksella. Käsikirjoitus päätyi lopulta Venäjälle, todellinen valtioneuvos Joseph von Rehmannin lääketieteelliseen kirjakokoelmaan. Rehmann oli keisari Nikolai I:n henkilääkäri. Hänen kuoltuaan keisari lunasti kirjakokoelman ja lahjoitti sen 1832 Helsingin yliopiston kirjastolle (nyk. Kansalliskirjasto). Käsikirjoitus sidottiin 1800-luvulla kansiin, ja selkämyksen teksti väittää kyseessä olevan Galenoksen lääketieteellisiä teoksia. Vieraillessaan Suomessa 1937 professori Paul Lehmann Münchenistä kuitenkin tunnisti käsikirjoituksen tekstin Constantinus Africanuksen teokseksi.
Kansalliskirjaston käsikirjoitus on yksi vanhimmista Theorica Pantegnin säilyneistä käsikirjoituksista, joita on yhteensä yli 70 Euroopan eri kirjastoissa. Helsingin yliopiston tutkimusryhmä (FM Outi Kaltio, LT Matti Haltia, FT Heikki Solin) on laatimassa Kansalliskirjaston käsikirjoituksen pohjalta Theorica Pantegnin ensimmäistä tieteellistä editiota, englanninkielistä käännöstä ja kommentaaria. Projekti käynnistyi vuonna 2006 käsikirjoituksen digitoinnilla. Tutkimustyössä käytetään pääasiassa näitä korkealuokkaisia digitaalisia valokuvia, jotka mahdollistavat käsikirjoituksen yksityiskohtaisen tarkastelun kallisarvoisen alkuperäiskappaleen kärsimättä. Teoksen editoinnissa käytetään lisäksi muita Theorica Pantegnin säilyneitä käsikirjoituksia. Tutkija matkustaa eri kirjastoihin tarkastelemaan alkuperäisiä käsikirjoituksia ja hankkii merkittävimmistä digitaaliset tai mikrofilmikopiot jatkotutkimuksia varten. Eri käsikirjoitusten tekstiä vertaillaan keskenään, ja vertailun pohjalta luodaan tekstin julkaistava editio ja käännös.
Teoksen julkaisuhanke on kolmivaiheinen. Ensiksi julkaistaan Kansalliskirjaston käsikirjoituksen elektroninen näköispainos. Kaltion väitöskirjatutkimus, Theorica Pantegnin viidennen luvun tieteellinen, kommentoitu editio, on julkaisuprojektin toinen vaihe. Viimeisessä vaiheessa julkaistaan koko teoksen editio ("reading edition") sekä englanninkielinen käännös ja kommentaari.
Tutkimus- ja julkaisuhankkeen edistämiseksi järjestetään Helsingissä 4-6.6.2009 kansainvälinen symposium, jonka puhujat ovat alansa parhaita asiantuntijoita Euroopasta ja Yhdysvalloista. Monitieteinen symposium käsittelee antiikin kreikkalaisen lääketieteen perinnön välittymistä Bysantin ja arabimaailman kautta keskiajan Eurooppaan. Aihetta lähestytään mm. klassisen ja arabialaisen filologian, kodikologian ja lääketieteen historian näkökulmasta. Erityishuomio kohdistuu Liber Pantegniin, jonka tutkimuksessa yhdistyvät useat tieteenalat ja joka edustaa tätä monitahoista kulttuuriperintöä parhaimmillaan.
Lisätietoja:
FM Outi Kaltio
puh. 044-550 83 87
outi.kaltio@helsinki.fi
LT Matti Haltia
puh. 09-666100
matti.j.haltia@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme