Kotitapaturmien ehkäisykampanja / Kampanjen mot hemolycksfall

Kampanjen mot hemolyckor - TRYGGA BARNENS SEMESTERTILLVARO

Dela
///KORRIGERING: INFORMERANDE ORGANISATION ÄR KOTITAPATURMIEN EHKÄISYKAMPANJA/// PRESSMEDDELANDE Helsinki 18.6.2009 - Faktorer som gäller barnens trygghet bör helst granskas och åtgärdas genast när semestern börjar. Gå igenom riskerna i sommarhemmet och dess omgivning tillsammans med barnen och förklara vilka säkerhetsregler som gäller i olika situationer, också under resor. Det är viktigt att komma överens om vad barnen får göra på egen hand, vad som kräver tillstånd av en vuxen och i vilka situationer en vuxen ska följa med.

Ordning och reda gör sommarboendet tryggare. Farliga ämnen ska förvaras inlåsta eller annars utom räckhåll för barn. Den rätta platsen för läkemedel är ett låsbart medicinskåp. Förvara alkoholdrycker och tobaksvaror bakom lås och bom, likaså rengöringsmedel och andra kemikalier. Låt inte vassa och farliga föremål ligga framme, inte heller tändstickor, cigarrettändare och plastpåsar. För att barnen inte ska komma åt att skålla sig på det heta vattnet i bastugrytan är det bäst att ha bastun låst när den inte används.

Äldre barn bör få lära sig hur man handskas med eld i samband med stugvistelse. Det är också viktigt att barnen vet vad de ska göra om en brand bryter ut. Lär barnen att de inte får gömma sig om det börjar brinna, utan snabbt måste ta sig ut i säkerhet. Gå igenom med familjen i vilka situationer man ringer nödnumret 112. Det är bra om åtminstone någon familjemedlem är kunnig i första hjälpen om något händer hemma eller på sommarstället. Dessutom lönar det sig att ha förstahjälpsutrustning med på stugan och på resor.

På sommaren är det vanligt att barnen får nya leksaker och hobbyredskap. Innan man köper en leksak bör man kontrollera att den är trygg, av vilket material den är gjord, för vilka åldrar den rekommenderas och hur den är avsedd att användas. Lösa delar och smådetaljer hamnar lätt i munnen på barn och orsakar kvävningsrisk. Plastomslag till leksaker får aldrig lämnas i händerna på småbarn. Studera alltid bruksanvisningarna.

Tryggare gårdsmiljö

Kontroll och underhåll av gungor och andra lekredskap ute på gården ska ske regelbundet. Om barnen inte har lov att gå upp på vinden eller ner i källaren bör utrymmena hållas låsta.

Ta bort lösa stegar och placera dem utom räckhåll så att barn inte kommer åt att klättra upp på taket. Vedtravar bör täckas med presenning så att de inte rasar och inte lockar till klätterlekar.

Ett tryggt sommarhem har bara icke-giftiga växter planterade på tomten. Lär också barnen att akta sig för giftiga växter, svampar och ormar i naturen.

Tillsyn behövs också i säker omgivning

- Håll alltid ett vakande öga på vad barnen sysslar med utomhus, även om du själv har något som ska göras eller är mitt i en spännande deckare. Särskilt viktig är övervakningen av barn vid vatten, oavsett om det gäller stranden eller en simbassäng eller prydnadsdamm på tomten, säger planerare Kaarina Tamminiemi på Centret för hälsofrämjande.

- Se också till att barn inte kan klättra upp i vattentunnor, t.ex. under stuprännor, eller i vattenbehållaren i bastun. Locket till gårdsbrunnen ska vara låst, tillägger Tamminiemi.

Man får aldrig låta barn gå ensamma till stranden eller bryggan, inte heller lämna dem där för sig själva. Genast i början av badsäsongen är det klokt att kontrollera hur bra barnen verkligen kan simma. Lita inte blint på simkunnigheten hos barn som under vintern lärt sig simma i simhallen: vattnet i sjön eller havet är ett helt annat element.

Kom överens med barnen om spelreglerna för simning och strandlekar. Förmana dem att bara simma i strandens riktning och aldrig ge sig ut på djupt vatten med gummimadrasser eller andra simleksaker. Användningen av simleksaker måste övervakas av en vuxen.

Självklart har alla familjemedlemmar flytväst på sig i båten. Barn lär sig bäst när de vuxna föregår med gott exempel. Lär barnen också i praktiken hur man flyter med västen på.

Släpp inte iväg barnen ensamma till branta klippor eller sandtag där risken att falla är stor.
Också på landet är cykelhjälmen viktig för både stora och små cyklister. Barn åker tryggt i en barnstol under cykelturer och bilresor. Skateboard- och rullskridskoåkare ska ha hjälm och skydd för handleder, armbågar och knän. Se till att barnen håller sig på betryggande avstånd från utegrillen och inte heller går för nära marschaller eller annan öppen eld på tomten. Flaskan med tändvätska bör genast ställas undan.

Förvaringen av verktyg och trädgårdsredskap ska vara barnsäkert ordnad. Under sommarens lopp kan det snickras och hamras en hel del på stugan. Yxor, sågar, knivar och andra reparationsverktyg får inte hamna i händerna på barn. Också spadar, grepar, järntråd m.m. samt gräsklippare ska förvaras inlåsta. En körbar gräsklippare får absolut inte användas av barn för nöjesåkning.

Förklara lantgårdens risker

En lantgård som sommargranne är ett verkligt äventyrsland för stadsbarn. Men i lantgårdsmiljön lurar också många faror. Alla stora maskiner, byggnader, silor, hö- och halmbalar, vedtravar m.m. som finns på lantgården är lockande klätterställen för barnen. Hur maskiner och redskap fungerar är också intressant.

- Gårdens egna barn är redan vana med de varierande lantgårdsarbetena och kan akta sig, men små sommargäster behöver handledning. Man bör först visa och förklara för dem hur sysslorna ska utföras på ett tryggt sätt, betonar Kaarina Tamminiemi. Barn är fascinerade av djuren på en lantgård. Djur kan emellertid bete sig oväntat och i värsta fall skada ett barn. Lär barnen de rätta sätten att närma sig djuren och delta i deras skötsel.

Gör semestertestet Säker sommar på webbplatsen för Kampanjen mot hemolyckor, www.kotitapaturma.fi , under rubriken Aktuellt.

Ytterligare information:

Planerare Kaarina Tamminiemi, Centret för hälsofrämjande, tfn 040 577 4614

Kommunikationschef Joona Vuorenpää, Finansbranschens Centralförbund, tfn 050 5987 063

Om

Kotitapaturmien ehkäisykampanja / Kampanjen mot hemolycksfall
Kotitapaturmien ehkäisykampanja / Kampanjen mot hemolycksfall



020 701 2178http://www.kotitapaturma.fi
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmissa loukkaantuu vuosittain noin 600 000 suomalaista. Kotitapaturmien ehkäisykampanjan taustalla on viranomaisia ja järjestöjä, jotka haluavat vaikuttaa siihen, että suomalaiset eivät olisi tapaturmatilastoissa Euroopan kärkikastia. Kampanja on edistänyt suomalaisen vapaa-ajan turvallisuutta toistakymmentä vuotta ja tuottanut materiaaleja sekä suurelle yleisölle että tapaturma-alan ammattilaisille. Kotitapaturmien ehkäisykampanja kannustaa kentällä työskenteleviä turvallisuuden edistäjiä yhteistyöhön. Kotitapaturmien ehkäisykampanjan toimijoita ovat: Ehkäisevä päihdetyö, Finanssialan Keskusliitto, Maanpuolustuskoulutusyhdistys, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Punainen Risti, Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Följ Kotitapaturmien ehkäisykampanja / Kampanjen mot hemolycksfall

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kotitapaturmien ehkäisykampanja / Kampanjen mot hemolycksfall

Mummomaine sitkeässä - liukastumiset eivät ole kuitenkaan vanhojen kansantauti27.2.2015 09:00:00 EET | Tiedote

Kevättalvi on otollista aikaa tapaturmille, joita aiheutuu liukastumisten ja kaatumisten seurauksena. Ajatuksissa istuu sitkeästi myytti siitä, että erityisesti vanhukset satuttavat itsensä liukastumisten seurauksena, koska tasapainoaisti on heikentynyt ja luut ovat hauraat. Liukastumiset eivät kuitenkaan ole vain vanhojen kansantauti. Eniten liukastumisvammoja sattuu työikäisille ja nimenomaan talviaikaan. Omalla toiminnalla tapaturmat on ehkäistävissä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye