Iäkkäätkin voivat toipua tapaturmaisesta aivoverenvuodosta
Vallitsevan käsityksen mukaan vakavan tapaturmaisen aivoverenvuodon saaneita iäkkäitä ihmisiä ei kannata hoitaa leikkaushoidolla, koska vain harva jää henkiin tai ainakaan kuntoutuu omatoimiseksi. Samanaikaisesti maailman väestö ikääntyy nopeasti, ja iäkkäiden kaatumiset ja muut tapaturmat ovat entistä yleisempiä. Pään kolhimisesta saattaa pahimmassa tapauksessa seurata traumaattinen kovakalvonalainen aivoverenvuoto.
Ikää pidetään merkittävimpänä ennusteeseen vaikuttavana tekijänä aivovammapotilailla. Kun kysymys on nuoresta potilaasta, kovakalvonalainen aivoverenvuoto hoidetaan normaalisti neurokirurgisella leikkauksella. Hoidosta huolimatta nuorillakin potilailla kuolleisuus ja toiminnankyvyn merkittävä lasku ovat näissä tapauksissa huomattavan yleisiä. Vanhemmilla potilailla leikkaushoidon onnistumista ja toipumisennustetta huonontaa usein se, että potilaalla on käytössä verenohennuslääke esimerkiksi eteisvärinän, sairastettujen laskimotukosten tai aivoverenkiertohäiriöiden vuoksi.
HYKS:ssa on poikkeuksellisesti hoidettu leikkaushoidolla myös hyvin iäkkäitä potilaita. Helsingin yliopiston ja HYKS:n tutkijat ovat nyt selvittäneet, millä tavoin tapaturmaista kovakalvonalaista vuotoa edeltävä omatoimisuus ja käytössä oleva verenohennuslääkitys vaikuttavat 75-vuotiaiden ja vanhempien potilaiden ennusteeseen.
Tutkimus osoitti aikaisempien olettamusten mukaisesti, että vuoden kuluttua leikkauksesta elossa ei ollut ainoatakaan niistä iäkkäistä potilaista, jotka oli tuotu hoitoon tajuttomana ja jotka eivät ennen vammautumista olleet omatoimisia tai joilla oli ollut verenohennuslääkitys käytössä.
– Yllätys sen sijaan oli, että potilaat, jotka olivat tajuissaan ennen leikkausta ja joilla ei ollut verenohennuslääkitystä käytössä tai jotka olivat olleet omatoimisia ennen vammautumista, selvisivät varsin hyvin. Näiden potilaiden elinajanennuste vastasi ikävakioitua väestöä, kertoo yksi tutkimuksen päätekijöistä, neurokirurgiaan erikoistuva lääkäri, LT Rahul Raj.
– Pienen potilasmäärän perusteella ei voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta vaikuttaa siltä, että noin puolessa tapauksista myös iäkäs potilas hyötyy leikkaushoidosta ja toipuu niin hyvin, että voi jatkaa normaalia ja omatoimista elämää.
Raj korostaa, että tutkimuksessa mukana olleilla potilailla oli ainoastaan aivokudoksen ulkopuolinen verenvuoto ja itse aivokudos oli vaurioitumaton. – Tuloksia ei siis voi yleistää aivoruhjepotilaisiin, joiden hoito ja ennuste ovat hyvin erilaiset, hän toteaa.
IKÄ EI VOI OLLA RATKAISEVA TEKIJÄ HOITOVALINNASSA
Tutkimus kyseenalaistaa vanhoja uskomuksia, joiden mukaan iäkkäiden leikkaushoito ei ole ylipäänsä mielekästä. – Leikkauspäätöstä ei voi tehdä pelkän iän perusteella, kuten yleisesti maailmalla tehdään. Onneksi meillä ei ole toimittu näin enää pitkään aikaan, Raj sanoo.
Tapaturmaisen kovakalvonalaisen aivoverenvuodon leikkaushoito ja sen jälkeinen tehohoito ja kuntoutus aiheuttavat inhimillistä kärsimystä ja myös suuria kustannuksia. Sen vuoksi olisi tärkeää pystyä kohdentamaan leikkaushoito vain niille potilaille, jotka siitä todennäköisesti hyötyvät.
– Mutta miten määritellään huono ennuste? Jos vain joka kymmenes toipuu kotikuntoiseksi, onko hoito turhaa? Jos puolet hoidetuista kuolee vuoden sisällä, onko hoito turhaa? Tämä ei ole lääketieteellinen päätös, tutkijat huomauttavat. He uskovat, että tulevaisuudessa leikkaushoitoon otettavat joudutaan rajaamaan entistä tarkemmin niihin, joilla on ainakin kohtalaiset mahdollisuudet toipua ja kuntoutua.
Lisätietoa:
Rahul Raj, LT, HYKS neurokirurgian klinikka
Sähköposti: rahul.raj@hus.fi
Puh: 050 427 2516
Viite: Raj R, Mikkonen ED, Kivisaari R, Skrifvars MB, Korja M, Siironen J: Mortality in elderly patients operated for an acute subdural hematoma: A surgical case series. World Neurosurgery, 2015 Nov 5.
*************************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto / Academic Medical Center Helsinki (AMCH)
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi, 050 406 2043
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme