Tulppaanien lumoavat Kaisaniemessä 16.3.–24.3.

Turkkilaisten täydellisen rakkauden vertauskuvia, tulppaaneita, on osattu kasvattaa yli tuhannen vuoden ajan. Jo 1600-luvulla puutarhurit keksivät kuinka sipulikasveja voi houkutella kukkimaan ennenaikaisesti. Kukkasipulia ”huijataan” kukkimaan väärään vuodenaikaan, ammattikielellä puhutaan sipulien hyötämisestä. Tämä olikin tärkeä tehtävä arvostetulle pääpuutarhurille ja hänen talvikätköistään saattoi löytyä jopa tuhansia sipuleita. Nyt perinne jatkuu Kaisaniemen viktoriaanisessa kasvihuoneessa ja kaikilla on mahdollisuus nähdä kevään upeat airuet.
Tulppaanin historiaa
Villi tulppaani on kotoisin Keski-Aasiasta, josta turkkilaiset tuon kauniin kukan löysivät ja ryhtyivät viljelemään sitä arviolta tuhat vuotta sitten. Ensimmäisiä lajikkeita oli jo jalostettuna ennen kuin kasvi päätyi Eurooppaan. Tulppaani-sanan alkuperä juontaakin turkin kielen ”turbaania” tarkoittavasta sanasta.
Läntisessä Euroopassa tulppaanin kasvatuksen katsotaan alkaneen 1500-luvun loppupuolella, kun Leidenissä Hollannissa sijaitseva kasvitieteellinen puutarha sai lahjaksi ensimmäiset sipulit Konstantinopolin, nykyisen Istanbulin, suurlähettiläältä. Suomalaisten vielä sotiessa nuijasotaa oli tulppaanien matka eurooppalaisten sydämiin jo alkanut. Tulppaani nousi nopeasti Hollannissa yläluokan statussymboliksi, joka johti kiivaaseen jalostukseen ja jopa hintakeinotteluun.
Vanhat, historialliset lajikkeet ajautuivat maailmansotien jälkeen unohduksiin, mutta nyt nuo eurooppalaisen tulppaaniviljelyn alkuajoilta tutut tulppaanit ja narsissit ovat jälleen esillä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Tulppaanien lumo
Historiallisten tulppaanien ja narsissien näyttely Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneilla 16.–24.3.2013.
Kasvihuoneet ovat avoinna normaaliin tapaan ti, ke ja pe klo 10–16, to klo 10–18, la–su klo 10–16, sekä poikkeuksellisesti ma 18.3. klo 10–16 (muutoin ma suljettu).
Pääsyliput kasvihuoneille: aikuiset 8 e, lapset ja alennusryhmät 4 e.
Näyttelyn on toteuttanut Luomuksen yhteistyökumppani Villi Niitty.
Tervetuloa tutustumaan upeisiin sipulikasveihin!
Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha sijaitsee osoitteessa Unioninkatu
44/Kaisaniemenranta 2, aivan Helsingin päärautatieaseman kupeessa.
Ulkopuutarhaan voi tutustua maksutta päivittäin klo 9–20.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura HiisivuoriTiedottaja, LUOMUS
Puh:+358 50 576 2960laura.hiisivuori@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme