Helsingin yliopisto

Tulppaanien lumoavat Kaisaniemessä 16.3.–24.3.

Jaa
Tulppaanien lumo esittelee historiallisia tulppaani- ja narsissilajikkeita. Näyttelyn kukkien vanhimmat lajikkeet tulevat peräti 1600-luvulta.
Pieni ja vaatimaton tulppaanilajike "Tulipa cretica" Kuva: Ville Heimala/LUOMUS
Pieni ja vaatimaton tulppaanilajike "Tulipa cretica" Kuva: Ville Heimala/LUOMUS

Turkkilaisten täydellisen rakkauden vertauskuvia, tulppaaneita, on osattu kasvattaa yli tuhannen vuoden ajan. Jo 1600-luvulla puutarhurit keksivät kuinka sipulikasveja voi houkutella kukkimaan ennenaikaisesti. Kukkasipulia ”huijataan” kukkimaan väärään vuodenaikaan, ammattikielellä puhutaan sipulien hyötämisestä. Tämä olikin tärkeä tehtävä arvostetulle pääpuutarhurille ja hänen talvikätköistään saattoi löytyä jopa tuhansia sipuleita. Nyt perinne jatkuu Kaisaniemen viktoriaanisessa kasvihuoneessa ja kaikilla on mahdollisuus nähdä kevään upeat airuet.

Tulppaanin historiaa

Villi tulppaani on kotoisin Keski-Aasiasta, josta turkkilaiset tuon kauniin kukan löysivät ja ryhtyivät viljelemään sitä arviolta tuhat vuotta sitten. Ensimmäisiä lajikkeita oli jo jalostettuna ennen kuin kasvi päätyi Eurooppaan. Tulppaani-sanan alkuperä juontaakin turkin kielen ”turbaania” tarkoittavasta sanasta.

Läntisessä Euroopassa tulppaanin kasvatuksen katsotaan alkaneen 1500-luvun loppupuolella, kun Leidenissä Hollannissa sijaitseva kasvitieteellinen puutarha sai lahjaksi ensimmäiset sipulit Konstantinopolin, nykyisen Istanbulin, suurlähettiläältä. Suomalaisten vielä sotiessa nuijasotaa oli tulppaanien matka eurooppalaisten sydämiin jo alkanut. Tulppaani nousi nopeasti Hollannissa yläluokan statussymboliksi, joka johti kiivaaseen jalostukseen ja jopa hintakeinotteluun.

Vanhat, historialliset lajikkeet ajautuivat maailmansotien jälkeen unohduksiin, mutta nyt nuo eurooppalaisen tulppaaniviljelyn alkuajoilta tutut tulppaanit ja narsissit ovat jälleen esillä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.

Tulppaanien lumo

Historiallisten tulppaanien ja narsissien näyttely Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneilla 16.–24.3.2013.

Kasvihuoneet ovat avoinna normaaliin tapaan ti, ke ja pe klo 10–16, to klo 10–18, la–su klo 10–16, sekä poikkeuksellisesti ma 18.3. klo 10–16 (muutoin ma suljettu).

Pääsyliput kasvihuoneille: aikuiset 8 e, lapset ja alennusryhmät 4 e.

Näyttelyn on toteuttanut Luomuksen yhteistyökumppani Villi Niitty.

Tervetuloa tutustumaan upeisiin sipulikasveihin!

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha sijaitsee osoitteessa Unioninkatu
44/Kaisaniemenranta 2, aivan Helsingin päärautatieaseman kupeessa.
Ulkopuutarhaan voi tutustua maksutta päivittäin klo 9–20.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pieni ja vaatimaton tulppaanilajike "Tulipa cretica" Kuva: Ville Heimala/LUOMUS
Pieni ja vaatimaton tulppaanilajike "Tulipa cretica" Kuva: Ville Heimala/LUOMUS
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat ovat vallanneet kaksi kasvitieteellistä puutarhaa. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan yleisökohteissamme: Helsingin ydinkeskustan tuntumassa sijaitsevassa Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa. Osa geologisista ja paleontologisista näytteistämme on esillä yliopistomuseon yhteydessä toimivassa Mineraalikabinetissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye