Helsingin yliopisto

Uusi verkkosivusto auttaa opettamaan suomea ulkomaalaisille

Jaa
Helsingin yliopistossa on syntynyt useita aloitteita turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten auttamiseksi. Opiskelijat ovat luoneet verkkosivuston suomen opettamisen tueksi. Turvapaikanhakijat saavat neuvoja myös oikeusklinikalta. Kotoutumista edistäviä University of Helsinki Says Welcome -tapahtumia järjestetään Tiedekulmassa tiistaisin.

Yliopistonlehtori Maria Kela opettajankoulutuslaitokselta on kehittänyt opiskelijoidensa kanssa verkkosivuston, jonka avulla kuka tahansa voi opettaa suomen alkeita turvapaikanhakijoille. Sivustolla on videoita, opetusmateriaaleja ja ohjeita siihen, miten kuka tahansa suomea osaava voi ohjata suomen kielen alkeistuokioita. Suomen kieli sanoo tervetuloa -opetustuokioita pidetään myös Tiedekulmassa.

Oikeudellista apua turvapaikanhakijoille

Oikeustieteellisessä tiedekunnassa ideoitu Helsinki Law Clinic toimii matalan kynnyksen neuvontapisteenä turvapaikanhakijoille. Oikeusklinikan vastaavan opettajan Tuomas Tiittalan mukaan tarjottava apu on yleistä tietoa Suomen oikeusjärjestelmästä, oikeusavun tarjoajista ja perusoikeuksista. Tätä toimintaa pilotoidaan University of Helsinki Says Welcome -tapahtumissa.

Helsingin yliopisto osallistuu myös työ- ja elinkeinoministeriön käynnistämään kotouttamisen kumppanuusohjelmaan. Yliopisto sitoutuu selvittämään, mitä opiskelumahdollisuuksia, opintoihin valmentavaa opetusta ja joustavia väyliä opintoihin yliopisto voi tarjota Suomeen tulijoille. Lisäksi Helsingin yliopisto tarjoaa tieteellistä asiantuntijuutta ja osaamistaan sekä koulutuksellista apua viranomaisille, järjestöille, vapaaehtoisille ja turvapaikanhakijoille vastaanottokäytäntöjen sujuvoittamiseksi ja kotouttamisen edistämiseksi. Yliopisto tuo aktiivisesti julkiseen keskusteluun tutkimustietoa ja näkökulmia, jotka lisäävät ymmärrystä ja avarakatseisuutta ja vähentävät ennakkoluuloja ja pelkoja.

Tiedekulmassa tuetaan kotoutumista

Helsingin yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden ideoimaa toimintaa turvapaikanhakijoiden auttamiseksi testataan University of Helsinki Says Welcome -tapahtumissa Porthanian Tiedekulmassa viitenä tiistaina 10.11.–8.12.2015. Tiedekulmassa järjestetään myös opintoneuvontaa, luentoja kotoutumisesta ja kulttuurien kohtaamisesta. Yliopiston henkilökunta ja opiskelijat jakavat tietoa Suomessa elämisestä ja opiskelusta. 

University of Helsinki Says Welcome Porthanian Tiedekulmassa, osoitteessa Yliopistonkatu 3, tiistaisin klo 10.00–13.00. aina 8.12.2015 asti. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille.

Lisätietoja:

Suomen kieli sanoo tervetuloa -verkkosivusto
yliopistonlehtori Maria Kela, maria.kela@helsinki.fi, puh. 02941 29609
jatko-opiskelija Tuomas Tiittala, tuomas.tiittala@helsinki.fi, puh. 02941 22445
asiamies Jenni Koistinen, Viestintä ja yhteiskuntasuhteet, jenni.koistinen@helsinki.fi, puh. 050 4489176

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja yhdeksällä muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti yltänyt maailman sadan parhaan yliopiston listalle erilaisissa vertailuissa. Helsingin yliopisto viettää parhaillaan 375-juhlavuottaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme