DNA:lta 180 4G LTE -tukiasemaa lisää Tampereelle, Turkuun ja Helsinkiin
Langatonta tiedonsiirtoa lisää älypuhelinten ja muiden päätelaitteiden yleistyminen ja kehitys. Erityisesti nettivideoiden lataaminen on yleistynyt nopeasti. DNA:n matkaviestinverkon tiedonsiirrosta jopa noin puolet on jo videoita.
– Suomalaiset käyttävät mielellään luppohetkiään netissä surfaamisen. Työliittymän käyttäjät lukevat sähköpostia ja muut lataavat nettivideoita, tarkastavat Facebook-tiliään tai lukevat verkkouutisia, toteaa tuotantojohtaja Antti Jokinen.
LTE-verkkoa on rakennettu Turun, Tampereen ja Helsingin ja niiden lähiseutujen lisäksi Levin ja Rukan hiihtokeskuksiin Kittilään ja Kuusamoon. Kaikissa näissä paikoissa tukiasemien määrä on suhteessa käyttäjämääriin, ja tukiasemia on vähimmilläänkin useita.
– Hyvä käyttökokemus edellyttää, että verkko on rakennettu riittävän tiheäksi, eli että tukiasemia on riittävästi tarjoamaan hyvät nopeudet myös sisätiloihin, Jokinen sanoo.
Laajennustyöt jatkuvat edelleen aktiivisina useilla rintamilla. 3G- ja 4G-laajennusten lisäksi DNA on osallistunut esimerkiksi matkaviestinverkon kuuluvuuden parantamiseen junissa. Kaukojuniin on rakennettu 3G-toistimia, jotka vahvistavat operaattoreiden verkkoja sisällä junassa. Parhaillaan yhteiskäyttöisiä toistimia rakennetaan lähijuniin.
Tietoa DNA:n matkaviestinverkon teknologioista:
GSM: GSM-alueella puhelinta voi käyttää puhumiseen, tekstiviestien lähettämiseen ja vähäiseen tiedonsiirtoon.
3G: 3G-verkko sopii puheluiden ja tekstiviestien lisäksi aktiiviseen ja monipuoliseen nettisurffailuun. 3G-nopeus vaihtelee esimerkiksi sijainnin mukaan, ja tyypillisesti nopeus vaihtelee 0,4-10 megan välillä. 3G-verkko mahdollistaa jopa 21 megan enimmäisnopeuden.
Dual Carrier: Dual Carrier tuplaa 3G-tiedonsiirtonopeudet: enimmäisnopeus on 42 megaa, tyypilliset nopeudet esimerkiksi laitteista ja sijainnista riippuen noin 0,4-20 megaa. Kansainvälinen televiestintäliitto ITU määrittelee Dual Carrier -teknologian 4G:ksi. Dual Carrier -teknologiaa tukevia laitteita on ollut jo pitkään yleisesti saatavilla.
4G LTE: 4G LTE -verkossa enimmäisnopeudet kohoavat 100 megaan. LTE:llä onnistuu internetsurffailun ohella esimerkiksi videoiden katselu ja vuorovaikutteisten pelien pelaaminen. Huiman enimmäisnopeuden ohella myös tyypilliset nopeudet ovat kovia: noin 5-80 megaa.
Lisätietoja:
DNA-kuuluvuusalueet: www.dna.fi/kuuluvuus
tuotantojohtaja Antti Jokinen, DNA Oy, puh. 044 721 2544, antti.jokinen@dna.fi
DNA:n viestintä: viestintäpäällikkö Helena Vartiainen, DNA Oy, puh. 044 044 4201, helena.vartiainen@dna.fi
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
Tutkimus: Moni pitää älylaitteiden omaa tietoturvaa riittävänä, vaikka se ei tarjoakaan riittävää suojaa2.7.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset kokevat tietoturvan entistä tärkeämmäksi ja kaikkia koskettavaksi asiaksi. Samalla yhä useampi jättää älylaitteensa suojaamatta tietoturvauhilta ja kokee tietoturvaratkaisut kalliiksi, selviää DNA:n teettämästä Digitaalinen elämä -kyselytutkimuksesta. Noin kolmasosa (35 %) suomalaisista luottaa siihen, että laitteiden oma tietoturva on riittävä. Asiantuntija pitää tätä huolestuttavana, sillä älylaitteiden tietoturva ei itsessään ole tarpeeksi kattava.
Survey: Many consider their smart devices' security sufficient, even though it does not provide adequate protection2.7.2025 08:30:00 EEST | Press release
Finns view cybersecurity as a topic that is increasingly important and universal. However, more individuals leave their smart devices unprotected against security threats, feeling that security solutions are too expensive, according to DNA’s Digital Life 2025 survey. Approximately one-third (35%) of Finns trust that their devices' built-in security is sufficient. This is concerning, as the security of smart devices alone is not comprehensive enough.
DNA:n kesäkuun 2025 myydyimmät puhelimet, älykellot ja tietokoneet1.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apple vei kärkipaikan sekä DNA:n kuluttaja- että yritysasiakkaiden myydyimpien puhelinten listalla iPhone 16 Pro 5G -mallillaan. Applen iPhone 13 5G säilytti puolestaan ensimmäisen sijan käytettyjen puhelinten listalla. Kesäkuun myydyimpien älykellojen kärkisijat menivät lasten kellopuhelimille. Myydyimpien tuotteiden kärkeen kiilasi Xplora XGO2 -kellopuhelin, ja listan toiselle sijalle nousi ZTE K1 Pro -kellopuhelin. Toisen kvartaalin myydyimmän tietokoneen paikan otti Applen MacBook Air 13" M2.
Puhelimen katoamiseen kannattaa varautua jo ennakolta – tee ainakin nämä toimet uudelle puhelimelle27.6.2025 11:54:39 EEST | Tiedote
Välillä sattuu ja tapahtuu – puhelimille siis. Jos puhelin katoaa tai varastetaan, uuden laitteen saa tilalle, mutta sen sisältämien tietojen päätyminen vääriin käsiin voi aiheuttaa ongelmia. Onneksi tilanteeseen voi varautua ennakolta, jolloin vahingot jäävät pienemmiksi.
Be prepared in case your phone is lost – do at least these steps for your new phone27.6.2025 11:54:39 EEST | Press release
Accidents happen, and your phone is no exception. If a phone is lost or stolen, you can get a new replacement, but information stored in your phone ending up in the wrong hands can cause problems. Fortunately, you can take steps to minimise the damage caused by this in advance.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme