Uusi tutkimustieto voisi parantaa influenssarokotteen tehoa
Vuosittain arviolta 5-15 % Suomen aikuisväestöstä sairastuu influenssaan. Tehokkain keino pienentää sairastumisriskiä on ottaa vuosittainen kausi-influenssarokotus. Erityisen tärkeä rokote on vanhuksille ja muihin riskiryhmiin kuuluville, joilla influenssa saattaa aiheuttaa vakavia oireita.
Influenssavirus kuitenkin muuntuu jatkuvasti ja siitä syystä rokote, toisin kuin useimpien muiden sairauksien osalta, täytyy kehittää joka vuosi uudelleen. Sen teho ei myöskään aina ole yhtä hyvä. Viruksen muuntuminen perustuu mutaatioihin, jotka muuttavat viruksen pintaproteiineja niin että ihmisen immuunipuolustus ei enää tunnista niitä.
Maailman terveysjärjestö WHO seuraa eri virustyyppien yleisyyttä ja antaa ohjeistuksen kausi-influenssarokotteeseen kulloinkin valittavista rokotekannoista. Rokotteeseen valittujen viruskantojen vastaavuus kiertäviä viruskantoja vastaan vaikuttaa oleellisesti rokotteen suojatehoon. Esimerkiksi viime vuoden influenssakaudella rokotuksen suojateho olikin tavallista heikompi.
Hiljattain julkaistussa tutkimuksessaan Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) tutkijat löysivät influenssaviruksen genomista sellaisia geneettisiä muutoksia, jotka sekä muuttivat influenssaviruksen pintaproteiinien rakennetta että esiintyivät yllättävän monissa viruskannoissa. Näiden geenimuutosten pääteltiin olevan erityisen tärkeitä influenssan leviämisen kannalta. Tutkimuksessa vertailtiin tuhansia eri A(H1N1)- ja A(H3N2)-viruskantoja eri puolilta maailmaa yhteistyössä Singaporessa ja Iso-Britanniassa toimivien tutkijaryhmien kanssa.
– Nimesimme tunnistamamme geneettiset muutokset evolutionaarisiksi markkereiksi, koska ne vaikuttavat olevan tärkeitä viruksen muuntumisen kannalta ja edesauttavan sen leviämistä, kertoo tutkimusryhmää johtanut Denis Kainov.
Tutkijat pystyivät myös osoittamaan, että kumpaankin tutkittuun influenssavirustyyppiin näytti kertyvän erilaisia geneettisiä muutoksia. Lisäksi tulokset osoittivat, että viime vuonna influenssarokotuksen kehittämiseen käytetyt viruskannat eivät sisältäneet suurinta osaa näistä evolutionaarisista markkereista.
– Uskomme, että näiden tulosten perusteella ja soveltamiemme menetelmien avulla influenssarokotteeseen valittavien viruskantojen valintaa voisi optimoida, mikä taas parantaisi rokotuksen suojatehoa. Joka vuosi merkittävä määrä suomalaisia sairastaa influenssan. Arvioimme, että jos rokotuksen suojateho paranisi 50 prosentilla ja rokotuskattavuus pysyisi entisellään, jopa 8 000 suomalaista nykytilannetta enemmän voisi säästyä sairastumiselta, Kainov sanoo.
– Ehdotammekin, että ensi kauden rokotteen viruskantoja valittaessa mukaan kannattaisi ottaa nimenomaan ne kannat, jotka sisältävät tunnistamamme evolutionaariset markkerit.
Lisätietoja:
Denis Kainov (yhteydenotot englanniksi)
Puh: 050 415 5460
denis.kainov@helsinki.fi
https://www.fimm.fi/en/research/groups/kainov
Alkuperäinen julkaisu:
Belanov SS, Bychkov D, Benner C, Ripatti S, Ojala T, Kankainen M, Lee HK, Tang JW, Kainov DE. Genome-wide analysis of evolutionary markers of human influenza A(H1N1)pdm09 and A(H3N2) viruses may guide selection of vaccine strain candidates. Genome Biol Evol. 2015 Nov 27. pii: evv240. http://gbe.oxfordjournals.org/content/early/2015/11/27/gbe.evv240.abstract
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedotteen välitti:
Mari Kaunisto
Viestintäkoordinaattori
FIMM, Helsingin yliopisto
p. 050-317 5483
mari.kaunisto@fimm.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme