Arktisen luonnon muutos ennakoi maapallon luonnon tulevaisuutta
Tällä viikolla arvostetussa Science
-lehdessä ilmestyy 25 arktiseen ekologiaan erikoistuneen tutkijan yhteisartikkeli. Helsingin yliopiston biotieteellisen tiedekunnan tutkija Olivier Gilg on yksi Penn Staten yliopiston professori Eric Postin johdolla kirjoitetun artikkelin kirjoittajista.
Artikkelissa esitetyt tutkimustulokset osoittavat, että arktinen ekosysteemi on kokenut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana valtavia muutoksia. Muutokset vaikuttavat luonnon ihmiselle tarjoamiin ekosysteemipalveluihin monella tasolla: vaikutukset ulottuvat luonnonvarojen riittävyyteen, ruuan tuotantoon, ilmaston lämpötilaan ja aiheuttavat maisemallisia muutoksia. Pohjoisen luonnon muutokset voi tulkita ennakkovaroitukseksi siitä mitä tuleman pitää kaikilla leveysasteilla.
Naalit ja pohjoiset koivikot pulassa
Tulokset osoittavat, että kevät on aikaistunut huomattavasti. Kasvien kukinta- ja pölytyskausi alkaa jopa 20 vuorokautta aikaisemmin kuin kymmenen vuotta sitten. Petoeläimet ovat vaikeuksissa, sillä ravintoa on nyt tarjolla liian aikaisin suhteessa muutoin suotuisaan pesimisaikaan. Monien hyönteisten esiintymisalueet ovat siirtyneet yhä pohjoisemmaksi. Esimerkiksi hallamittarit ovat pohjoiseen muuttonsa jälkeen tuhonneet suuria koivikkoalueita Lapissa. Uusille alueille tunkeutuvat lajit saattavat syrjäyttää alueen alkuperäiset lajit - näin on käymässä kettujen jalkoihin jääville naaleille.
Jäälokit, norpat, jääkarhut ja sarvivalaat ovat esimerkkejä lajeista, joilla on suppea levinneisyys ja erikoistuneet ruokailutottumukset - nämä lajit kärsivät muutoksista ensimmäisenä. Ne tarvitsevat meren jäätä lisääntyäkseen ja suojautuakseen pedoilta.
Julkaisu ilmastonmuutoksen epäsuorista vaikutuksista
Ilmastonmuutoksella on myös epäsuoria vaikutuksia, jotka ilmenevät lajien välisissä vuorovaikutuksissa. Olivier Gilg ja akatemiaprofessori Ilkka Hanski Helsingin yliopistosta ovat tutkineet yhdessä Freiburgin yliopiston tutkija Benoît Sittlerin kanssa kaulussopulikantojen aiemmin syklisen kannanvaihtelun hiipumista Grönlannissa. Tulokset julkaistaan loppuvuodesta Global Change Biology
-lehdessä.
Tutkijat osoittivat matemaattisten mallien avulla, että lumen aikaistunut sulaminen selittää kaulussopulien kannanvaihtelun dramaattisen muutoksen: sopulit eivät lisäänny entistä vauhtia, ja ne ovat myös helpompia saaliita pedoille. Lisäksi jäiset talvisateet muodostavat lumen pinnalle kovan kuoren, jonka vuoksi sopulit eivät löydä ruokaa tundralta entiseen tapaan.
Lisätietoa:
Akatemiaprofessori Ilkka Hanski
Bio- ja ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto
Puh. (09) 191 57745
ilkka.hanski@helsinki.fi
Dr Olivier Gilg
E-mail: olivier.gilg@gmail.com
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme