Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Kaliforniassa elävän elävän fossiilin fossiili löytyi yllättäen Kiinasta

Jaa
Helsingin yliopiston hyönteistutkijoiden tunnistama hyönteisfossiili on paljastunut poikkeuksellisen kiinnostavaksi. Kiinan Liaoningin maakunnasta löydetty 125 miljoonan vuoden ikäinen kuoriaistoukka kuvattiin tieteelle uutena lajina nimellä Paleoxenus sinensis. Uuden lajin ainoa tunnettu lähisukulainen on vain Etelä-Kalifornian vuoristossa elävä hyvin harvinainen Paleoxenus dohrnii. Uusi löytö hyppäytti kaikkien sepikkäkuoriaisten ikää 80 miljoonalla vuodella. Fossiili avaa samalla ikkunan dinosauruksista tunnettuun liitukauteen.
Kiinalainen liitukautinen fossiili. Kuva: Chang Huali,  Henan Geological Museum, Zhengzhou, Kiina
Kiinalainen liitukautinen fossiili. Kuva: Chang Huali, Henan Geological Museum, Zhengzhou, Kiina

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen tutkijat tunnistivat ja kuvasivat lajin yhteistyössä australialaisten ja kiinalaisten tutkijoiden kanssa. Lajista tekee erityisen kiinnostavan se, että sitä tavataan elävänä fossiilina nykyisin Kaliforniassa Yhdysvalloissa.

Liitukautisen maailman ekosysteemistä ei ole saatu yhtä kattavasti tietoa mistään muualta maailmasta kuin Yixian alueelta, josta on löydetty myös hyvin säilyneitä muinaisten lintujen ja dinosaurusten sulkia.

- Löytö on tässäkin mittakaavassa poikkeuksellinen. Loistavasti säilynyt puukuoriaisen toukka osoittaa Kiinan liitukautisten Yixian-kerrostumien sisältävän täysin odottamattomasti fossiileja, joiden rakenne oli alun perin hyvin pehmeä ja hauras, sanoo professori Jyrki Muona Luomuksesta.

Evoluutioteorian mukaisesti sisarlajeilla on yhteinen esi-isä, josta myöhemmät lajit ovat eriytyneet omiksi lajeikseen. Löydetty 34 millimetrin mittainen fossiilitoukka muuttaa käsitystämme myös kaikkien sen tuhansien sisarlajien historiasta, sillä niitäkin on täytynyt esiintyä jo 125 miljoonaa vuotta sitten. Aiemmin vanhimmat sepikkäkuoriaisten fossiililit ovat olleet lähes 80 miljoonaa vuotta nuorempia Itämeren meripihkasta tehtyjä löytöjä.

Kokonaisten hyönteisheimojen evolutiivisesta historiasta on esitetty vähän hypoteeseja. Sepiköiden heimosta Luomuksen tutkijat ovat kuitenkin luoneet mallin, jonka ansiosta tutkijat onnistuivat nyt sijoittamaan toukan oikeaan kehityslinjaan. Aiemmat tulokset olivat myös syy, miksi aineisto toimitettiin juuri Helsingin yliopistoon.

Löydön ansiosta saadaan uutta tietoa liitukauden kasvillisuuden ja hyönteisten lisäksi myös muun muassa ilmastosta. Palaeoxenus-suvun ainoa elävä laji esiintyy suppealla alueella Los Angelesin itäpuolella ja sen toukat kehittyvät vain tiettyjen havupuiden ja erityisesti erään seetrin paksussa kuoressa.

Kiinalaisista kerrostumista on löydetty myös seetrien sukulaisia, joten on oletettavaa, että suvun lajien elintavat ovat ulkoisten tuntomerkkien tavoin pysyneet lähes ennallaan 125 miljoonaa vuotta. Merkittävin ero lieneekin siinä, että liitukaudella kuoriaisia ahdistelivat lentävät dinosaurukset, nykyään taas meikäläisten närhien siniset sukulaiset.

Lisätiedot:
Professori Jyrki Muona
Helsingin yliopisto
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS
jyrki.muona@helsinki.fi
040 831 7817

Alkuperäisartikkeli Chinese Cretaceous larva exposes a southern Californian living fossil (Insecta, Coleoptera, Eucnemidae)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cla.12124/full

Yhteyshenkilöt

Ville Korhonen
Tiedottaja, Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS, Helsingin yliopisto
050 576 2960, ville.korhonen@helsinki.fi

Kuvat

Kiinalainen liitukautinen fossiili. Kuva: Chang Huali,  Henan Geological Museum, Zhengzhou, Kiina
Kiinalainen liitukautinen fossiili. Kuva: Chang Huali, Henan Geological Museum, Zhengzhou, Kiina
Lataa
Eteläkalifornialainen vuoristoendemiitti. Kuva: Jyrki Muona / Luomus
Eteläkalifornialainen vuoristoendemiitti. Kuva: Jyrki Muona / Luomus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye