Kylmäsäilytys vähentää tuoreen raakamaidon bakteeriston monimuotoisuutta
Juuri julkaistun suomalais-ranskalais-saksalaisen tutkimuksen mukaan tuoreessa parhaan laatuluokan raakamaidossa on lajitasolla keskimäärin yli 500 bakteerityyppiä, mikä on aiemmin luultua huomattavasti enemmän.
– Meijeriteollisuudessa nykyisin käytössä oleva kansainvälinen raakamaidon laatuluokittelu perustuu pelkästään bakteerisolujen kokonaislukumäärän mittaamiseen maitonäytteen tilavuusyksikköä kohden, eikä siinä oteta huomioon bakteerilajistoa, sanoo maitoteknologian professori Tapani Alatossava Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.
Bakteeriston monimuotoisuus saatiin selville eristämällä maitonäytteistä eri bakteerien perintöainesta.
– Havaitsimme lisäksi, että perinteinen raakamaidon kylmäsäilytys vähensi jo parissa päivässä bakteeriston monimuotoisuutta voimakkaasti. Raakamaidon säilyttäminen kylmässä estää kyllä useimpien bakteereiden kasvun, mutta tietyt maidon laatua heikentävät pilaajabakteerit, erityisesti pseudomonakset, ottavat pääroolin varsin nopeasti, Alatossava toteaa.
Kun kylmäsäilytykseen yhdistetään raakamaitoastian ilmatilaan syötettävä typpikaasuvirtaus, raakamaito pysyy paremmin tuoreen kaltaisena.
– Typpikaasun läpivirtaus poistaa raakamaitoon ilmasta liuenneen hapen, jolloin raakamaidon tärkeimpien pilaajabakteerien kasvu estyy. Samalla voidaan ylläpitää tuoreen raakamaidon bakteeriston monimuotoisuutta huomattavasti paremmin kuin pelkässä kylmäsäilytyksessä. Hyvällä syyllä voidaan puhua läpimurrosta raakamaitotutkimuksessa, yhdessä tutkijatohtori Patricia Munsch-Alatossavan kanssa viimeisimmät kymmenen vuotta raakamaitotutkimusta tehnyt Tapani Alatossava sanoo.
Typpikaasuteknologiaa kehittänyt ja sen Suomessa patentoinut Alatossava pitää tutkimusta yhtenä osoituksena siitä, että merkittäviä tuloksia voidaan saada aikaan ilman jättimäisiä tutkimuskonsortioitakin.
– Myös pieni voi olla kaunista, ja joskus suurikin on ollut pieni. Avainasemassa ovat yhteistyökumppanien välinen yhteistyö erityisosaamisessa, keskinäinen luottamus ja reilu peli. Esimerkiksi saksalainen yhteistyökumppanimme suoritti maidoista eristämiemme ja puhdistamiemme nukleiinihapponäytteiden sekvensoinnit omalla kustannuksellaan, sillä heille riittivät tieteellisesti haastavat ja kiinnostavat näytteet sekä mahdollisuus yhteisjulkaisuun. Tällainen aito yhteistyö mahdollistaa pienenkin yksikön hengissä säilymisen ja kehittymisen tutkimuskentällään. Kunpa tällainen toiminta vahvistuisi Suomen sisälläkin, professori Alatossava toivoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
maitoteknologian professori Tapani Alatossava
elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos
puh. 040 5474 675
tapani.alatossava@helsinki.fi
tutkijatohtori Patricia Munsch-Alatossava
elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos
patricia.munsch@helsinki.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lupaava uusi menetelmä hopean irrottamiseen elektroniikkajätteistä – munkkirasva liuottaa ja erottelee hopean romusta12.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rasvahapot toimivat liuottimena. Prosessi vaatii lisäksi valoa ja laimennettua vetyperoksidia. Uuden menetelmän myötä voidaan turvata hopean saanti ja vähentää ympäristön kuormitusta.
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme