Helsingin yliopisto

Kylmäsäilytys vähentää tuoreen raakamaidon bakteeriston monimuotoisuutta

Jaa
Raakamaidon hyvä mikrobiologinen laatu on laadukkaiden maitovalmisteiden kulmakivi. Tuoreen raakamaidon aktiivisen bakteeriston monimuotoisuus vähenee kylmäsäilytyksessä murto-osaan. Samalla kylmässä kasvavat pilaajabakteerit nousevat bakteeriston valtaryhmäksi. Typpikaasuteknologian avulla voidaan merkittävästi estää molemmat haitalliset muutokset ja pitää raakamaito paremmin tuoreen kaltaisena.

Juuri julkaistun suomalais-ranskalais-saksalaisen tutkimuksen mukaan tuoreessa parhaan laatuluokan raakamaidossa on lajitasolla keskimäärin yli 500 bakteerityyppiä, mikä on aiemmin luultua huomattavasti enemmän.

– Meijeriteollisuudessa nykyisin käytössä oleva kansainvälinen raakamaidon laatuluokittelu perustuu pelkästään bakteerisolujen kokonaislukumäärän mittaamiseen maitonäytteen tilavuusyksikköä kohden, eikä siinä oteta huomioon bakteerilajistoa, sanoo maitoteknologian professori Tapani Alatossava Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.

Bakteeriston monimuotoisuus saatiin selville eristämällä maitonäytteistä eri bakteerien perintöainesta.

– Havaitsimme lisäksi, että perinteinen raakamaidon kylmäsäilytys vähensi jo parissa päivässä bakteeriston monimuotoisuutta voimakkaasti. Raakamaidon säilyttäminen kylmässä estää kyllä useimpien bakteereiden kasvun, mutta tietyt maidon laatua heikentävät pilaajabakteerit, erityisesti pseudomonakset, ottavat pääroolin varsin nopeasti, Alatossava toteaa.

Kun kylmäsäilytykseen yhdistetään raakamaitoastian ilmatilaan syötettävä typpikaasuvirtaus, raakamaito pysyy paremmin tuoreen kaltaisena.

– Typpikaasun läpivirtaus poistaa raakamaitoon ilmasta liuenneen hapen, jolloin raakamaidon tärkeimpien pilaajabakteerien kasvu estyy. Samalla voidaan ylläpitää tuoreen raakamaidon bakteeriston monimuotoisuutta huomattavasti paremmin kuin pelkässä kylmäsäilytyksessä. Hyvällä syyllä voidaan puhua läpimurrosta raakamaitotutkimuksessa, yhdessä tutkijatohtori Patricia Munsch-Alatossavan kanssa viimeisimmät kymmenen vuotta raakamaitotutkimusta tehnyt Tapani Alatossava sanoo.

Typpikaasuteknologiaa kehittänyt ja sen Suomessa patentoinut Alatossava pitää tutkimusta yhtenä osoituksena siitä, että merkittäviä tuloksia voidaan saada aikaan ilman jättimäisiä tutkimuskonsortioitakin.

– Myös pieni voi olla kaunista, ja joskus suurikin on ollut pieni. Avainasemassa ovat yhteistyökumppanien välinen yhteistyö erityisosaamisessa, keskinäinen luottamus ja reilu peli. Esimerkiksi saksalainen yhteistyökumppanimme suoritti maidoista eristämiemme ja puhdistamiemme nukleiinihapponäytteiden sekvensoinnit omalla kustannuksellaan, sillä heille riittivät tieteellisesti haastavat ja kiinnostavat näytteet sekä mahdollisuus yhteisjulkaisuun. Tällainen aito yhteistyö mahdollistaa pienenkin yksikön hengissä säilymisen ja kehittymisen tutkimuskentällään. Kunpa tällainen toiminta vahvistuisi Suomen sisälläkin, professori Alatossava toivoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

maitoteknologian professori Tapani Alatossava
elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos
puh. 040 5474 675
tapani.alatossava@helsinki.fi



tutkijatohtori Patricia Munsch-Alatossava
elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos
patricia.munsch@helsinki.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta on uusiutuvien luonnonvarojen vastuullisen käytön asiantuntija Suomessa ja kansainvälisesti. Tieteenalamme ovat elintarvike-, maatalous-, metsä-, talous- ja ympäristötieteet. Lisää >> www.helsinki.fi/mmtdk www.facebook.com/mmtdk #mmtdk

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye