Paratiisista katsoen. Tähtitaivaan karttojen historiaa.

Jaa
Näyttely Kansalliskirjaston Galleriassa 12.11.2009 – 10.4.2010 on tähtitieteen kansainvälisen vuoden 2009 tärkein tapahtuma Helsingin yliopistossa.

HELSINGIN YLIOPISTO

Kansalliskirjasto

9.11.2009

 

JULKAISUVAPAA 10.11.2009 KLO 11

Paratiisista katsoen. Tähtitaivaan karttojen historiaa.

Näyttely Kansalliskirjaston Galleriassa 12.11.2009 – 10.4.2010

Osoite: Unioninkatu 36. Avoinna: ma-pe klo 9-20, la klo 9-16. Vapaa pääsy.

Paratiisista katsoen esittelee tähtitaivaan katsomisen, kuvaamisen ja kartoituksen historiaa antiikista nykypäivään tieteen ja kulttuurihistorian näkökulmasta. Kansalliskirjaston näyttely on tähtitieteen kansainvälisen vuoden 2009 tärkein tapahtuma Helsingin yliopistossa. Näyttelyn on suunnitellut ja käsikirjoittanut professori Tapio Markkanen. Näyttelyyn liittyy luentotilaisuus 25.11. klo 17 Kansalliskirjaston Auditoriossa sekä Tapio Markkasen kirjoittama, upeasti kuvitettu näyttelykirja, jonka on kustantanut tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Nykyinen käsityksemme maailmankaikkeuden alkuperästä, rakenteesta ja kehityksestä on syntynyt tieteen historian monien vaiheiden kautta. Antiikin karttapalloista on päädytty nykyajan digitaalisiin tietokantoihin, joiden avulla tutkimuksen tuomaa yksityiskohtaista tietoa voidaan käyttää mitä erilaisimpiin analyyseihin maailmankaikkeuden rakenteesta ja kehityksestä. Tähtikarttojen tarkastelu avaa näkymiä kartan laadinnan teknisten edellytysten lisäksi laajoihin kulttuurikytkentöihin, sillä taivaan kartoittamista ovat aina ohjanneet jokaisen aikakauden taloudelliset, kulttuuriset ja poliittiset tarpeet.

”Paratiisista katsoen” kertoo antiikin perinteestä kuvata taivasta ulkoapäin kuin paratiisista katsoen.

Näyttelyssä on esillä aarteita Kansalliskirjaston kokoelmista, erityisesti kansainvälisesti katsoen ainutlaatuisesta Nordenskiöldin kokoelmasta, joka kuuluu Unescon Memory of the World ­-kohteisiin. Lisäksi nähtävänä on arvoteoksia ja tähtitieteen tutkimusvälineitä Helsingin yliopiston tähtitieteen laitoksen ja tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan kokoelmista sekä eräistä muista

kokoelmista.

Näyttely lähtee liikkeelle taivaan varhaisimmista kuvituksista ja myyteistä tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua edeten kreikkalaiseen pallojen maailmankaikkeuteen ja myöhäisantiikin taivaankarttoihin ja tähtioppaisiin. Vanhimmat esillä olevat teokset ovat 14001500-luvuilta, kuten esim. Klaudios Ptolemaioksen pääteos Almagest , joka oli tähtitieteen tärkein tietolähde puolentoista vuosituhannen ajan. Näyttely kertoo myös, mikä valtava työ tähtien luettelointi on ja miten myös Suomessa jo 1800-luvulla tähtitieteen professorimme Friedrich Argelander, Adalbert Krueger ja Anders Donner ovat siihen osallistuneet. Valtavien, tieteellisen tarkkojen tähtiluettelojen lisäksi esitellään myös harrastajien tähtikarttoja ja taivaanoppaita 1800-luvulta nykypäiviin.

Näyttelyssä on esillä myös Leith Ararin valokuvataideteos Observatorion taide kuvia Helsingin yliopiston tähtitornista ja sen lähiympäristöstä sekä Ursan tuottama diaesitys Universumin näkymiä , jonka on toteuttanut työryhmä Walter Rydman, Asko Palviainen ja Thomas Hackman.

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous on julistanut vuoden 2009 tähtitieteen kansainväliseksi vuodeksi. Uutisvälineistä näkyy, että tähtitieteessä tehdään sensaatiomaisia löytöjä tämän tästä. Sen vuoksi tähtitieteen vuoteen ei ole suunniteltu suuria tutkimushankkeita, vaan vuoden tavoitteena on nykyajan tähtitieteen maailmankuvan välittäminen jokaiselle ja tuoda maailmankaikkeus lähelle tavallista ihmistä. Tärkeä päämäärä on myös herättää jokainen huomaamaan, että olemme kaikki avaruusalus Maan matkustajia ja kukin osaltamme vastuussa sen säilymisestä elinkelpoisena.

Lisätietoja:

-Kulttuurikoordinaattori Inkeri Pitkäranta, Kansalliskirjasto 09-19122738,

inkeri.pitkaranta@helsinki.fi

-Professori Tapio Markkanen, tapio.markkanen@helsinki.fi , 050-5520605.

-Toimitusjohtaja Markku Sarimaa, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry., 09-6840400, markku.sarimaa@ursa.fi

-Näyttelyarkkitehti: Marjaana Kinnermä

Lehdistötiedote ja lehdistön kuva-aineisto saatavana 10.11. alkaen:

Sisko Vuorikari, puh. 09-19122761

sisko.vuorikari@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye