Puhtaampi ilma lämmittää ilmastoa
Sciencessä julkaistun artikkelin mukaan ilman epäpuhtauksien terveysvaikutusten ja toisaalta niiden ilmastovaikutusten välillä on selkeä mutta kvantifioimaton yhteys. Eli kun ilmaa puhdistetaan siitä saattaa olla ilmastolle arvaamattomia seurauksia. Varsinkin pienhiukkasten ja otsonin terveys- ja ilmastolliset vaikutukset ovat vastakkaissuuntaisia. On siis hyvinkin mahdollista, että kun puhdistamme ilmaa ja teemme siitä terveellisempää, samalla poistamme ilmakehästä ilmastoa viilentäviä komponentteja.
Pienhiukkaset heikentävät ihmisten terveyttä, mutta suuri osa niistä viilentää ilmastoa. Tosin epätäydellisessä palamisessa syntyvä musta hiili (noki) lämmittää ilmastoa. Noki imee itseensä auringon säteilyä, esimerkiksi laskeutuu lumi- ja jääpinnoille, ja näin vähentää maapallon heijastuskykyä eli albedoa. Siten eräs selkeimmistä sekä ilmastoa että ihmisten terveyttä tukevista päätöksistä olisi rajoittaa mustahiilipäästöjä.
Ilman epäpuhtauksien ja ilmaston muutoksen kytkentöjen ymmärtäminen on ihmiskunnan kannalta merkittävä tutkimushaaste. Tätä haastetta 30.10. ilmestyvä artikkeli valottaa. Näitä kysymyksiä pyritään jo tällä hetkellä ratkomaan muun muassa Markku Kulmalan johtamassa EU:n rahoittamassa kansainvälisessä projektissa EUCAARI (European Integrated Project on Aerosol-Climate-Air Quality Interactions), jossa 48 yhteistyölaboratoriota 24 eri maasta tutkii ilmaston ja ilman laadun yhteyttä varsinkin pienhiukkasten kannalta.
Lisätietoja: professori Markku Kulmala, Helsingin yliopisto, puh. 040 596 2311, markku.kulmala@helsinki.fi
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen, tiedottaja, 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme