Assemblin Oy

3D-mallit ja työmaatoiminta – mitä hyötyä mallintamisesta?

Jaa

Talotekniikka-alalla tietomallintamisesta on puhuttu jo vuosikymmeniä, mutta suurin osa yrityksistä ei ole ottanut kolmiulotteisia malleja jokapäiväiseen käyttöön. Malleja saatetaan vilkaista kerran viikossa, jolloin tietomallintamisen hyödyt menevät täysin hukkaan.

Kuvassa IV-projektinhoitaja Petri Seppälä ja IV-asentaja Wili Laitinen tarkastelemassa As Oy Raivionsuonmäen 3D-mallia sekä työpiirrustusta.
Kuvassa IV-projektinhoitaja Petri Seppälä ja IV-asentaja Wili Laitinen tarkastelemassa As Oy Raivionsuonmäen 3D-mallia sekä työpiirrustusta.

Assemblin on ollut mukana useissa hankkeissa, joissa malleja käytetään melkein kaiken tekemisen lähtökohtana. Mitä tämä tarkoittaa meille? Ja mitä hyötyjä tietomallintamisesta on käytännön työmaatoiminnassa? Tässä artikkelissa avaamme tietomallintamisen monipuolisuutta ja sitä, miten me Assemblinilla toimimme.

Tietomallintamisesta rakennustyömaalla

Tietomallintamisessa (BIM, Building Information Model) rakennuksesta muodostetaan visuaalinen 3D-malli, joka sisältää paljon tietoa tiloista ja itse materiaaleista. Tietomallit auttavat työnjohtoa ja asentajia hahmottamaan, mitä rakennus pitää sisällään ja missä järjestyksessä töitä on järkevintä tehdä. 3D-mallien avulla voidaan välttää eri järjestelmien törmäilyt ahtaissa asennuspaikoissa. Tietomallilla on myös yllättäviäkin hyötyjä, kuten työturvallisuuden parantaminen. Asennusvaiheissa asentajien on helpompi ymmärtää ja kartoittaa yhdessä työnjohdon kanssa, missä kohdissa rakennusta on selkeästi haastavia työtilanteita ja näin pystytään kartoittamaan jo etukäteen mahdolliset riskiasennukset ja –tilanteet.

Rakentaminen on kokonaisuutena erittäin monipuolista ja se vaatii vahvaa osaamista eri alojen toimijoilta. Tärkeintä onnistuneessa rakentamisissa on kommunikointi ja nykyaikainen tietomallintaminen luo tälle loistavat edellytykset. 2D-piirrustuksissa päällekkäisyydet on vaikeampi hahmottaa ja tällöin myös virheiden riskit kasvavat. 3D-mallista kaikki asentajat ja työnjohtajat näkevät selkeästi tulevat tilat ja kaikki LVIS-rakenteet. Malleista myös itse tilaajan on helpompi nähdä koko kokonaisuus ja vastaako se heidän tarpeitaan ja toiveitaan.

Assemblinin projektihenkilöiden kokemuksia 3D-malleista

Assemblinin työmailla tietomallintaminen on tuttua sekä työnjohdolle että asentajille. Projektipäällikkö Janne Vähäsalo on ollut mukana useissa kohteissa, joissa tekemisen lähtökohtana on ollut 3D-mallit.

- Nopeasti toteutettavissa kohteissa 3D-mallintaminen on melkein edellytys. Esimerkiksi, jos kohteessa, jossa teemme kaikki asennustyöt sähköistä putkitöihin, pystyvät meidän asentajatkin keskustelemaan paremmin sekä näkemään mahdolliset ongelmakohdat etukäteen ja toteuttamaan työt sujuvammin.

Mallintamiseen pääsee nopeasti kiinni

Ulkopuolisin silmien katsoessa tietomallit näyttävät melkein pelimaailmalta, missä liikutaan kerroksesta toiseen läpi kattojen ja lattioiden. Nykynuorille ja lapsille 3D-maailma on ollut osa heidän kasvupolkuaan.

- Muistan kun poikani kerran kysyi tehdessäni töitä kotona, että mitä sä iskä oikein pelaat. Totesin, että tällä kertaa teen ihan oikeita töitä. Annoin poikani hiukan tutustua itse ohjelmaan ja käyttämiseen ja noin 5 minuutissa 10-vuotias oli täysin kartalla. Koen, että rakennusalalla tulevaisuudessa mallintamisesta tulee kaikille osapuolille arkipäiväistä juurikin siksi, että nuoret ovat kasvaneet 3D-mallien keskellä, toteaa Vähäsalo.

- Tietomallien ymmärtäminen voi aluksi olla hankalaa noviisille käyttäjälle, mutta ainakin minä ja työkaverini pääsimme tietomallien maailmaan nopeasti kiinni.

Miska Laaksonen toimii Assemblinilla sähköurakoinnissa projektipäällikkönä ja myös hän on päässyt nopeasti kiinni 3D-maailmaan.

- Olen päässyt tietomallintamisen pariin tultuani Assemblinille töihin. Isoissa kokonaisuuksissa massat ovat uskomattoman suuria ja esimerkiksi mahdollisten virheiden löytäminen vasta itse asennusvaiheessa tulee kaikille osapuolille kalliiksi. Tietomallien avulla virheet ovat selkeästi pienentyneet ja tekemisestä on tullut entistäkin kustannustehokkaampaa.

Onnistumisien takana hyvät työvälineet, tarkastelu ja kommunikointi

Laaksonen kertoo, että Assemblinilla työvälineet ovat kunnossa ja ne edesauttavat onnistunutta kokemusta tietomallien parissa.

- Sähkärit tutkivat malleja työmailla yhdessä nokkamiesten kanssa läppäreiltään ja jos he ovat huomanneet malleissa haasteita LVI-asioissa he ottavat yhteyttä LVI-puolelle tai minuun. Näin työmaa pysyy hyvin käynnissä ja kommunkointi on ensiluokkaista kaikkien aselajien kesken, toteaa Laaksonen.

Vähäsalo kertoo, että tietomallinnetussa kohteessa pystytään tarkastelemaan paljon ristiin asioita, joka on myös kustannustehokasta ja vähentää myös työnjohdon ajankäyttöä kuvien tarkasteluun.

- Meidän työmailla kärkimiehillä on läppärit, mistä 3D-malleja tarkastellaan useita kertoja päivässä. Asentajilta on tullut myös paljon positiivista palautetta ja he ovat kertoneet, että työnteko on jopa helpottunut mallien avulla.

Haasteista tulevaisuuden mielikuviin

Tietomallintamisessa on myös negatiivisia puolia. Tietomallit täytyy olla jokaisella tekijällä käytössä ja sitä pitää päivittää aktiivisesti. Pelkkä tietomallinnus ei ole tae virheiden vähenemisestä, vaan käyttäjien täytyy osata käyttää sitä ja suunnittelijoiden on osattava muokata tietomallia. Risteilypalaverit näyttelevät jatkossakin tärkeää osaa tietomallinnetulla työmaalla.

Vähäsalo odottaa innolla tietomallien ja ohjelmien kehittymistä.

- Haluaisin nähdä työurani aikana, että asentajilla olisi kypärissään lasit, joista pystyy näkemään ja tarkastelemaan suoraan tietomalleja työskentelyn lomassa. Tällä hetkellä joudun tätä odottamaan varmaan vielä muutaman vuoden.

Kokonaisuudessaan Laaksonen ja Vähäsalo ovat molemmat tyytyväisiä 3D-mallien rantautumiseen, mutta toivovat että mallintaminen yleistyisi entisestään.

- Tietysti mallintaminen työllistää esimerkiksi suunnittelijoita enemmän, mutta uskomme että hyödyt malleista ovat loppujen lopuksi moninkertaiset, toteaa Laaksonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa IV-projektinhoitaja Petri Seppälä ja IV-asentaja Wili Laitinen tarkastelemassa As Oy Raivionsuonmäen 3D-mallia sekä työpiirrustusta.
Kuvassa IV-projektinhoitaja Petri Seppälä ja IV-asentaja Wili Laitinen tarkastelemassa As Oy Raivionsuonmäen 3D-mallia sekä työpiirrustusta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Assemblin Oy
Assemblin Oy
Sentnerikuja 1
00440 Helsinki

+358 20 198 4640http://fi.assemblin.com/

Assemblin on täyden palvelun asennus- ja palvelukumppani, joka toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kehitämme, toteutamme ja ylläpidämme ilmaan, veteen ja energiaan liittyviä järjestelmiä. Visionamme on tarjota älykkäitä ja vastuullisia teknisiä ratkaisuja ja saada siten rakennukset toimimaan ja ihmiset viihtymään. Tukenamme on tiivis paikallinen yhteistyö ja vahva organisaatio. Assemblinin liikevaihto on noin 917 miljoonaa euroa, ja palveluksessamme on noin 5 900 henkilöä yli sadalla pohjoismaisella paikkakunnalla. Lue lisää osoitteesta assemblin.fi.

Lue lisää osoitteesta www.assemblin.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Assemblin Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme