Helsingin yliopisto irtisanoo 570 ja yhtiöitää täydennyskoulutuksen

Helsingin yliopiston säästötarve Sipilän hallituskauden lopulla 2019–2020 on 106 miljoonaa euroa vuodessa ja tänä vuonna jo 49 miljoonaa euroa. Noin kaksi kolmasosaa yliopiston menoista on henkilöstömenoja. Rehtori Jukka Kola kertoo, ettei henkilöstövähennyksiä voitu välttää rahoituksen nopean ja rajun vähenemisen vuoksi.
– Helsingin yliopiston nousu yhdeksi maailman parhaista tutkimusyliopistoista ei olisi ollut mahdollista ilman ammattitaitoisia ja sitoutuneita työntekijöitä. Olen syvästi pahoillani, että joudumme irtisanomaan pätevää henkilöstöä.
Irtisanomiset painottuvat muuhun henkilöstöön
–Helsingin yliopiston päätavoitteena on turvata laadukkaan opetuksen ja tutkimuksen jatkuminen. Henkilöstövähennykset kohdistuvat tästä syystä eniten muuhun kuin opetus- ja tutkimushenkilöstöön, Kola lisää.
Kokonaisuudessaan henkilöstö vähenee noin 980 hengellä vuoden 2017 loppuun mennessä. Näistä irtisanottavia arvioidaan olevan 570. Irtisanottavista 75 kuuluu opetus- ja tutkimushenkilöstöön ja 495 muuhun henkilöstöön.
Määräaikaisia tehtäviä arvioidaan vähenevän 210 vuoteen 2020 mennessä. Näistä opetus- ja tutkimushenkilöstön tehtäviä on 160 ja muun henkilöstön tehtäviä 50.
Eläkkeelle jää vuoden 2017 loppuun mennessä 200 henkilöä tehtävistä, joita ei ole enää tarkoitus täyttää. Näistä opetus- ja tutkimushenkilöstön tehtäviä on 60 ja muun henkilöstön tehtäviä 140.
Irtisanomiset toteutetaan kevään 2016 aikana. Käynnissä oleva yliopistojen kansallisen työnjaon tarkistaminen saattaa johtaa uusiin irtisanomisiin myöhemmin.
Helsingin yliopiston toimintaa on sopeutettu jo ennen näitä päätöksiä. Henkilöstömäärä on laskenut viimeisen viiden vuoden aikana noin 500 hengellä.
Täydennyskoulutus yhtiöön
Helsingin yliopistossa on mietitty laajasti eri vaihtoehtoja talouden sopeuttamiseksi. Yksi isoista uudistuksista on palveluorganisaatio, joka kokoaa aiemmin hajallaan olleet hallintopalvelut yhdeksi kokonaisuudeksi. Muutoksella haetaan päällekkäisyyksien poistoa ja kustannustehokkuutta.
Helsingin yliopiston Koulutus ja kehittämispalvelut Hykke (entinen Palmenia) yhtiöitetään. Myös Tila- ja kiinteistökeskuksen toiminnan yhtiöittämistä harkitaan. Yliopiston käytössä olevia tiloja on tarkoitus vähentää vuoteen 2020 mennessä vähintään 80 000 m2.
Laboratoriohenkilöstö keskitetään henkilöstöpooleihin, joiden päätarkoituksena on tarjota ammattitaitoiselle henkilöstölle jatkuvuutta ja tehdä henkilöstön siirtyminen työtehtävästä toiseen joustavammaksi yliopiston sisällä. It-tehtäviä hoidetaan jatkossa entistä keskitetymmin. Yhteistyön tiivistämistä Aalto-yliopiston kanssa tietoteknisten palveluiden hoitamisessa selvitetään.
Tulevaisuudessa säästöjä etsitään lisää yliopistojen välisen valtakunnallisen työnjaon kautta, tiivistämällä palveluiden yhteistyötä muiden korkeakoulujen kanssa sekä tekemällä lisää sisäisiä toiminnallisia uudelleenjärjestelyitä. Vuoden 2016 aikana yliopisto tarkastelee myös tiedekunta- ja koulutusrakenteitaan.
Henkilöstöltä tulleet ehdotukset säästävät miljoonia
Yliopiston eri yksiköt ovat sopeuttaneet toimintaansa jo ennen yt-neuvottelujen alkua. Näillä säästötoimilla pystytään kattamaan rahoitusvajeesta noin 20 miljoonaa euroa vuodessa. Yliopistoyhteisöltä on saatu syksyn aikana uusia ehdotuksia säästötoimiksi. Niiden avulla voidaan säästää jopa 10 miljoonan euron vuositasolla. Henkilökuluissa tämä tarkoittaa 170 työpaikkaa
Toimitilojen vähentämisellä, hankintojen keskittämisellä ja muilla säästötoimilla sekä tehokkaammalla kilpaillun rahoituksen hankinnalla arvioidaan saatavan kokoon noin 20 miljoonaa euroa vuodessa.
– Ryhdymme hankkimaan ulkopuolista rahoitusta entistä tehokkaammin. Meillä on käynnissä kotimainen varainhankintakampanja, jonka toivomme kiinnostavan myös yksityisiä lahjoittajia. Aiomme hankkia yhä enemmän tutkimusrahoitusta myös kansainvälisistä lähteistä, kuten suurilta säätiöiltä, Kola kertoo.
Työnantajan selvityksen ensimmäinen osa annettiin 12.1. ja siinä keskityttiin hallinnon uudistamiseen.
Lisätietoja:
rehtori Jukka Kola, 02941 22211, jukka.kola@helsinki.fi @jukkakola. Soittopyyntöjä voi jättää johdon assistentti Maija Roitolle, maija.roitto@helsinki.fi , puh. 02941 22210.
Yliopiston johto on median käytettävissä iltapäivällä pidettävän henkilöstötilaisuuden jälkeen tiedotustilaisuudessa klo 16.30 alkaen.
Tiedotustilaisuus pidetään 27.1 klo 16.30 yliopiston hallituksen huoneessa Päärakennuksessa. Käynti on Senaatintorin puolelta, os. Unioninkatu 34, sisääntuloaulasta vasemmalle ja portaat ylös seuraavaan kerrokseen.
Yliopiston johto antaa lausuntoja puhelimitse tiedotustilaisuuden jälkeen noin klo 17.30
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannamaija Helander, viestintäpäällikkö
0400 675 820
hannamaija.helander@helsinki.fi
@HmHelander
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme