Lapsi oppii puhetta sekä kuuntelemalla että katsomalla
Puhe on monimuotoinen signaali, joka välittää ihmistenvälistä kommunikaatiota erityisen tehokkaasti. On osin vielä hämärän peitossa, millä tavalla lapsi oppii puhumaan ja havainnoimaan puhetta; tiedetään kuitenkin, että oppiminen alkaa heti, kun lapsi kuulee puhetta. Oppimista saattavat auttaa puheen sisältämät lukuisat tilastolliset säännönmukaisuudet; tätä kutsutaan tilastolliseksi oppimiseksi. Tilastollista oppimista hyödynnetään todennäköisesti esimerkiksi jaettaessa jatkuvaa puhevirtaa erillisiksi sanoiksi.
DI, MRes, lääketieteen ylioppilas Tuomas Teinonen
kehitti väitöstutkimuksessaan uuden aivomittauksiin perustuvan tutkimusmenetelmän tilastollisen kielenoppimisen mittaamiseksi. Menetelmää testattiin aikuisilla mittaamalla aivokuoriaktivaatiota magnetoenkefalografiaa (MEG) käyttäen. Tulokset osoittivat, että aikuiset oppivat tilastollisia ominaisuuksia tavuvirrasta silloinkin, kun he eivät tietoisesti kiinnitä siihen huomiota.
Samaa koeasetelmaa käytettiin mittamaan tilastollisen kielenoppimisen kykyjä vastasyntyneiltä käyttäen elektroenkefalografiaa (EEG) aivotoiminnan mittarina. Tulokset osoittivat, että vastasyntyneet oppivat tavujen välisiä tilastollisia riippuvuuksia unen aikana kuulemastaan tavuvirrasta. Jo vastasyntyneillä on siis hyvä puheen tilastollisten ominaisuuksien oppimiskyky.
Tehokkaassa puheen havaitsemisessa olennaisena pidetään kykyä yhdistää eli integroida kuultu puhe ja nähty artikulaatio yhdeksi havainnoksi; oletetaan, että aikuisilla aivot käsittelevät integroidun puheen tehokkaammin kuin erilliset kuulo- ja näköhavainnot. Yhteistyössä Lontoon yliopiston kanssa kehitetyllä koeasetelmalla Teinonen mittasi kuullun ja nähdyn puheen integrointia viiden kuukauden ikäisillä vauvoilla.
”Tulokset osoittivat, että tämänikäiset vauvat muodostavat yhdistyneen havainnon tietyistä kuulluista ja nähdyistä tavuista, mutta ei kaikista. Näyttää siltä, että viiden kuukauden iässä lapset ovat jo omaksuneet tietoa äidinkielen tyypillisistä rakenteista, sillä integrointi ei onnistunut tilanteessa, jossa muodostuva havainto ei ole äidinkielen sääntöjen mukainen”, Teinonen kertoo.
Teinosen tutkimuksessa arvioitiin myös sitä, millainen rooli nähdyllä puheella on kielenoppimisessa. Kokeeseen osallistuneille kuuden kuukauden ikäisille vauvoille näytettiin videoitua puhetta, jossa tavalliseen artikulaatioon oli liitetty keinotekoisesti muokattuja tavuääniä. Lapset jaettiin kahteen ryhmään, ja toiselle ryhmälle näytettiin videota, jossa puhe sisälsi vihjeen kahdesta erilaisesta tavuryhmästä, kun taas toisen ryhmän näkemä puhe pysyi koko ajan samanlaisena. Kuultu puhe sen sijaan oli kaikille vauvoille täysin samanlaista. Lyhyen katselun ja kuuntelun jälkeen lasten havaintoa kyseisistä tavuäänistä testattiin.
“Ryhmien oppimistulokset olivat erilaiset, mikä viittaa siihen, että nähdyillä artikulaatioilla oli vaikutusta oppimiseen”, Teinonen toteaa.
Kokonaisuudessaan väitöstutkimuksessa saadut tulokset korostavat varhaisimpien vaiheiden merkitystä kielenoppimisessa.
”Pystymme oppimaan puheen ominaisuuksia monipuolisesti heti syntymästä lähtien, ja vaikuttaa siltä, että nähdyllä puheella on tärkeä rooli puheäänien oppimisessa ensimmäisen vuoden aikana”, Teinonen summaa tuloksia.
Tietoa väittelijästä:
Tuomas Teinonen on valmistunut vuonna 2006 Teknillisestä korkeakoulusta diplomi-insinööriksi
pääaineenaan kieliteknologia. Hän on suorittanut myös englantilaisen Master of Research (MRes) –tutkinnon (University of London). Vuonna 2008 Teinonen aloitti lääketieteen opinnot Helsingin yliopistossa, ja on siis nyt, toisen vuoden opiskelijana, väittelemässä lääketieteen tohtoriksi.
”Minua kiinnosti aivotutkimus jo TKK:lla opiskellessani, ja sieltä valmistuttuani olen jatkanut monitieteisen aivotutkimuksen parissa, minkä vuoksi väitöskirjani soveltuu lääketieteen tohtorin tutkintoon”, Teinonen toteaa.
Teinonen on työskennellyt opintojensa ohella tutkijana Helsingin yliopiston psykologian laitoksella. Tutkimukseen liittyvät vauvojen ja aikuisten aivomittaukset on tehty HYKS:n naistenklinikassa ja Helsingin yliopiston, HUS:n ja TKK:n yhteisessä BioMag-tutkimuslaboratoriossa. Puolet väitöstutkimuksestaan (vauvojen audiovisuaaliset tutkimukset) Teinonen on tehnyt Lontoon yliopistossa.
Teinosen vastaväittäjäksi saapuu yksi maailman kuuluisimmista vauvojen kielenoppimisen tutkijoista, professori Patricia Kuhl Seattlen Washingtonin yliopistosta.
DI Tuomas Teinosen väitöskirja ”Language learning in infancy”
tarkastetaan keskiviikkona 2.12.2009 klo 12 Helsingin yliopistomuseo Arppeanumin auditoriossa, Snellmaninkatu 3.
Väittelijän yhteystiedot:
Puh. 041 435 0830
Sähköposti: tuomas.teinonen@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme