Päihdekuntoutuksessa vuorovaikutuksen on oltava laadukasta
Mattila-Aallon mukaan vakavista päihdeongelmista kuntoutuneiden ihmisten näkökulmasta tarkasteltuna hoito- ja kuntoutusmenetelmiä tärkeämpää on sellaisten vuorovaikutussuhteiden rakentaminen, joissa osapuolet luottavat toisiinsa, kokevat vastavuoroista arvostusta ja ymmärtävät pystyvänsä kantamaan vastuunsa. Koska kuntoutuminen vaatii aikaa, pelkkä päihteiden ongelmakäytön katkaiseminen ja siihen tähtäävä päihdehoito ei riitä.
Mattila-Aalto keräsi tutkimusaineistoaan haastattelemalla päihteitä rappiollisesti keskimäärin 15 vuotta käyttäneitä miehiä ja naisia, jotka ovat sittemmin eläneet päihteittä noin 7 vuoden ajan, sekä heidän auttajikseen nimeämiään ammattilaisia ja maallikkoja.
Mattila-Aallon tutkimuksen mukaan vaikeasti päihdeongelmaiset eivät luota ammattilaisiin ja päihdepalveluihin. Luottamus ei rakennu päihdehuollon menetelmien, sääntöjen tai kuntoutussopimusten varaan. Kuntoutusyhteistyö edellyttää päihdeongelmaiselta kuitenkin asiakkaan rooliin astumista ja tarjotun avun hyväksymistä. Kuntoutuminen alkaa vasta, kun asiakas löytää keinoja luottaa apuun, auttajiin ja perusteluja luottamiselle. Luottamuksen rakentumisessa yksittäinenkin kokemus asiantuntevasta avusta, arvostuksesta tai luottamusta lisäävä havainto tarjotun hoidon toimivuudesta voi olla ratkaisevaa.
Päihdeongelma hahmotetaan yleisesti riippuvuutena ja sairautena, joka asiakkaan on hyväksyttävä. Pelko addiktion uusimisesta kuitenkin lisää riippuvuutta päihdeongelman hoitamiseen tarkoitetuista, turvallisen tuntuisista ajattelu- ja toimintamalleista. Osallisuus hahmotetaan tällöin lähinnä virallisiin kuntoutustoimenpiteisiin osallistumisena.
Mattila-Aallon mukaan kolmen vuoden raittiuden kohdalla esiintyväksi todettu päihdeongelman uusiutumisriski sijoittuu samaan kuntoutumisvaiheeseen kuin henkilökohtaisten kuntoutuspäätösten tekeminen. Tällöin kuntoutuja hakee painokkaasti perusteluja pyrkimyksiään tukeville ajattelu- ja toimintamalleille muualtakin kuin päihdehuollosta. Kuntoutuminen etenee, kun hän löytää yhteisöjä, jotka tukevat hänen valintojaan. Näin syntyy elämänpoliittista osallisuutta. Ammattilaiset pitävät kuitenkin professionaalisista suhteista irrottautuvia asiakkaita syrjäytymisuhanalaisina tai jopa syrjäytyneinä. Päihteetöntä elämänhallintaa tukevaa toimintaa ei tunnisteta tai hyväksytä.
Kuntoutumisen jatkumiseksi kuntoutujan on nähtävä itsensä vastuulliseksi muustakin kuin päihteettömyydestä ja tunnistettava itsensä kansalaisena vastuulliseksi. Päihdehuollon keskittyessä katkaisuvaiheeseen ja välittömästi sen jälkeen tapahtuvaan kuntoutukseen, kuntoutuja jää pitkälti oman itsensä varaan. Entisen rappiokäyttäjän kyvyt ja osaaminen soveltuvat usein heikosti kilpailu- ja suoritusyhteiskunnan normeihin. Siksi hän uhkaa jäädä marginaaliin siitä huolimatta, että on kuntoutunut.
Minna Mattila-Niemi väittelee 16.1. klo 12 aiheesta Kuntoutusosallisuuden diagnoosi-tutkimus entisten rappiokäyttäjien kuntoutumisen muodoista, mekanismeista ja mahdollisuuksista. Väitöstilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksen salissa 5, Fabianinkatu 33.
Väitöskirja julkaistaan sarjassa Kuntoutussäätiön tutkimuksia 81/2009. Sitä myy Kuntoutussäätiö, Pakarituvantie 4, 00410 Helsinki. Väitöskirja on luettavissa osoitteissa http://kuntoutussaatio.fi/julkaisut ja http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-5017-78-6
Väittelijän yhteystiedot:
Minna Mattila-Aalto, gsm 050 566 3095
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme