INNINNUENDO-hanke valvoo ruoan taudinaiheuttajia koko genomin sekvensoinnin avulla Euroopassa

INNUENDO-hankkeen tavoite on linjattu Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA:n mission kanssa: kehittää ja vahvistaa uusia mikrobiologisia tunnistamismenetelmiä ja koordinoida näitä hankkeita kaikkien kansanterveyden ja elintarviketurvallisuuden toimijoiden kesken. Hanke alkoi 15.1.2016 ja se kestää 30 kuukautta.
”Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus viranomaisille ja akateemisille instituutioille vaikuttaa meneillään olevaan genomi-vallankumoukseen kansanterveyteen kytkeytyvässä mikrobiologiassa” korostaa hankkeen koordinaattori, apulaisprofessori Mirko Rossi Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.
Se, että rutiininomainen koko genomin sekvensointi ei ole vielä käytössä elintarvikevälitteisten tautien ehkäisyssä, johtuu yhteisen IT-järjestelmän puuttumisesta ja kynnyksestä ottaa käyttöön uusia teknologioita. Tätä työkalua kalua tarvitsevat kansanterveyden parissa työskentelevät mikrobiologit.
Keitä hankkeessa on mukana?
Jotta hankkeessa pystytään suunnittelemaan sekä edullinen että kestävä diagnostinen infrastruktuuri, INNUENDO-konsortiossa on mukana sekä valtiollisia organisaatioita, viranomaisia ja tutkimusinstituutteja elintarvikkeiden, eläinlääketieteen ja ihmislääketieteen sektoreilta Suomesta, Eestistä, Latviasta, Portugalista, Baskimaasta ja Itävallasta. Projektin jäsenet ovat dosentti Mari Nevas Helsingin yliopistosta, tohtori João Carriço Lissabonin yliopistosta, professori Javier Garaizar Baskimaan yliopistosta, Friederike Hilbert Wienin eläinlääketieteellisestä, tohtori Saara Salmenlinna Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, tohtori Marjaana Hakkinen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta, tohtori Monica Oleastro Portugalin kansanterveyslaitokselta, MSc Mihkel Mäesaar Eestin eläinlääketieteen ja ruokaturvallisuuden laboratoriosta ja professori Aivars Bërziņš Latvian elintarviketurvallisuuden, eläinten terveyden ja ympäristön instituutista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Apulaisprofessori Mirko Rossi, mirko.rossi@helsinki.fi, puh. 044 370 9933
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme