
Työyhteisösovittelu ratkoo työpaikan ristiriitoja
Kokemukset osoittavat, että sovittelun avulla työyhteisöissä voidaan aukaista hyvinkin haasteellisia solmuja, sanoo suomalaisen sovittelun pioneeri ja kehittäjä, koulutuspäällikkö Timo Pehrman
Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi -tapaamisessa 5.3.2010 Helsingissä.
Ristiriidat työyhteisöissä alkavat usein pienistä asioista ja perustuvat monesti väärinkäsityksiin ja juoruihin. Konfliktit kuitenkin kasvavat monesti suuriksi ja elävät pitkään, koska niihin ei puututa riittävän ajoissa. Väärät tulkinnat ja puhumattomuus ruokkivat tulehtunutta tilannetta.
Työyhteisösovittelun väliintulo voi muuttaa kielteisen kehityksen oppimismahdollisuudeksi. Sovittelu on muutos- ja oppimisprosessi, joka antaa voimaa työyhteisöihin, koulutuspäällikkö Timo Pehrman muistuttaa kahdensadan sovittelun kokemuksella.
Pehrman perustaa näkemyksiään myös tutkittuun tietoon, muun muassa Suomen Sovittelufoorumin ja Työsuojelurahaston rahoittamaan Työyhteisösovittelu-tutkimushankkeeseen (TYSO), jossa oli mukana 14 erilaista sovittelutapausta. Tutkimus osoitti, että konfliktin synnyttämä ahdistus voi johtaa siihen, että joku joutuu lähtemään työyhteisöstä tai sairastuu ennenaikaisesti. Sovittelulla tilanteita voidaan kuitenkin purkaa ennen lopullista kriisiä ja se soveltuu hyvin myös laajemmin ristiriitojen hallinnan menetelmäksi.
Timo Pehrman sanoo, että sovittelija ei osallistu riidan ratkaisuun, vaan tekee sovinnon mahdolliseksi, on aktiivinen kuuntelija ja oppimisprosessin käynnistäjä.
Aiheesta ohjelmat TSR-kanavalla
http://www.tsr.fi/TSR-kanava
TSR-kanavan multimediaohjelmassa Sovinnontekijät Perhman kertoo yksityiskohtaisesti, miten sovittelu etenee valmistelusta sovintoon ja yhteisen sopimuksen seurantaan. Aihetta syventää radio-ohjelma Solmut auki sovitellen, jossa Timo Pehrman pohtii myös sovittelun taustoja ja konfliktien
syntymistä työyhteisöissä. Molempien ohjelmien toimittaja on Pirkko Peippo.
Ohjelmat ovat vapaasti hyödynnettävissä.
Lisätietoja
tutkija Timo Pehrman, timo.pehrman@valio.fi
, 050 384 0089
puheenjohtaja Teuri Brunila, Suomen sovittelufoorumi, teuri.brunila@ssf-ffm.com
, 0400 110 440
professori Esa Poikela, Lapin yliopisto, esa.poikela@ulapland.fi
, 0404 84 4168
Tutkimustiedote
Sovittelu voimaannuttaa ja ratkoo riitoja työpaikoilla
www.tsr.fi
> Hae numerolla 107048
tai suoraan osoitteessa http://www.tsr.fi/tutkimus/tutkittu/hanke.html?id=107048
Kirja
Esa Poikela (toim.): Sovittelu - Ristiriitojen kohtaamisesta konfliktin
hallintaan. PS-kustannus.2010. ISBN 978-952-451-444-6. 251 sivua.
Tilaukset: www.ps-kustannus.fi/tuote/900031823.html
tai asiakaspalvelusta 014 337 0070.
Tutkimus
Suomen sovittelufoorumi ry:
Restoratiivisen sovitteluprosessin oppimisvaikutukset ja soveltuvuus työyhteisön konfliktien hallintaan.
Työsuojelurahaston tutkimus- ja kehityshanke 107048.
Tietoja julkaisijasta

Pohjoisesplanadi 21A
00100 Helsinki
+358(0)9 6803 3311,info@tsr.fihttp://www.tsr.fi, http://www.tiedonsilta.fi
Työsuojelurahasto rahoittaa tutkimus- ja kehitystoimintaa, joka parantaa työoloja sekä työyhteisöjen toiminnan turvallisuutta ja tuottavuutta. Rahastoa hallinnoivat työmarkkinakeskusjärjestöt ja se saa varansa lakisääteisen tapaturmavakuutuksen maksutulosta. Rahaston toimintaa valvoo sosiaali- ja terveysministeriö. Rahasto rahoittaa Työturvallisuuskeskuksen toimintaa. Työsuojelurahasto ja Työturvallisuuskeskus julkaisevat ja kustantavat yhdessä Telma - työelämän kehittämisen erikoislehteä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työsuojelurahasto
Tunteiden johtaminen työpaikalla on järkevää28.11.2019 07:45:00 EET | Tiedote
Tunteita, tunnetaitoja ja tunteiden johtamista työelämässä ei voida enää sivuuttaa. Työpaikoilla on järjetöntä jättää huomiotta sitä suurta kehittämispotentiaalia, joka avautuu tunteiden tunnistamisesta ja hyvästä tunneilmastosta. Työsuojelurahasto on rahoittanut tunnehankkeita, joita esitellään Tutkimus tutuksi -tapaamisessa 28. marraskuuta 2019.
Tunteet ja tunnetaidot työpaikalla – kutsu Tutkimus tutuksi -tapaamiseen 28.11.20195.11.2019 07:25:00 EET | Kutsu
Tervetuloa Työsuojelurahaston 28.11. järjestämään Tutkimus tutuksi –tapaamiseen, jonka aiheena on tunteet ja tunnetaidot työpaikalla. Tilaisuudessa esillä olevissa hankkeissa tutkitaan ja kehitetään esimerkiksi tunnetoimijuutta, tunnetiloja ja tunneilmastoa työpaikalla. Tule kuulemaan ja keskustelemaan työelämän tunnetaidoista Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi -tapaamiseen torstaina 28.11.2019 klo 9-10.30 Musiikkitalon ravintolaan.
Työsuojelurahasto työelämän tutkimuksen ja kehittämisen rahoittaja jo 40 vuotta10.10.2019 13:00:00 EEST | Tiedote
Työsuojelurahasto viettää 40-vuotisjuhlavuottaan 2019. Juhlavuoden kunniaksi Työsuojelurahasto järjestää Helsingissä 10.10.2019 juhlaseminaarin, jossa tutkijat ja asiantuntijat kertoivat työelämän kehityssuunnista, Työsuojelurahaston rahoittamien hankkeiden vaikuttavuudesta ja tulevaisuuden työelämästä.
Luonnosta hyvinvointia työhön – myös virtuaaliluonto elvyttää5.9.2019 09:00:00 EEST | Tiedote
Luonnossa voi elpyä työstä ja saada uutta virtaa. Työsuojelurahasto on rahoittanut kahta tutkimusta, joista toisessa on saatu lupaavia tuloksia virtuaaliluonnon ja toisessa luonnossa ulkoilemisen vaikutuksista työhyvinvointiin. Hankkeita esitellään rahaston Tutkimus tutuksi -tapaamisessa 5. syyskuuta 2019.
Työsuojelurahasto palkitsee ajankohtaisia hankkeita – Pidempiä työuria, aivoergonomiaa ja yhteistä vuorovaikutusosaamista9.5.2019 09:00:00 EEST | Tiedote
Työsuojelurahasto palkitsee 40-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tunnustusstipendillä kolme ajankohtaista hanketta. Palkitut hankkeet ovat kehittäneet suomalaista työelämää tuottamalla uutta ja merkittävää tietoa sekä hyviä käytäntöjä. Kannustaako eläkeuudistus pidempiin työuriin? Miten hoitotyön aivokuorma saadaan kuriin? Onko tiimin vuorovaikutuksen aina oltava rationaalista? Tunnustusstipendit jaetaan ja hankkeet esitellään Tutkimus tutuksi -juhlatapaamisessa 9. toukokuuta 2019.