
Maidon tuottajahinta laski, viljan pysyi ennallaan ja perunan nousi
Meijerit maksoivat maidontuottajille vuonna 2015 keskimäärin 38 senttiä litralta. Luku ei sisällä jälkitiliä eikä maidon tuotantotukea. Hinta laski edellisvuodesta reilun kuusi senttiä litralta (-14 %). Tuottajille maksetut jälkitilitiedot kerätään meijereiltä maalis-huhtikuussa.
- Kuukausitasolla maidon keskimääräinen hinta alkoi laskea loppuvuodesta 2014 ja se jatkui vuonna 2015 heinäkuuhun asti, jonka jälkeen se alkoi jälleen nousta. Marras-joulukuussa se oli noussut 39 senttiin litralta ilman jälkitiliä ja tuotantotukea, kertoo aktuaari Sirpa Karppinen Luonnonvarakeskuksesta.
Lihan tuottajahinnat laskivat
Naudan-, sian- ja siipikarjanlihan keskimääräiset tuottajahinnat jatkoivat vuonna 2015 toista vuotta laskuaan. Myös lampaanlihan keskimääräinen tuottajahinta kääntyi laskuun.
Teurastamot maksoivat tuottajille sonninlihasta vuonna 2015 keskimäärin 336 euroa sadalta kilolta ja kaikesta naudanlihasta keskimäärin 290 euroa sadalta kilolta. Sonninlihan hinta on kolme prosenttia ja keskimääräinen naudanlihan hinta neljä prosenttia edellisvuotta alhaisempi. Lihasiasta maksettiin kahdeksan prosenttia edellisvuotta vähemmän eli 148 euroa sadalta kilolta. Myös broilerinlihan tuottajahinta laski seitsemällä prosentilla 136 euroon sadalta kilolta. Karitsanlihasta maksettiin tuottajalle 379 euroa sadalta kilolta eli kuusi prosenttia edellisvuotta vähemmän.
Viljan tuottajahintojen lasku pysähtyi
Viljojen tuottajahinnat kääntyivät nousuun vuoden 2015 aikana, viljalajista riippuen hieman eri aikaan vuodesta. Keskimäärin vuonna 2015 maksettiin tuottajille peruslaatuisesta leipävehnästä 167 euroa ja rehuvehnästä 138 euroa tonnilta.
- Leipävehnän hinta oli edellisvuoden tasolla ja rehuvehnän hinta kolme prosenttia alhaisempi kuin vuonna 2014, Karppinen kertoo.
Mallasohran keskimääräinen perushinta oli 159 ja rehuohran 137 euroa tonnilta. Mallasohran hinta oli edellisvuoden tasolla ja rehuohran hinta kolme prosenttia korkeampi kuin edellisenä vuonna. Kauran keskimääräinen hinta oli viisi prosenttia edellisvuotta korkeampi (133 euroa). Rukiin keskimääräinen tuottajahinta jatkoi laskuaan loppuvuoteen, mutta alkoi sitten nousta. Rukiin tuottajahinta oli keskimäärin 175 euroa tuhannelta kilolta, mikä on 11 prosenttia edellisvuotta alhaisempi.
Ruokaperunan ja kananmunien tuottajahinnat nousivat
Ruokaperunan tuottajahinta on noussut kuukausittain koko vuoden 2015 saavuttaen joulukuussa 22 euroa sadalta kilolta. Vuositasolla laskettuna ruokaperunan keskimääräinen tuottajahinta oli 18 euroa sadalta kilolta, mikä on 21 prosenttia edellisvuotta enemmän.
A-luokan kananmunien keskimääräinen tuottajahinta vuonna 2015 oli 107 euroa sadalta kilolta. Hinta nousi edellisestä vuodesta kaksi prosenttia.
- Tuotantotavoittain tarkasteltuna tuottaja sai lattia- ja ulkokanojen munista 108 euroa sadalta kilolta, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin virikehäkkikanojen munista. Luomumunien tuottajahinta oli keskimäärin 256 euroa sadalta kilolta, mikä oli 4 prosenttia edellisvuotta enemmän, Karppinen kertoo.
Tilaston taustaa
Tuottajahinta on viljelijän maataloustuotteesta saama hinta ilman arvonlisäveroa. Tiedot tuottajahinnoista perustuvat ensimmäisille ostajille eli meijereille, teurastamoille, maatalouskaupalle, viljaa käyttävälle teollisuudelle sekä kananmuna- ja perunapakkaamoille tehtyihin kyselyihin. Tiedot kerätään kuukausittain.
Tiedotteeseen liittyvät tilastotaulukot löytyvät verkosta Stat.luke.fi-palvelusta.
Lisätietoja
aktuaari Sirpa Karppinen, Luke, puh. 029 532 6789,etunimi.sukunimi@luke.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland
0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus
Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>
Luken e-vuosikirja kokoaa yhteen maatalous-, metsä- ja kalatilastot18.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luken ruoka- ja luonnonvaratilastojen e-vuosikirja ilmestyy nyt kolmatta kertaa. Verkossa ilmestyvässä julkaisussa on koottu yhteen keskeisimmät biotalouden tilastotiedot maataloudesta, metsäsektorilta sekä kala- ja riistataloudesta.
Luonnonvarakeskuksen Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty kaloista IHN-virusta14.12.2017 17:05:15 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) Tervon kalanviljelylaitokselta on löydetty IHN-virusta. Viruksen esiintyminen todettiin ensimmäisen kerran Suomessa Pohjois-Pohjanmaalla Iissä sijaitsevasta merialueen kalanviljelylaitoksesta (Eviran tiedote 30.11.2017).
Lohen poikkeuksellisen korkea hinta notkautti kalan kulutuksen kasvua14.12.2017 13:00:33 EET | Tiedote
Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Korkean hinnan vuoksi kalan kulutuksen kasvu taittui Suomessa väliaikaisesti. Kirjolohen kysynnän kasvu ulkomailla avasi toisaalta uusia vientimarkkinoita.
Suurin osa maatalousmaasta peitteisenä talvella14.12.2017 09:00:00 EET | Tiedote
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan yli 40 prosenttia käytössä olevasta maatalousmaasta oli viljelykasvin peitossa talvella 2015–2016. Vajaata viidennestä peittivät kasvinjätteet tai sänki ja kymmenesosa oli kevennetysti muokattua. Yhteensä lähes 80 prosenttia maatalousmaasta oli kasvipeitteistä tai kevennetysti muokattua. Runsas 20 prosenttia maasta oli paljaana.