Kuormittavat työolot ovat yhteydessä uniongelmiin – myös työn ja perheen yhteensovittaminen tärkeää hyvälle unelle

Jaa
Työstä johtuva fyysinen ja psykososiaalinen kuormitus sekä vaikeudet työn ja perheen yhdistämisessä ovat vahvasti yhteydessä keski-ikäisten työntekijöiden uniongelmiin, osoittaa Helsingin yliopiston Hjelt-instituutissa tehty tutkimus.

Uniongelmat, kuten vaikeudet nukahtaa, yöaikainen heräily ja liian varhainen herääminen, ovat yleisiä keski-ikäisillä työssäkäyvillä suomalaisilla. Työntekijöiden fyysinen ja psykososiaalinen kuormitus sekä vaikeudet yhdistää työ ja perhe ovat vahvasti yhteydessä uniongelmiin. Tiedot selviävät Sleep Research of Journal -lehdessä julkaistusta suomalaistutkimuksesta.

Helsingin kaupungin henkilöstöä koskevaan Helsinki Health Study -projektiin liittyvässä tutkimuksessa selvitettiin fyysisten ja psykososiaalisten työolojen yhteyksiä uniongelmiin. Tutkimukseen osallistui 5 819 keski-ikäistä (40 - 60 v.) työntekijää vuosina 2001 - 2002.

Fyysisesti raskas työ, johon liittyy esimerkiksi paljon nostamista ja kantamista, sekä työympäristön kemialliset aineet, melu, home ja muut altisteet liittyivät uniongelmiin naisilla. Miehillä fyysisesti raskas työ ei lisännyt uniongelmia, mutta työympäristöjen altisteiden vaikutus uniongelmiin oli voimakas. Työstressi liittyi uniongelmiin sekä miehillä että naisilla.
”Myös vaikeudet työn ja perheen yhteensovittamisessa olivat vahvasti yhteydessä uniongelmiin molemmilla sukupuolilla, mutta yhteys oli erityisen selvä naisilla”, kertoo tutkija Tea Lallukka Helsingin yliopiston Hjelt-instituutista.

Ikä, siviilisääty ja ammattiasema eivät selittäneet havaittuja yhteyksiä työolojen ja uniongelmien välillä. Tutkimuksessa otettiin huomioon myös epäterveelliset elintavat kuten runsas alkoholin käyttö, tupakointi, vähäinen liikunta ja ruokatottumukset sekä paino. Elintavat ja lihavuus eivät selittäneet työolojen yhteyksiä uniongelmiin, vaikka uniongelmista kärsivillä oli epäterveellisemmät elintavat kuin hyvin nukkuvilla työntekijöillä.

”Uniongelmat liittyvät muihin terveysongelmiin ja ennustavat aiempien tutkimusten mukaan sairauspoissaoloja ja ennenaikaista eläkkeelle siirtymistä, joten ne tulisi huomioida paremmin työpaikkojen terveydenedistämisessä ja työterveyshuollossa”, Lallukka sanoo.

Lisätietoja:

Tea Lallukka, FT, dosentti
Helsingin yliopisto, Hjelt-instituutti
puh. 050 415 1261
sähköposti: tea.lallukka@helsinki.fi



Viite: Tea Lallukka, Ossi Rahkonen, Eero Lahelma and Sara Arber: Sleep complaints in middle-aged women and men: the contribution of working conditions and work–family conflicts. Journal of Sleep Research, 7 April, 2010.


Linkki julkaisuun: http://www3.interscience.wiley.com/journal/123341720/abstract

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye