HY: Tuotekehitystuet tehokkaita oikein suunnattuna
Julkinen tuotekehitystuki voi jopa nelinkertaistaa yrityksen omat tuotekehitysinvestoinnit oikein suunnattuna. Tuki voi myös valua hukkaan, jos se suunnataan korkean tuoton projekteille joita yritykset tekevät tukemattakin. Valtiotieteen lisensiaatti Elias Einiö tarkastelee tuotekehitystukien vaikutuksia väitöskirjassaan Essays on Innovation Policy, Technology, and Skills, joka tarkastetaan Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa 16.4.
Einiön mukaan yhteiskunnan kannalta hyödyllisiä tuotekehitysprojekteja voi jäädä toteuttamatta koska ne eivät ole yksittäiselle yritykselle kannattavia. Tuotekehitystukipolitiikan menestyksekkään toteuttamisen kannalta suurimpana haasteena olisikin löytää juuri nämä tuotekehityskentän alueet.
- Yritystukien vaikutusten arviointi on kuitenkin vaikeaa, koska tuetun yrityksen menestyksestä ei ole saatavilla tietoa tapauksessa, jossa se ei olisi tukea saanut, Einiö selvittää.
Koska korkeamman EU-tuen alueella suurempi osa yrityksiä pääse tuen piiriin, tutkimuksessa verrattiin tuotekehitysmenojen eroja yrityksissä eri EU-tukialueiden välillä. Korkeasta EU-tuesta johtuen tuen piiriin päässeitä yrityksiä verrattiin samanlaisiin matalamman EU-tuen alueen yrityksiin, jotka eivät saaneet tukea.
Tutkimuksen mukaan korkeamman EU-tuen myötä tukiohjelmaan päässeet yritykset jopa nelinkertaistivat tuotekehitysmenonsa tuen vaikutuksesta.
- Suuri vaikutus viittaa siihen, että useat tuetuista yrityksistä käynnistivät uusia tuotekehitysprojekteja, arvelee Einiö.
Suomessa teknologiaa, palveluita ja liiketoimintaa koskevaa tutkimusta ja tuotekehitystä rahoitetaan julkisin varoin noin puolella miljardilla eurolla vuodessa pääosin teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen Tekesin kautta. Tekesin teknologiakatsauksen (203/2007) mukaan 37 prosenttia vuosina 1999-2003 päättyneistä tuetuista projekteista olisi toteutettu ilman tukeakin.
- Näiden projektien kohdalla julkisen tuen voidaan odottaa syrjäyttäneen yrityksen itse rahoittamaa osaa merkittävästi tai jopa kokonaan, Einiö huomauttaa.
Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 1656 yritystä, joiden tuotekehitysmenoja tutkittiin vuodesta 2000 vuoteen 2006. Tutkimuksessa käytetty aineisto koottiin Tilastokeskuksen yritystukitietokannasta, tuotekehityskyselystä, tilinpäätöstilastosta ja yritysrekisteristä.
VTL Elias Einiö väittelee valtiotieteellisessä tiedekunnassa 16.4. Kansantaloustieteen alaan kuuluvan väitöskirjan nimi on Essays on Innovation Policy, Technology, and Skills (Esseitä innovaatiopolitiikasta, teknologiasta ja osaamisesta). Väitöstilaisuus järjestetään yliopiston Economicumin luentosalissa (Arkadiankatu 7) kello 12. Vastaväittäjänä on dosentti Roope Uusitalo ja kustoksena professori Markku Lanne.
Väitöskirja julkaistaan sarjassa Kansantaloustieteen tutkimuksia. Väitöskirjaa voi ostaa Kansantaloustieteen oppiaineen kansliasta ((09) 191 27830, econ@helsinki.fi, Arkadiankatu 7).
Väittelijän yhteystiedot:
Elias Einiö, puh. (09) 191 28755, s-posti elias.einio@helsinki.fi
--
Milla Karvonen
tiedottaja (vs.)
Valtiotieteellinen ja käyttäytymistieteellinen tiedekunta
PL 54 (Unioninkatu 37), 00014 Helsingin yliopisto
puhelin (09) 191 23715, GSM 050 406 2047
milla.karvonen@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itämerennorppien määrästä uusi tarkempi arvio – metsästys jarruttaa kannankasvua16.7.2025 09:02:24 EEST | Tiedote
Itämerennorppakanta on kasvanut viisinkertaiseksi 1970-luvulta, jolloin pitkään jatkunut liikametsästys ja ympäristömyrkyt uhkasivat lajin tulevaisuutta. Uusi tilastollinen malli tarkentaa nyt norpan kanta-arviota.
Liito-orava on taigametsien tulevaisuuden avainlaji9.7.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Tuore geneettinen tutkimus paljastaa yllättäviä piirteitä liito-oravan evoluutiosta sekä vakavia huolia lajin suojelun kannalta. Kaukoidässä saattaa asustaa oma alalaji.
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme