Helsingin yliopisto täyttää 370 vuotta 26.3.2010; puheet ja palkinnot
HELSINGIN YLIOPISTO
Viestintäosasto
26.3.2010
///Julkisuuteen 26.3.2010 kello 16///
Helsingin yliopisto täyttää 370 vuotta 26.3.2010
Vuosipäiväjuhlassa kello 16 professori Maija Aksela saa J.V. Snellman –tiedonjulkistamispalkinnon ja dosentti Heikki Hervonen Eino Kaila –palkinnon ansiokkaasta toiminnastaan yliopisto-opettajana. Juhlassa jaetaan myös kolme palkintoa vuoden 2009 aikana hyväksytyistä erityisen ansiokkaista väitöskirjoista.
Rehtori Thomas Wilhelmsson juhlapuheessaan:
- Yliopiston tulevaisuuden kannalta kuluva vuosi on ratkaiseva. Nyt luomme monia niistä käytännöistä, joiden perusteella voimme pyrkiä kohti kunnianhimoisia tavoitteitamme, muistuttaa rehtori Wilhelmsson. Hän rohkaisee yliopistolaisia byrokratian keventämiseen ja perää kaikilta yksiköiltä tarkoituksenmukaista, kokonaisvaltaista ja tulevaisuuteen suuntautuvaa henkilöstösuunnittelua. Näihin yliopistouudistus on hänen mukaansa antanut hyvät mahdollisuudet.
Wilhelmsson vetoaa tuleviin poliittisiin päätöksentekijöihin ja toivoo, että ensi hallituskauden aikana kehitettävässä uudessa perusrahoituksen rahoitusmallissa painotetaan nykyistä enemmän laadullisia kriteereitä. - Määrällisten tutkintotavoitteiden jatkuva nousu tulisi saada taittumaan, ja laadulliset kannusteet pitäisi nostaa keskeisempään asemaan rahoitusta jaettaessa, hän sanoo.
Kansallisen infrastruktuuriohjelman puute Suomessa on Wilhelmssonin mukaan selvä ongelma eurooppalaisessa ja kansainvälisessä kilpailussa. - Jos valtiovalta edelleen uskoo tutkimuksen ja osaamisen keskeiseen merkitykseen, tämä puute on syytä korjata, hän toteaa.
Vuosipäivän puheet (professori Maija Aksela, VTM Paavo Lipponen ja rehtori Thomas Wilhelmsson) ovat luettavissa 26.3.2010 kello 16 osoitteessa www.helsinki.fi/lehdisto.
J.V. Snellman-tiedonjulkistamispalkinto (5000 euroa) LUMA-keskuksen johtajalle, professori Maija Akselalle
Perusteluissa todetaan: Professori Maija Aksela on ideoinut ja toteuttanut uraauurtavan tavan popularisoida tiedettä ja vahvistaa yliopiston yhteistyötä ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Hän oli aloitteentekijä sille, että Helsingin yliopiston biotieteellinen tiedekunta, käyttäytymistieteellinen tiedekunta, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Helsingin kaupungin opetusvirasto, Opetushallitus, opetusministeriö, Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry, Taloudellinen tiedotustoimisto ry ja Teknologiateollisuus ry perustivat vuonna 2003 LUMA-keskuksen. Keskuksen tavoitteena on edistää luonnontieteiden, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian oppimista, opiskelua ja opetusta kaikilla tasoilla.
Eino Kaila -palkinto (5 000 euroa) ansiokkaasta toiminnasta yliopisto-opettajana dosentti, yliopistonlehtori Heikki Hervoselle
Perusteluissa todetaan: Heikki Hervosella on ollut keskeinen rooli lääketieteellisen tiedekunnan ongelmalähtöisen opetuksen kehittämisessä. Opiskelijat kuvaavat Hervosta opettajana, joka haastaa opiskelijoita ajattelemaan, päättelemään asioiden välisiä yhteyksiä ja luomaan pienistä palasista kokonaisuuksia, ja näin ohjaa opiskelijoiden omaa, syvällistä oppimista ja keskeisten oppialueiden sisäistämistä. Hervosen opettajuudessa yhdistyy hienolla tavalla oman alan kristallinkirkas substanssiosaaminen ja syvällinen pedagoginen näkemys.
Palkinnot (á 4 200 euroa) vuonna 2009 hyväksytyistä erityisen ansiokkaista väistökirjoista:
FT Carolina Björkas, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
VTT Reea Hinkkanen, valtiotieteellinen tiedekunta
LT Marja Pasanen, lääketieteellinen tiedekunta
Terttu Nurro
Lehdistöpäällikkö
050 549 8771
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme