Suomalaiset pk-yritykset mukana turvaamassa taiteen tulevaisuutta

Kansallisgalleria järjesti 8.3. keskustelutilaisuuden 10 väitettä taiteesta Ateneum-salissa. Tilaisuudessa toimittaja Tuomas Enbuske haastoi museonjohtajat Susanna Petterssonin, Leevi Haapalan ja Kirsi Eskelisen sekä pääjohtaja Risto Ruohosen kertomaan miksi taide on tärkeää. Keskeisiksi asioiksi nousivat taiteen hyvinvointivaikutukset mutta myös taiteen positiivinen jalanjälki Suomen elinkeinoelämään. Lahjoituksia tehneet pk-yritykset painottavat kulttuurin ja sivistyksen tärkeyttä sekä halua turvata niiden jatkuvuutta myös tuleville sukupolville.
”Kansallisgallerian varsinaiset toimintavarat, joilla turvaamme valtion omistamien ja kansan rakastamien teosten huolenpidon, konservoinnin ja niihin liittyvän korkeatasoisen tutkimuksen, tulevat myös tulevaisuudessa valtion budjetista”, kertoo Risto Ruohonen. ”Nykyajassa elävän museon tulee kuitenkin jatkuvasti uudistua ja löytää entistä monipuolisempia tapoja puhutella niin museokävijöitä kuin taiteen ystäviä tietokoneiden ja mobiililaitteiden äärellä. Tarvitsemme uusia ja joustavia tapoja rahoittaa näitä hankkeita.”
Kesäkuuhun 2017 saakka jatkuvan varainhankinnan tavoitteena on kerätä 8 miljoonaa euroa yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä. Valtio tukee jokaista lahjoitettua euroa 2,5 eurolla. Tavoitellun 8 miljoonan euron lahjoitussumman myötä Kansallisgalleria saa siis 20 miljoonaa euroa vastinrahaa. Lahjoituksia ei voi kohdentaa eikä nimetä tiettyyn toimintoon.
Suomalaiset yritykset ovat lähteneet kiitettävästi mukaan varainhankintaan. ”On ollut ilahduttavaa nähdä, miten tärkeäksi taide ja Suomen tunnetuimmat taidemuseot koetaan yrityksissä. Taloudellisesti haastavinakin aikoina moni haluaa olla mukana varmistamassa Kansallisgallerian toimintaa. Sen katsotaan olevan sijoitus tuleville sukupolville”, kertoo varainhankintajohtaja Jyri Tawast. Varainhankinnan keskeisiä lahjoittajia ovat olleet suomalaiset pk-yritykset, jotka haluavat tukea suomalaista taidetta ja sen kautta suomalaisten hyvinvointia myös tulevaisuudessa.
8.3. tilaisuudessa nähtiin myös ensimmäistä kertaa Martti Suosalon tähdittämä lyhytelokuva Teko on suomalaisen tarina. Elokuva luotiin herättämään keskustelua taiteen historiasta Suomessa ja sen keskeisestä asemasta kansakunnan tarinoiden tulkkina ja tallentajana. Elokuva on nähtävissä kansallisgalleria.fi -sivustolla.
Lahjoittaneiden yritysten perusteluita lahjoittamiselle:
Taiteen ja sivistyksen rinnalla myös elinkeinoelämä on osa maamme kulttuuriperintöä sanan laajimmassa merkityksessä. Kulttuuri on yhteisölle ja sen jäsenille keskeisen tärkeä voimavara ja rikkaus, jonka siirtäminen tuleville sukupolville on jokaisen toimijan vastuulla. Tukemalla Kansallisgallerian varainhankintaa haluamme olla mukana rakentamassa yhteistä tulevaisuutta, jossa niin ihmisten kuin yritysten on hyvä toimia.
Alexander Bargum, Algol Oy
Haluamme tällä lahjoituksella olla mahdollistamassa sitä, että myöskin tulevilla sukupolvilla on mahdollisuus nauttia maamme rikkaasta taidehistoriasta ja inspiroitua tarinoista teosten takana.
Teemu Vaistila, Santtu Vaistila, Amak Oy
Haluamme olla omalta osaltamme tukemassa muiden perheyrittäjien kanssa Kansallisgalleriaa ja sen museoita nyt ja myös tulevaisuudessa.
Otto Räsänen, Duroy Oy
Halusimme, tehdä konkreettisen teon kuvataiteiden edistämiseksi Suomessa. Ei tarvitse olla iso yritys tehdäkseen hyvää. Suurin osa suomalaisista yrityksistä on pk-yrityksiä. Taide tekee hyvää; niin fyysisesti kuin henkisesti ja lisää ihmisten hyvinvointia. Sen edistäminen kuuluu kaikille.
Sari Lönnqvist, ERAT Arkkitehdit
Olemme aikanaan päässeet alkuun ja vauhtiin yhteiskunnan ratkaisevalla tuella. Kiitoksena siitä tuesta haluamme nyt paremmin pärjäävänä yrityksenä osoittaa kiitollisuutta ja suunnata osan voittovaroistamme yhteiseen ja yleishyödylliseen tarkoitukseen. Erityisesti näinä yleisen purnauksen ja pessimismin aikoina on ilo ja kunnia saada osallistua kansallisen perinteen vaalimiseen.
Jukka Haaslahti, Hidex Oy
Westprolle on tärkeää tukea taidetta ja luovuutta, sillä ne yhdessä edistävät nuortemme hyvinvointia ja valoisampaa tulevaisuutta. Taiteen edessä olemme yhdenvertaisia.
Heikki Schemeikka, Westpro cc Oy. Alexandra Procopé-Aliyev, Westpro4U ry.
Varainhankinnan verkkosivusto:
www.kansallisgalleria.fi
Kuvapankki:
press.fng.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna Eiramo
viestintäpäällikkö
johanna.eiramo (at) kansallisgalleria.fi
puh. 0400 99 56 99
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Kaivokatu 2
00100 HELSINKI
0294 500 200http://www.kansallisgalleria.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kansallisgallerian kokoelmaa hyödyntävä Remix the Archive -näyttely esillä New Yorkissa5.5.2025 09:37:00 EEST | Tiedote
Kansallisgallerian järjestämän kansainvälisen generatiivisen taiteen kilpailun Combine24:n finaaliteoksia esitellään newyorkilaisessa Dunkunsthalle-galleriassa 9.5–21.6.2025. Viime vuonna järjestetyssä kilpailussa osallistujat hyödynsivät Kansallisgallerian tekijänoikeusvapaata, CC0-lisensoitua kokoelmadataa generatiivisen taiteen teosten luomisessa. New Yorkissa Remix the Archive -näyttely toteutetaan yhteistyössä Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin ja Suomen New Yorkin pääkonsulaatin kanssa.
Remix the Archive exhibition, using data from the Finnish National Gallery collection, comes to New York5.5.2025 09:37:00 EEST | Press release
The finalist works of the international generative art competition Combine24 will be on show at the Dunkunsthalle Gallery in New York 9 May-21 June 2025. The competition asked for participants to use the National Gallery’s copyright-free, CC0-licensed collection data to create new generative artworks. The Remix the Archive exhibition is a collaboration between the Finnish Cultural Institute and the Consulate General of Finland in New York.
Ateneumin taidemuseota johtaneelle Marja Sakarille myönnettiin taideneuvoksen arvonimi17.1.2025 12:43:27 EET | Tiedote
Sakarin huomattavan monipuolinen työ kuvataiteen kentällä on antanut paljon sekä taiteen tutkimukseen että suomalaisten arkeen.
Kansallisgallerian museot keräsivät yleisöä ennätyksiin asti3.1.2025 09:37:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 Ateneumissa, Kiasmassa ja Sinebrychoffin taidemuseossa kävi yhteensä noin 918 000 ihmistä. Sekä Ateneumissa että Sinebrychoffin taidemuseossa vieraili vuoden aikana ennätyksellinen määrä kävijöitä. Kokoelmateoksia digitaalisesti uusilla tavoilla saavutettavaksi toi Digitaalinen Kansallisgalleria -ohjelma.
Ilmo Kapanens och Aarni Kapanens verk Loom of Reality vann huvudpriset i Finlands Nationalgalleris tävling för generativ konst Combine248.10.2024 13:01:41 EEST | Pressmeddelande
Huvudpriset på tiotusen euro delades ut av Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra. Andra pris i tävlingen, åttatusen euro, vanns av Andreas Rau med verket Inventory Numbers. I tävlingen delades också ett pris för publikens favorit ut. Publikpriset uppgick till femtusen euro, och publiken kunde rösta på sin favorit digitalt. Publikens favoritverk var Ilmo Kapanens och Aarni Kapanens verk Loom of Reality.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme